Witte tulpen in blauwe vaas

Tulpen uit Amsterdam! De tulp is het symbool van Nederland. Wanneer koning winter is vertrokken verandert de bollenstreek in een kleurrijke bloemenzee. Geel, rood, oranje, roze, paars en zelfs zwart. Tulpen zijn er in heel veel verschillende kleuren en elk jaar komen er meer bij. Bovendien zijn tulpen één van de meest geliefde voorjaarsbloemen. Maar komen tulpen wel echt uit Amsterdam? Hoe schik je tulpen in een vaas? En hoe zorg je ervoor dat ze niet gaan hangen? Onze experts vertellen je alles over de geschiedenis van de tulp, het stylen van tulpen en je krijgt de beste onderhoudstips om te voorkomen dat tulpen gaan hangen. 

Geschiedenis van de tulp

Tulpen uit Amsterdam?! Nee hoor, tulpen komen oorspronkelijk uit Turkije. Hier waren ze in de zestiende eeuw het symbool voor rijkdom. Rijke sultans zetten hun tuinen vol met tulpen om aanzien van het volk te krijgen. Een tulp was meer waard dan een mensenleven, kan je nagaan! Tulp staat voor het Latijnse Tulipa, dat tulband betekent.

Dit wordt op twee manieren uitgelegd: de rijke sultans staken tulpen in hun tulband, maar meer voor de hand liggend is de verwijzing naar de tulpbandachtige vorm van de tulp. Vandaag de dag is Nederland het grootste exportland van tulpen. Wereldwijd zetten wij woonkamers in bloei met de mooiste Hollandse tulpen. Er bestaan heel veel verschillende soorten: van parkiettulp tot lelietulp en van dubbele tulp tot de klassieke enkele tulp.

Soorten tulpen

Er bestaan verschillende soorten tulpen. We lichten er hieronder een paar uit.

 • Enkele tulp
 • Dubbele tulp
 • Lelietulp
 • Parkiettulp
 • Minitulp
 • Botanische tulp
 • Pioentulp

Tulpen in een vaas  – zo doe je dat

Tulpen staan symbool voor het voorjaar. Het is een prachtige lentebloem die we maar wat graag in huis halen zodra het zonnige seizoen zijn intrede doet. Je hebt veel verschillende soorten tulpen in nog veel meer verschillende kleuren. Welke kleur en soort je ook kiest, door de voorjaarsbloemen op de juiste manier in de vaas te zetten, heb je er minimaal een week plezier van. Tulpen in een glazen vaas presenteren is de meest klassieke manier. Ze in een andere vaas zetten kan natuurlijk ook. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je tulpen in een vaas zet.

Zo zet je tulpen in een vaas

In 7 stappen tulpen in een vaas zetten:

 1. Zet ze even in het water

  Wanneer je de tulpen net gekocht hebt, zet ze dan direct even in een laagje water zodat ze zich vol kunnen zuigen.

 2. Steel schuin afsnijden

  Daarna moet je de stelen schuin afsnijden met een mesje.

 3. Kies een vaas

  Kies een geschikte vaas: omdat tulpen nog een paar centimeter door groeien, moet de vaas niet te laag zijn. Kies voor een vaas waar de tulp voor 2/3 in verdwijnt. Zo voorkom je dat de tulpen gaan hangen.

 4. Kraanwater toevoegen

  Doe kraanwater op kamertemperatuur in de vaas. Let op: doe vooral niet te veel water in de vaas, zo’n 2 centimeter is voldoende. De tulpen moeten dan harder werken om het water op te zuigen waardoor ze sterker worden.

 5. Zet de tulpen in een vaas

  Nu kun je de tulpen in een vaas zetten. Schik de bloemen in een vaas. Heb je verschillende kleuren tulpen? Rangschik ze dan door elkaar zodat er een speelse bos ontstaat.

 6. Zet de vaas op een koele plek

  Zet de tulpen in de vaas op een koele plaats. Zet ze niet in de directe zon én liever niet in de buurt van een fruitschaal. Rijpend fruit produceert ethyleengas en hierdoor verwelken tulpen sneller.

