voorjaarsbloemen met gouden meubels en roze kussen

Elk jaar begint de lente meestal op 20 maart. Op die dag duren dag en nacht overal ter wereld bijna even lang; een bijzonder, magisch moment. Als de lente weer voor de deur staat is het fijn om het nieuwe seizoen ook in huis door te laten dringen. Je kunt op dat moment van het jaar je interieur onderwerpen aan een grote schoonmaak of zelfs een frisse update geven door enkele meubels en accessoires te veranderen. Maar er is een eenvoudiger manier om het voorjaar in huis te halen, namelijk met voorjaarsbloemen. ​

Bloemen zijn zeer bepalend voor de sfeer in huis en door het verspreiden van lentebloemen in verschillende ruimtes heb jij in no time een lentefris voorjaarsuitstraling in huis. Ontdek hier hoe je de prachtige geuren en kleuren van lentebloeiers een prominente rol geeft in je interieur.

Wat zijn voorjaarsbloemen?

Als de lente begint wordt de winter afgesloten. Het wordt warmer en de natuur wordt kleurrijker en voller. De lente zorgt ervoor dat er in de natuur veel gebeurt. Krokussen en narcissen sieren het beeld, er worden lammetjes en kuikentjes geboren en merels, nachtegalen, lijsters en leeuweriken zingen het hoogste lied. Om dat gevoel van de lente ook binnen neer te zetten kies je dus voor voorjaarsbloemen. Wat zijn voorjaarsbloemen nu precies? Typische lentebloemen zijn in elk geval de narcis en de krokus, maar er zijn veel meer prachtige voorjaarsbloeiers. Ontdek het lijstje hieronder!

Gek op bloemen en zoek je toch iets anders van voorjaarsbloemen?
Check onze andere tips voor het decoreren met droogbloemen, kunstbloemen of de mooiste ideeën voor tulpen in een vaas.

De 10 mooiste voorjaarsbloeiers

Veel mensen denken vaak dat echte lentebloemen alleen buiten in het wild én in de Keukenhof, de grootste bloementuinen ter wereld, te vinden zijn. Toch is dat niet het geval. Al deze bloemen kunnen heel goed als boeket of decoratieve losse voorjaarsbloeiers in huis verspreid worden.

 1. Pioenroos
 2. Iris
 3. Hyacint
 4. Seringen
 5. Ranonkel
 6. Anemoon
 7. Tuberoos
 8. Muscari
 9. Bloesem
 10. Dille

Het verzorgen van lentebloemen

Stap 1

Je kunt er eigenlijk vanuit gaan dat van bijna elke bloem de steel schuin afgesneden kan worden. Dit is goed om te doen, omdat de bloem zo extra makkelijk water kan opnemen. Als de bloemen een tijdje niet in water staan, wanneer je ze bijvoorbeeld als boeket meeneemt naar een verjaardag, drogen de stelen snel uit en kunnen ze minder water opnemen. Schuin afsnijden is dus stap 1.

Stap 2

Sommige bloemen met een stevige houtachtige steel, zoals seringen en rozen, moet je niet alleen schuin afsnijden, maar dien je ook in warm water te zetten. Hierdoor bevorder je de sapstroom.

Stap 3

Zet verse bloemen altijd in een schone vaas en geef ze schoon water. Wanneer je bloemen bijvoorbeeld niet uitkomen is het ook verstandig om het water weg te gooien en de bloemen vers nieuw water te geven in een schoon gewassen vaas. Eventueel kun je ook de stelen opnieuw schuin afsnijden zodat ze goed de mogelijkheid hebben het water op te nemen.

Stap 4

Voor bloemen is het best moeilijk om ineens te moeten leven in een vaas. Een zakje voeding bij het water doen is dus altijd goed. Verwen ze maar een beetje! Voor bloeiende bloemen kunnen het gebruiken.

Stap 5

Zorg ervoor dat je je vaas niet volpropt. Veel soorten lentebloemen hebben ruimte nodig om tot bloei te kunnen komen. Geef ze altijd genoeg water.

Wat is het beste moment voor voorjaarsbloeiers?

In principe kun je gewoon zodra de voorjaarszon zich begint te laten zien, lentebloemen in huis halen. Speur de voorjaarsbloeiers op die perfect passen bij jouw smaak en ontdek waar je deze het beste kunt halen. Je kunt natuurlijk naar de Keukenhof gaan om je te laten inspireren, maar de meeste kwekers en bloemenzaken hebben ook alle voorjaarsbloemen wel in hun assortiment.

Voorjaarsbloemen in verschillende vazen

Voorjaarsbloemen kun je in verschillende vazen in huis presenteren. Voor elk soort bloemen, afhankelijk van de lengte van de stelen en de volheid van het boeket, zijn geschikte vazen te vinden. Of je voor glazen vazen kiest of voor vazen van steen, hoge vazen voor op je vloer of wijde vazen voor grote bossen hangt dus af van het soort boeket, de lengte en de dikte. Bij Westwing vind je veel opties voor diverse vazen, passend bij elke interieurstijl.

Onze tips om de lente in huis te halen met voorjaarsbloemen

Om lentebloemen een rol te laten spelen in je interieur zet je om te beginnen een grote bos in je woonkamer op een prominente plek. Zet bijvoorbeeld een mooie vaas op tafel met een vrolijk boeket erin. Of plaats een hoge vloervaas op de vloer met een aantal lange takken erin. Je kunt ook de andere ruimtes verreiken met voorjaarsbloeiers. Denk aan een paar tulpen in kleine vaasjes in de slaapkamer en badkamer. Daarnaast kun je ook op andere manieren bloemen in huis halen. Kies voor accessoires en decoratieve details, zoals kussentjes of een dekbedovertrek met frisse lentebloemen erop!

Andere ideeën voor het begin van het voorjaar

 1. Houd een voorjaarsschoonmaak! Pak echt even alles aan; de keuken, de badkamer, de slaapkamer. Vergeet ook zeker niet om in de kasten alles lekker op te frissen.
 2. Ruim op. Mest kasten uit en zet verschillende dozen en zakken neer. Eén voor de spullen die je weggeeft of gaat verkopen. Eén voor de spullen die je weggooit en één voor de spullen die naar de opslag moeten.
 3. Een fris nieuw seizoen betekent ook een frisse wind door je eigen hoofd. Ga er eens voor zitten en maak een lijstje van dingen die je dit seizoen graag gedaan zou willen krijgen. Het kan ook zijn dat dit jouw moment is om weer lekker te gaan sporten (buiten?!).

Geïnspireerd geraakt door de voorjaarsbloemen? Bij Westwing vind je veel meubels, accessoires en decoratie maar ook heel veel tip, tricks en ideeën om van jouw huis een stijlvol plekje te maken. Voor elk seizoen hebben wij een passend aanbod voor je. Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis vol bloemen te zetten.