Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
hebe snoeien

Hebe, in de volksmond beter bekend als ‘struikveronica’, is een gemakkelijk te onderhouden heestersoort en daarom de ideale bodembedekker voor degene met niet al te groene vingers. Er bestaan heel veel soorten hebe, de een met goede knalkleuren paars en roze, de ander rustiger wit. Verzorg hebe goed, dan kun je extra lang genieten van deze vrolijke noot in de tuin. Lees hier alles over hoe je hebe het beste kunt snoeien en verzorgen.

Hoe snoei ik mijn hebe?

Over het algemeen hoef je hebe nauwelijks te snoeien. In principe is het alleen nodig als je de plant goed in model wilt houden, of wanneer hebe door bijvoorbeeld de vorst beschadigd is. Knip dan de verdorde takjes weg, maar doe dat pas midden april, begin mei. Zorg ervoor dat je altijd met scherp en schoon tuingereedschap werkt om de kans op beschadigingen aan de plant te voorkomen.

Wil je hebe echt op en top laten bloeien? Knip dan steeds alleen de uitgebloeide bloemen weg. Dat zorgt ervoor dat alle energie naar nieuwe potentiele bloesem gaat. Deze manier van snoeien mag het hele jaar door. Maar om de vorm van hebe te behouden, vergt het snoeien iets meer nauwkeurigheid:

  • Snoei altijd net boven een nieuwe scheut of knop, zo kan er nog een nieuw takje tevoorschijn komen.
    Tip: houd de knop tussen je vingers en zet de snoeischaar eronder. Zo blijf je op de goede plek zonder in je vingers te knippen.
  • Bedenk van tevoren welke grootte en welke vorm je wilt creëren met de struik, zodat je niet in het wilde weg mooie takken wegknipt.

Stijlvol & hoogwaardig tuingereedschap om je hebe te verzorgen vind je bij Westwing:

Verschillende soorten hebe

Van alle soorten hebe zijn er een aantal populair. Grote kans dat een van deze bij jou in de tuin staat, of dat je deze tegen komt bij aankoop in het tuincentrum:

1. De hebe Autumn Glory

Autumn Glory is een prachtige struik met glanzend, stevig groen blad, aan roodbruine takken en met rechtopstaande, trosvormige paars-roze bloesem.

Deze hebe kun je net zoals de vele andere soorten snoeien; aan het eind van het voorjaar en dan alleen de verdorde takjes. Dit is een compacte struik die het goed doet in de zon, in combinatie met een aantal van zijn soortgenoten.

2. De hebe pinguifolia

Pinguis staat voor het Latijnse ‘vet’ en folia voor ‘bladeren’. Daarmee is alles over deze hebe gezegd. Met zijn vele vettige, kleine blaadjes, is deze hebe de grondbedekker bij uitstek. Zet hem vooral goed in de zon, zodat je kunt genieten van zoveel mogelijk witte bloemetjes die het dan geeft.

Hoe je hebe pinguifolia het beste kunt snoeien? Wees daar voorzichtig mee. Snoei alleen de oude takjes een beetje terug, zo tegen het einde van het voorjaar.

Let op! Van alle hebe-soorten, kan met name de hebe pinguifolia niet goed tegen kou. Bescherm deze struik dus in de winter met een bedje van bladeren of dennennaalden.

3. De hebe buxifolia

De hebe buxifolia lijkt op de pinguifolia. Deze laaggroeiende hebe heeft kleine, wat dikke groene blaadjes en is de beste optie wanneer je een hebe in een bloempot wilt zetten, of wanneer je een haag wilt laten groeien.

De hebe buxifolia kun je snoeien zoals de andere soorten. Alleen de oude, verdorde twijgjes kunnen worden verwijderd.

Een hebe stekken, kan dat?

Hebe komt het best tot zijn recht als hij natuurlijk kan groeien. Je kunt het meest van deze plant genieten als hij wat groter wordt en in combinatie met zijn soortgenoten wordt geplant. De gekleurde bloemen zorgen dan voor een prachtige bloemenzee (ook goed voor de aantrek van bijen!). Een grootser effect dus dan wanneer hebe alleen staat.

Mocht je al van plan zijn om jouw hebe in volle grootsheid te laten groeien, dan is het leuk om, naast het snoeien, de hebe ook te stekken. Uit een mooie, volwassen plant kun je prima een nieuwe laten groeien. Hoe kun je een hebe stekken?

  • Bewaar de takken die je tijdens het snoeien hebt verwijderd.
  • Verwijder de onderste bladeren van deze takken.
  • Vul een bloempot met zand, maak dit vochtig en laat overtollig water weglopen.
  • Steek met een potlood een gat in het zand en steek hier de tak in.
  • Let erop dat in ieder geval twee (ontbladerde) bladknopen onder het zand verdwijnen.
  • Houd de stek vochtig, maar niet te nat en bewaar deze in een warme omgeving.
  • Schud na een aantal weken zachtjes aan de stek en kijk of hij wat weerstand biedt. Zo ja, dan zijn er wortels ontschoten en kun je deze na acht weken in een grotere pot plaatsen.

Hoe kun je een hebe verplanten?

Een plant vanuit een pot in de tuin planten kan in principe het hele jaar door, mits het niet vriest. Dat geldt ook voor hebe. Dus als jouw stek goed geworteld heeft en een nieuwe plant tevoorschijn is gekomen, kun je deze wanneer het jou uitkomt naast de andere planten in de tuin zetten.

Wees wel voorzichtig met de wortels, geef deze extra ondersteuning en zorg voor voldoende water. That’s it!

Een goede combinatie met klimplanten

Hebe is een laagbloeier en daarom ideaal in combinatie met klimplanten. De clematis heeft bijvoorbeeld aan de onderkant wat schaduw nodig. Een ideale match dus met hebe. Zo kun je van top tot teen genieten van fleurige bloemen.

Alles over snoeien

Bekijk ook onze andere tips en adviezen voor een optimaal onderhoud van jouw buitenverblijf en al het groens dat daar groeit. De hebe snoeien is vrij overzichtelijk, maar voor andere planten is meer nauwkeurigheid vereist.

Hoe krijg je jouw beukenhaag bijvoorbeeld zo mooi en strak mogelijk? Wat is er nodig voor een fruitstruik zoals frambozen? En wanneer kun je aan de slag met kruiden als laurier en verbena? Hoe meer je weet, hoe leuker tuinieren wordt.

Je zult beloond worden voor jouw werk met alles dat groeit en bloeit. We wensen je alvast veel plezier met het hebe snoeien.

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!