Glazen vaas decoratie op tafel met pampasgras en roze pioenrozen

Een glazen vaas is de tijdloze klassieker van je interieur. Je kunt ‘m elke week een andere look geven door er een verse bos bloemen in te zetten, maar ook als decoratief object op een dressoir of tafel maakt hij indruk. Ook kun je er droogbloemen of kunstbloemen in kwijt, maar ook takken of grassen. Zo haal je de natuur in huis. Glazen vazen decoreren kun je elk seizoen opnieuw doen. Je kunt ze aanpassen aan de gelegenheid door ze telkens anders te stylen. Wil jij van je vaas de blikvanger van je interieur maken? In dit artikel vertellen we je alles over hoe je een glazen vaas kunt stylen!

De glazen vaas – elke gelegenheid anders

Voor elke gelegenheid kan je een glazen vaas anders decoreren. Dankzij de tijdloze look van een vaas van glas, kan je alle kanten op met de styling. Allereerst vormt hij een perfect voetstuk voor al jouw boeketten, losse bloemen, droogbloemen, kunstbloemen, pluimen, grassen en takken. Maar er zijn meer mogelijkheden! Vul ‘m met water en drijfkaarsen, of met steentjes en een paar waxinelichtjes. Ook leuk: in de herfst leg je er gewoon een paar gevonden dennenappels en kastanjes in. En zo zijn er nog heel veel meer decoratietips voor je glazen vaas. Zelfs zonder inhoud kan een mooie vaas van glas prachtig zijn. Wij zetten de leukste voor je op een rijtje!

Een glazen vaas als tafeldecoratie

Een glazen vaas is niet alleen geschikt voor bloemen en takken. Je kunt hem ook vullen met andere dingen. De glazen vaas kan elk seizoen op veel verschillende manieren worden gedecoreerd. Bijvoorbeeld met paaseieren, rozen of kerstballen. Een mooie mix aan kleine vaasjes, al dan niet gevuld met bloemen of iets anders, is ook een mooie eyecatcher op de eettafel.

Heb je een feestje op de planning? Stem de inhoud van de vaas dan af op de styling van de tafel. In de herfst en winter bijvoorbeeld, passen donkere tinten, gedempte kleuren en aardse nuances heel goed bij elkaar. Met Kerstmis kan het iets meer glamour zijn in de vorm van glitter. In de warme maanden ga je voor heldere, vrolijke kleurencomposities die vreugde uitstralen. Als je de vaas op tafel zet, moet je ervoor zorgen dat de bloemen niet te hoog zijn, dan blokkeer je namelijk het zicht op je tafelgenoten.

DIY: gestreepte vazen

Zo decoreer je een glazen vaas voor Kerstmis, Pasen en andere gelegenheden

  • Kerstmis: vul je glazen vaas met kerstballen en/of kerstlichtjes. Ook leuk, zet een paar dennentakken in je favoriete glazen vaas en hang hier kerstballen in.
  • Met Pasen: natuurlijk is het leuk om je vazen te vullen met geschilderde paaseieren of chocolade-eitjes. Maar je kunt ook een bedje van mos maken in je glazen vaas en daar leuke kleine decoratieve kuikentjes op zetten. Tot slot kan de paasboom niet ontbreken, deze paastakken zet je in een grote stevige vaas die je op de grond kunt zetten. Hang leuke paasdecoratie in de boom om het paasgevoel compleet te maken.
  • In de zomer: in de zomer kan je echt alle kanten op met je glazen vaas. Vul je vaas elke week – of elke twee weken – met een verse bos bloemen. Dat ziet er niet alleen heel levendig uit, je huis ruikt ook nog eens heerlijk! Oh trouwens, een glazen vaas staat ook fantastisch op de tuintafel.
  • In de herfst: zodra de eerste bladeren van de bomen vallen en de herfst nadert, struinen we de bossen af op zoek naar kastanjes, takken, mos, dennenappels en meer. Al deze vondsten verdienen een mooie plek in jouw favoriete vazen van glas.

