Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
landelijk huis met een tuin in landelijke stijl

In de huidige woningmarkt mag je blij zijn als je een rijtjeshuis met achtertuin kunt kopen. Laat staan een rijtjeshuis met achter- én voortuin. Zo’n klein stukje groen aan de voorkant geeft je net wat extra ruimte en vrijheid. Maar vaak komt het opknappen van de voortuin op de laatste plaats. En dat is jammer want de tuin aan de voorkant is wel het visitekaartje van je huis. Bovendien kan je voor weinig geld een mooie tuin creëren. Dit artikel staat boordevol ideeën om van de kleine voortuin van jouw rijtjeshuis de blikvanger van de straat te maken. Ook wanneer je op zoek bent naar algemene tuininspiratie of achtertuin-ideeën voor jouw rijtjeshuis, is dit artikel een must read! 

10x ideeën voor een rijtjeshuis met kleine voortuin

Wanneer je een nieuw huis hebt gekocht, gaat het grootste gedeelte van het verbouwingsbudget naar het opknappen van het interieur. Daarna is de achtertuin aan de beurt en als er dan nog een beetje budget over is, wordt de voortuin opgeknapt. Eigenlijk zonde, want met de tuin aan de voorkant kan je een goede eerste indruk maken. Wij pleiten er dan ook voor om je voortuin gelijk mee te nemen als je met de achtertuin aan de slag gaat. Hieronder geven we je tien leuke kleine-voortuin-ideeën voor jouw rijtjeshuis. Ook wanneer je op zoek bent naar achtertuin ideeën zijn veel van deze tips toepasbaar!

1. Tuinontwerp voor kleine voortuin

Voordat je aan het opknappen van je kleine voortuin (of achtertuin) begint, is het goed om eerst een tuinontwerp te maken. Hou daarbij rekening met de functie van de tuin aan de voorkant. Wil je het alleen gebruiken als fietsenstalling? Of wil je er ook kunnen zitten? Bedenk op basis daarvan hoe je het pad wilt aanleggen naar de voordeur, waar je eventueel een terrasje of fietsenstalling wilt creëren en welke planten je waar wilt zetten. Maak een tekening op schaal zodat je weet hoeveel ruimte je hebt voor een bankje, fietsenstalling, border etc.

2. Ideeën voortuinbeplanting

Of je nu houdt van strak modern of landelijk – planten zijn in elke tuin onmisbaar, ongeacht de stijl. Planten maken je tuin persoonlijk, sfeervol en levendig.

In een strakke voortuin kan je kiezen voor rechthoekige of vierkante borders met daarin symmetrisch geplaatste (en netjes gesnoeide) beplanting. Beplantingstype: in een moderne tuin voelt de buxus zich helemaal thuis. 

In een landelijke voortuin zorgt een mooie mix van bloemen en planten in verschillende hoogtes voor een romantische look. Beplantingstype: vergeet niet om lavendel in je landelijke tuin te plaatsen, mooi voor het oog en het ruikt ook nog eens heerlijk.

Tip! Wil je graag wat groen in de voortuin, maar heb je niet al té groene vingers? Ga dan voor makkelijke planten voor buiten! Style planten in verschillende formaten potten.

Creëer een groene oase bij je voordeur met deze potten:

3. Voortuin afscheiding met buren creëren

In een rijtjeshuis heb je te maken met buren aan beide kanten. De tuinen aan de voorkant sluiten dan ook op elkaar aan. Om wat privacy te creëren, is het aan te raden om een afscheiding te plaatsen tussen de voortuinen. Maar let op, de maximale hoogte van een afscheiding in de voortuin is 1 meter. Je zou dus een lage schutting of hekje op de erfafscheiding kunnen zetten, maar het is ook mooi om een haag te plaatsen tussen de tuinen. Zo krijgt de tuin én straat een extra groene uitstraling.

Vind je de schutting ook iets te saai zo? Bekijk dan eens onze 10 favoriete schutting ideeën.

4. Onderhoudsvrije voortuin

Wil je weinig werk hebben aan je kleine voortuin? Ga dan voor een onderhoudsvrije tuin. Dat wil niet zeggen dat je de hele tuin moet betegelen – want dit draagt niet bij aan de biodiversiteit in je buurt – maar kies in plaats daarvan voor onderhoudsarme (vet)planten, grind en bijvoorbeeld houten vlonders met daaronder worteldoek om onkruid te voorkomen. 

5. Ideeën voor een kleine voortuin op het noorden

Heeft jouw rijtjeshuis een kleine voortuin op het noorden? Denk er dan aan dat je geen planten neerzet die veel zon nodig hebben. Gelukkig zijn er veel plantensoorten die best tegen een beetje schaduw kunnen of er zelfs gek op zijn. Voorbeelden van schaduwplanten zijn vingerhoedskruid, salomonszegel, geraniums, lelietjes-van-dalen en zegge. Om de tuin wat lichter te laten lijken is het aan te raden om voor lichtgekleurde tegels of grind te gaan.

6. Goedkope voortuin ideeën

Heeft de verbouwing je budget opgeslokt? En is er niets of weinig meer over voor de voortuin? Een paar tips:

  • Verplaats wat bloemen en planten uit je achtertuin naar de tuin aan de voorkant.
  • Gebruik oude (fruit)kisten als plantenbakken. 
  • Plant bloembollen en bloemzaadjes in plaats van bloemen uit pot. Je moet even geduld hebben voordat de eerste bloemen zichtbaar zijn, maar het is wel een stuk goedkoper!
  • Gebruik grind, stenen en/of boomschors om de bodem van je tuin te bedekken. Tegels zijn vaak duur.
  • Shop een leuk bistrosetje! En hang genoeg lichtslingers op voor een op-en-top gezellige sfeer!

Zet je voortuin in de spotlight met deze lichtslingers en lantaarns:

7. Groene voortuin ideeën

Wil jij van je kleine rijtjeshuis voortuin een urban jungle maken? Maak er dan één grote border van met daartussendoor het pad naar de voordeur en eventueel een mini-terrasje. Combineer planten in verschillende hoogtes. Siergrassen zijn ook prachtig in een groene voortuin! Kan het jou niet groen genoeg? Tuinieren kan zowel horizontaal als verticaal. Werk de hoogte in door een klimplant tegen de voorgevel te laten groeien.

8. Strakke voortuin

Hou je van de moderne stijl en wil je die doortrekken in je voortuin? Maak dan een strak tuinontwerp door met vlakken te werken. Rechte lijnen maken je tuin strak en modern. Ga voor een natuurlijk kleurenpalet om de minimalistische look te versterken. 

9. Landelijke kleine voortuin

Wil je de voortuin een romantische look geven? Kies dan voor borders in organische vormen en een kronkelend pad richting de voordeur. Grind, houtsnippers en keien passen perfect in een landelijke tuin. In tegenstelling tot een strakke tuin, mag je in een landelijke tuin losgaan met bloemen en planten in diverse kleuren en hoogtes zodat er een speels geheel ontstaat.

10. Zo voorkom je inkijk

Je wilt natuurlijk niet dat passanten de hele tijd bij je naar binnen kijken wanneer ze langslopen. Wist je dat je met de juiste beplanting in je voortuin de inkijk kunt beperken? Bijvoorbeeld door twee leibomen naast elkaar te zetten in het midden van je voortuin. Of door een haag te planten die het directe zicht op je woonkamer ontneemt. Tip! Kies voor groenblijvende planten, struiken of bomen om te voorkomen dat je in de winter alsnog inkijk hebt.

Veelgestelde vragen over het inrichten van een voortuin op een rijtje