Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
acanthus

Wanneer je je tuin met aandacht inricht, heb je altijd een mooi uitzicht vanuit je woonkamer. Een tuin vol tegels mag dan wel onderhoudsarm zijn, echt fraai is het niet. En duurzaam ook niet trouwens, want regenwater loopt moeilijk weg en de tuin is niet aantrekkelijk voor (nuttige) insecten. Wie een bijdrage wil leveren aan een beter milieu en het vergroten van de biodiversiteit in de buurt, gaat dus voor een tuin vol bloemen en planten. Wil jij een siertuin aanleggen? Dan mag de acanthus, ofwel berenklauw, zeker niet ontbreken. In dit artikel vertellen we je alles over deze populaire tuinplant en het aanleggen van een siertuin.

Hoe herken je de acanthus en de acanthus mollis?

Bij een ‘berenklauw’ wordt al snel gedacht aan de giftige plant met grote groene bladeren en witte schermvormige bloemen die langs de kant van de weg en het water groeien. Wanneer je het sap van deze plant op je huid krijgt, leidt dit tot serieuze brandwonden. De acanthus heeft niets te maken met deze giftige en onaantrekkelijke wilde berenklauw. In tegendeel; de acanthus is niet giftig is en een sieraad voor in je tuin.

De meest voorkomende soort is de acanthus mollis. Deze wordt ook wel zachte acanthus of stekelige berenklauw genoemd. De plant heeft grote groene bladeren (met zachte stekels) en lange stengels waaraan witte bloemen met paarse schutbladeren groeien. De stengels kunnen wel 1,5 meter hoog worden! De bladeren blijven laag bij de grond waardoor de aarde mooi wordt afgedekt. Een andere populaire soort is de acanthus spinosus.

Acanthus verzorging

De acanthus is een vrij makkelijke plant die het liefst in de zon staat, halfschaduw mag ook. Hij houdt van een voedzame bodem en voldoende water. Zorg er wel voor dat het water makkelijk kan worden afgevoerd. De berenklauw is een vaste plant die je dus maar één keer hoeft te zaaien om er vervolgens jarenlang plezier van te hebben.

In de winter verdwijnt de plant bijna volledig, maar tijdens de bloei in de zomer – van juni t/m augustus – komt hij in alle glorie weer terug. Geef ‘m in het voorjaar extra mest zodat hij in het bloeiseizoen genoeg krachtvoer heeft. De stekelige berenklauw is geen liefhebber van kou, leg dus eventueel ’s winters wat stro over de planten om ze te beschermen tegen sneeuw en vorst.

Zaaien

De acanthus mollis, spinosus en andere soorten kan je het beste in het voorjaar planten, dan is de kans op vorst klein waardoor de jonge plant niet kan beschadigen. Wil je meerdere berenklauwen in je siertuin planten? Hou dan voldoende tussenruimte, maximaal vier planten per vierkante meter.

Let op: de stekels aan de bladeren kunnen prikken, trek daarom handschoenen aan wanneer je de plant gaat planten. Je kunt de acanthus kant-en-klaar kopen en in de grond steken of als zaden uitstrooien over je borders.

Wil je de acanthus mollis vermeerderen? Deel dan de (volwassen) plant voorzichtig door tweeën of drieën en plant deze stekjes her en der in de tuin.

Snoeien

Wel zo makkelijk: de acanthus snoeien is eigenlijk niet nodig. De plant verdwijnt namelijk bijna volledig in de winter. Mocht er na de winter nog wat oude bladeren aanwezig zijn, kan je deze weghalen met een snoeischaar. Trek wel handschoenen en beschermende kleding aan vanwege de stekels aan de bladeren.

Wil je meer weten over het snoeien van tuinplanten? Ontdek onze snoeigids.

Planten voor in een siertuin

Wil jij jouw saaie tuin omtoveren in een kleurrijk paradijs? Leg dan een siertuin aan door borders te creëren en deze vol te zetten met opvallende, kunstzinnige en kleurrijke bloemen en planten. De acanthus mollis kan niet ontbreken in een siertuin, maar er zijn ook nog een paar soorten die een plek verdienen in jouw paradijs:

 • Trompetbloem: een klimplant met opvallende trompetvormige bloemen.
 • Ridderspoor: net als de acanthus steken de bloemen van de ridderspoor als kaarsen boven de grond uit. Ook de monnikskap heeft lange stelen met prachtige bloemtrossen die speels boven de borders uit torenen.
 • Dahlia: een prachtbloem waar je je ogen niet vanaf kan houden. Zet ze in alle kleuren in jouw siertuin.
 • Lavendel: deze bekende paarse bloemetjes zijn niet alleen heel fraai, ze zorgen er ook voor dat je siertuin heerlijk ruikt.
 • Prachtriet: siergras mag uiteraard niet ontbreken in jouw siertuin. Met prachtriet creëer je een natuurlijke afscheiding in je tuin.

Een siertuin aanleggen

Het aanleggen van een siertuin vraagt om een goed beplantingsplan. Wij leggen je stapsgewijs uit hoe je een plantenparadijs creëert in je tuin.

In 6 stappen een siertuin aanleggen:

 1. Teken je tuin op papier

  Teken je tuin op schaal na op papier.

 2. Indelen van je tuin

  Deel je tuin in: teken waar de borders komen, het terras en het pad. Een siertuin heeft vaak organische vormen, dus laat het terras en de borders vloeiend in elkaar overlopen. Gebruik uitsluitend ronde lijnen.

 3. Maak een lijstje

  Maak een lijstje van bloemen en planten die je graag in je tuin wilt hebben (laat je inspireren door bovenstaand lijstje). Geef ook bij elke soort aan hoe hoog de soort wordt, wat de beste standplaats is (zon, schaduw of halfschaduw), wanneer de plant gezaaid moet worden en wanneer de bloeiperiode is.

 4. Indelen van de borders

  Deel nu de borders in. Hou daarbij rekening met de standplaats, hoogte en bloeiperiode van de bloemen en planten. Hoge planten kan je het best achterin de border zetten, bodembedekkers zet je voorin de borders. Let wel; je mag best een beetje spelen met verschillende hoogtes, dat maak je siertuin speels. Voorkom alleen dat een hoge plant het zicht op laaggroeiende varianten volledig wegneemt.

 5. Lichtplan maken

  Maak een lichtplan zodat je ook ’s avonds van je siertuin kunt genieten. Zet een paar grondspots in de borders zodat de bloemen en planten mooi worden uitgelicht.

 6. Shoppen maar!

  Shop alle planten en bloemen voor je siertuin, plan een dag (of twee) vrij, verzamel al je tuingereedschap, zorg voor verse potgrond, tuinaarde en mest en ga lekker aan de slag!

Wij wensen je veel plezier met het verzorgen van de acanthus en het aanleggen van je siertuin!

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!