 7. Ververs het water

  Ververs regelmatig het water en/of vul het bij zodat de tulpen niet droog komen te staan.

Hoe blijven tulpen langer mooi?

Natuurlijk wil je het liefst zo lang mogelijk genieten van je bos tulpen. Maar daarvoor is het wel belangrijk dat je de tulpen goed onderhoudt. Wij hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet:

 • Verse tulpen groeien, nadat je ze in een vaas hebt gezet, nog een paar centimeter waardoor ze snel slap kunnen gaan hangen. Wil je dit voorkomen? Prik dan met een naald een gaatje door de steel van elke tulp, zo’n centimeter onder de knop. Hiermee wordt voorkomen dat de tulp verder groeit in de vaas.
 • Heb je geen gaatje geprikt en beginnen je tulpen te hangen? Prik dan alsnog een gaatje in de tulpen, wikkel ze in natte kranten en zet ze in de vaas. Hierdoor sterken ze weer aan!
 • Zet de tulpen in de schaduw, op een tochtvrije plek en niet te dicht bij de verwarming.
 • Verse tulpen verwelken sneller wanneer ze dicht bij een fruitschaal staan.
 • Ververs het water regelmatig en gebruik alleen kraanwater.
 • Kies voor een hoge vaas zodat de tulpen genoeg ondersteuning hebben.
 • Tulpen dulden niet elke soort bloem in hun omgeving. In combinatie met narcissen bijvoorbeeld, gaan ze snel hangen. Van rozen houden ze wel. Tja, wie niet?
 • Zet tulpen niet in direct zonlicht! Dan geven ze de moed al heel snel op.
 • Laat je tulpen goed inpakken nadat je ze hebt gekocht. Als je ze met de auto vervoert, kun je ze het beste in de bagageruimte leggen. Zo hebben ze het minst last van temperatuurschommelingen.
 • Omdat tulpen gevoelig zijn voor bacteriën kun je ze het beste in een schone vaas zetten. Maak je vaas vooraf dus goed schoon met water en zeep en droog deze af met een schone doek. Als je een schepje suiker in het water doet blijft het water langer schoon. Suiker heeft een antibacteriële werking.

Feit of fabel? Muntstuk in vaas met tulpen

Er wordt gezegd, maar dit is niet wetenschappelijk bewezen, dat tulpen langer leven wanneer je een paar koperen muntstukken in de vaas doet. Ook een schepje suiker oplossen in lauwwarm water schijnt te helpen om de tulpen niet te laten hangen.

Stylingtips voor tulpen in een vaas

Tot slot nog een paar stylingtips voor tulpen in een vaas. Je kunt een grote bos tulpen in een grote, hoge vaas op het midden van de eettafel zetten, maar je kunt van die grote bos ook meerdere kleine bosjes maken die je in kleine vaasjes schikt. Deze vaasjes kan je bijvoorbeeld op de schouw, salontafel, bijzettafel, in de keuken en op de eettafel zetten. Zo verspreid je die lenteachtige look door het hele huis!

Andere opties voor het presenteren van tulpen

 • Tulpen in een jampotje zien er ook heel leuk uit. Knip ze hiervoor wel wat korter af.
 • Je kunt tulpen ook in een weckpot zetten.
 • In een melkkannetje past de bos tulpen perfect in een landelijk interieur.
 • Zet je tulpen eens in een mand van riet of metaal.
 • Tulpen in een tinnen emmer geven je interieur een knusse romantische sfeer.
 • Je kunt met kleine tulpenbosjes ook een bloemenslinger maken! Bevestig hiervoor met touw de verschillende kleine bosjes tulpen aan een touw.
 • Je kunt tulpen het beste een beetje ruimte geven en niet in een vaas (of pot) proppen.

Bij Westwing vind je heel veel inspiratie over bloemdecoratie. Wil je iets weten over Japanse bloemsierkunst, droogbloemen of kunstbloemen? Lees dan onze artikelen over deze onderwerpen. Wil je de lente in huis halen? Begin dan met een grote bos tulpen! Bij Westwing vind je geschikte vazen waarmee jij de tulpen een prachtig podium geeft.