Waarmee kan je je glazen vaas vullen?

Zeker in een modern interieur staat een grote transparante vaas heel elegant. Zet deze op de vloer en vul ze met kunstbloemen of verse bloemen. Hou je van minimalistisch? Ga dan voor slechts een paar mooie takken. Ben je meer van de landelijke look? Maak een mooie mix aan vaasjes in allerlei maten en steek er hier en daar een vers geplukte bloem uit de tuin in.

Waar zet je je glazen vaas neer?

Glazen vazen zijn eigenlijk voor elk interieur een mooie en stijlvolle toevoeging. Zet een kleiner vaasje op de vensterbank en plaats een grote vaas op de vloer. Ook in een (boeken)kast kan een kleinere vaas prachtig zijn. Voor het presenteren van bloemen en planten, om de natuur in huis te halen, is een goede vaas onmisbaar. Voor elke interieurstijl is een vaas te vinden die past bij de rest van het huis. Liever een vaas van een ander materiaal? Ook een vaas van keramiek of porselein kan een prachtige blikvanger zijn in jouw interieur.

Decoreer een glazen vaas in verschillende kleuren

Glazen vazen bieden dankzij hun transparantie verschillende mogelijkheden voor kleurrijke bloemstukken, frisgroene planten en verschillende decoraties. Het ziet er bijvoorbeeld heel mooi uit als je planten in een glazen vaas plaatst en de verschillende lagen, zoals mos, aarde en stenen, door het glas heen te zien zijn. Je kunt ook gekleurde steentjes gebruiken in een transparante vaas. Een groot voordeel van kiezen voor een transparante vaas, is dat de vaas de aandacht niet afleidt van de inhoud. Een glazen vaas is subtiel en laat juist de inhoud schitteren.

Glazen vazen zagen we al in de jaren ’60 en ’70, vaak waren deze vazen gemaakt van gerookt glas waardoor ze een bruine kleur hadden. In zo’n seventies vaas is het leuk om oranje en gele bloemen te zetten, dat maakt die flower power look compleet.

Verschillende vormen vazen

Je hebt grote vazen, kleine vaasjes, ronde vazen, vierkante vazen, de lage vaas en de hoge vaas maar er zijn ook: organisch gevormde vazen. Deze laatste is een klassieker geworden dankzij de beroemde Aalto-vaas. Deze heeft een organische vorm die hem bijzonder sierlijk maakt. Ook zonder bloemen is dit een decoratief object.

Veelgestelde vragen over het decoreren van glazen vazen

Allerlei soorten vazen

Voor nog meer inspiratie bekijk de video met allerlei soorten vazen:

Glazen vazen decoreren kan ook anders

Een glazen vaas kan ook worden gebruikt als windlicht. Zet er een kaars in en decoreer de rest met stenen, schelpen of andere natuurvondsten. Ook leuk: wikkel verschillende kleuren wol om de vaas en gebruik ‘m als kleuraccent op de vensterbank. Hetzelfde kan je doen met jute! En ben je een wijnliefhebber? Vul een grote glazen vaas met kurken. Telkens als je een fles ontpopt, schrijf je op de kurk voor welke gelegenheid het was. Zo blijven de herinneringen voor eeuwig bewaard!

Ga je aan de slag met het decoreren van je glazen vaas? Wil je een bos tulpen in een vaas zetten of kies je liever een stel kunstbloemen? Of je nu een grote glazen vaas, een enkele hoge vaas, een paar kleine of een paar grote vazen van wilt stylen, laat je inspireren! Voor meer inspiratie, tips & tricks over de bloemenslinger, bloemdecoratie of Japanse bloemsierkunst lees je verder bij Westwing.

Registreer je voor meer decoratie inspiratie op Westwing. Dan ontvang je ook exclusieve aanbiedingen van top interieurmerken!