Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
vijgenplant op tafel

Vijgenjam, vijgensalade, vijgentaart, yoghurt met vijgen. De laatste jaren duikt de vijg steeds vaker op. Deze tropische vrucht doet ons terugverlangen naar zonnige vakanties aan de mediterrane kust. Door een vijgenboom in je eigen achtertuin te zetten, kan je je eigen vijgen kweken. Heerlijk, toch?! Alhoewel je een vijgenboom vooral tegenkomt rondom het middellandse zeegebied, voelt de vijg zich – dankzij onze warme zomers en gematigde winters – ook steeds meer thuis in ons land. Wil jij deze zoetsappige vrucht voortaan uit je eigen tuin plukken? Bijvoorbeeld om er jam van te maken of om in een gerecht te verwerken? Lees hier alles over het verzorgen en snoeien van de vijg.

Alles over de vijg en de vijgenboom

De vijg is een eeuwenoude vrucht die al opdook in het oude testament. Denk maar eens aan Adam en Eva waarvan de geslachtsdelen in oude schilderingen werden bedekt door vijgenbladeren. Een vijgenboom is een bijzonder sierlijke boom met grote groene bladeren en peervormige vruchten. De officiële naam van de vijg is Ficus Carica. Er zijn verschillende soorten vijgen zoals de Brown Turkey (deze is het meest populair), Rouge de Bordeaux, Brunswick, Dalmatie, Tena en nog heel veel meer. De kleur van de vrucht verschilt per soort.

Opvallend is dat de vruchten flink de tijd nodig hebben om uit te groeien tot sappige, zoete lekkernijen. De boom begint in april te bloeien, maar de vruchten moeten eerst overwinteren voordat je ze kunt eten. Pas in september het jaar daarop kan je de vruchten plukken. Je moet dus even geduld hebben. In het najaar is de boom bladverliezend, alleen de kleine groene vruchtjes blijven zitten zodat ze in het voorjaar verder kunnen uitgroeien.

Een vijgenboom groeit heel snel, in no time heb je dus een prachtige groene boom in je tuin staan. Omdat de boom zo snel groeit, heeft hij wel zo nu en dan een snoeibeurt nodig. Sowieso in de winter, maar ook in de zomer moet je ‘m af en toe bijpunten om te voorkomen dat hij de tuin ontgroeit. Een vijgenboom kan namelijk wel zo’n vier meter hoog en zes meter breed worden!

Tips voor het planten en verzorgen van de vijgenboom

Oorspronkelijk kwam je alleen vijgenbomen tegen in mediterrane landen waar de zon volop schijnt. De vijg is namelijk gek op de zon! Wanneer je een vijgenboom in je tuin wilt zetten, zal je dus op zoek moeten gaan naar een zonnige, beschutte plek. Het liefst op het zuiden met een muur of schutting als achtergrond.

Hou er rekening mee dat een vijgenboom behoorlijk groot kan worden dus kies een plek waarbij hij zowel in de hoogte als in de breedte flink kan groeien. De vijgenboom houdt van droge grond waar water makkelijk kan weglopen.

In de winter is het belangrijk om de vijgenboom te beschermen tegen vorst, daar houdt ‘ie namelijk niet van. Pak de jonge vruchten daarom ’s winters in met bubbeltjesplastic of winterfolie. Een vijgenboom bemesten kan je het beste in het voorjaar doen, zodat hij extra voedingsstoffen heeft om mooi te gaan bloeien.

Wanneer je rijpe vijgen aan de boom hebt hangen, moet je eerst voelen of ze zacht zijn voordat je ze gaat plukken. Zijn ze zacht en laten ze makkelijk los? Dan zijn ze rijp om opgegeten te worden!

Vijg snoeien: wanneer kun je dit het beste doen?

Er zijn twee momenten per jaar wanneer je de vijgenboom het best kunt snoeien: in de winter- en in de zomermaanden.

1. De vijg snoeien in de winter

Een vijg kan je het best snoeien wanneer de boom niet meer bloeit. Dit is in de wintermaanden, van circa december t/m februari. In de winter mag je de boom behoorlijk terugsnoeien om ervoor te zorgen dat je straks sappige vruchten en mooie, grote bladeren krijgt.

2. De vijg snoeien in de zomer

Aangezien een vijgenboom per jaar een meter kan groeien, heeft hij in de zomer vaak nog een snoeibeurt nodig. Deze is minder rigoureus dan in de winter, maar wel belangrijk om de vorm van de boom onder controle te houden én om meer vruchtbare vijgen te kweken. Hieronder leggen we uit hoe je de vijg het best kunt snoeien.

Zelf de vijg snoeien in 5 eenvoudige stappen

De manier waarop je de vijg snoeit, hangt af van de vorm die je wilt creëren. Je hebt dat bij een vijgenboom namelijk zelf in de hand. Bij een jonge boom is het belangrijk dat je eerst een sterk gestel kweekt, dat gestel bestaat uit een stam met slechts een paars stevige takken. Knip dus alle jonge twijgen af zodat alle energie naar het gestel kan gaan.

Wanneer de stam en gesteltakken stevig genoeg zijn, kan je de boom verder laten groeien. Een volwassen vijg snoeien doe je als volgt:

Benodigdheden:

  • Snoeischaar;
  • Takkenschaar;
  • Beschermende kleding – zoals handschoenen.

Zorg ervoor dat je het juiste tuingereedschap in huis hebt voordat je begint met snoeien. In onze Shop vind je alles wat je nodig hebt voor het onderhouden van je tuin.

In 5 stappen een vijg snoeien:

  1. Dode takken verwijderen

    Knip in de winter alle dode takken af.

  2. Onvruchtbare takken verwijderen

    Knip in de winter alle takken weg die het afgelopen jaar vruchten hebben gegeven. Deze zijn niet meer vruchtbaar. Je mag de takken gerust tot 5 cm van de stam afknippen.

  3. Te lange takken inkorten

    Knip in de winter alle lange takken voor de helft af die ervoor zorgen dat de boom te breed wordt.
    Let op: knip geen takken af waar jonge vruchten aan zitten. Deze groeien namelijk komend jaar uit tot rijpe vijgen!

  4. Boomvorm bepalen

    Hoe meer takken een boom heeft, hoe meer de energie verdeeld moet worden. Kijk daarom goed naar de vorm van de boom: welke takken zijn belangrijk en welke takken kunnen ook wel weg zonder dat de vorm verloren gaat.

  5. Zomersnoei

    In de zomer knip je alleen de takken af die te lang worden (en geen vruchten hebben). Je kunt ook wat bladeren weghalen, zodat er meer zonlicht op de vruchten valt en ze dus nog sappiger en zoeter worden!

Let op! Het sap dat vrijkomt tijdens het snoeien van een vijg, kan irritatie aan de huid veroorzaken. Trek dus lange mouwen en handschoenen aan wanneer je de vijg gaat snoeien.

Andere fruitbomen snoeien

Een vijg valt in de categorie fruitbomen doordat hij sappige vruchten geeft. Fruitbomen voelen zich steeds meer thuis in ons klimaat dankzij de milde winters en warme zomers. Sterker nog: voor de appelboom is Nederland misschien wel het paradijs. De Betuwe staat er vol mee!

Ook tropische vruchten zoals de passiebloem kunnen hier steeds beter aarden. In onze snoeigids vertellen we uitgebreid over het snoeien van deze fruitbomen en andere bekende tuinplanten zoals de hebe en leilinde.