Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
kerst-guirlande-maken: als versiering op een zwart hemelbed en groen dekbed

In dit artikel vertellen we je alles over de kerst guirlande. Wat is het precies? Waar koop je deze of hoe maak je zelf een kerst guirlande? Met kerst mag een kerst guirlande niet ontbreken! Wees creatief en maak je eigen unieke kerst guirlande creatie. Laat jouw creativiteit de vrije loop en ontdek je verborgen talenten. Net als jij, kijken wij uit naar de feestelijke kersttijd. Wij verheugen ons op rustige avonden omringd door geurkaarsen, plaids, mooie kerstversiering en – decoratie. De juiste kerstversiering speelt een heel belangrijke rol in je huis omdat het voor een feestelijke kerststemming zorgt. Lees hier snel verder over hoe je zelf een kerst guirlande kunt maken!

Wat is een kerst guirlande?

Een kerst guirlande is niets anders dan een kerst decoratie in de vorm van een slinger. Dit kan een slinger zijn van planten, bloemen, vruchten, linten of dennenappels. Traditioneel wordt de slinger niet gemaakt van stoffen, maar van groene twijgen. Een kerst guirlande wordt meestal ergens neergelegd of opgehangen. Dit kan zijn aan een schouw of trapleuning, in de keuken, bij het raam van de woonkamer, maar je kunt het ook als tafeldecoratie gebruiken voor je Kersttafel. De kerst guirlande kan ook perfect worden gecombineerd met de rest van je kerstdecoratie. 

Kortom met een kerst guirlande kun je veel kanten op en er zijn dan ook verschillende soorten en varianten verkrijgbaar. Denk aan met of zonder verlichting of met of zonder extra versieringen zoals dennenappels. Tip: maak zelf je eigen kerst guirlande zodat je een uniek kerststuk in huis hebt. 

Kerst guirlande: 2 ideeën om op te hangen in huis

Zoals gezegd is een kerst guirlande een prachtige toevoeging op je bestaande kerstdecoratie. 

Ze geven de kamer waar je de slinger ophangt net dat beetje extra sfeer, kleur en gezelligheid. Tip: Warme LED-lichtsnoeren verlichten de natuurlijke of kunstmatige slingers van binnen en buiten. Zo’n kerstslinger kan ook gebruikt worden voor trappen in de tuin of bij de voordeur.

 1. Ga voor een kerst guirlande in de gang. De gang is meestal een zeer geschikte ruimte, die in de winter nogal oncomfortabel lijkt door de kou van de deur. Wat dacht je van een kerstslinger om de trapleuning te versieren? Dit zorgt voor een prachtige kerststemming in elke gang.
 2. We benoemden het al even als suggestie: de dennenslinger boven de open haard. Het rustieke en gezellige karakter van de open haard wordt extra benadrukt door een prachtige slinger. Hier is de verlichting in de takken niet nodig omdat de kamer genoeg licht krijgt door het vuur. Het knisperende en flikkerende vuur van de haard in combinatie met de kerstslinger zorgt voor een perfecte kerststemming. Een deken en warme chocomel met slagroom zijn alles wat je nodig hebt voor een gezellige Kerstavond!

Zelf je eigen kerst guirlande maken

Ga zelf aan de slag met het maken van je eigen kerst guirlande! Stap voor stap leggen wij uit wat je moet doen. 

Wat heb je nodig?

 • Een dik, lang stuk touw waar je mee gaat werken. Deze moet lang genoeg zijn voor je kerst guirlande dus meet vooraf hoe lang je deze wilt hebben
 • Verschillende soorten kerstgroen zoals bijvoorbeeld blauwspar, magnolia, skimmia, eucalyptus
 • Binddraad 
 • Mesje 
 • Tangetje 
 • Schaartje
 • Genoeg tijd (per meter ben je ongeveer een uur bezig met het maken van de guirlande)
 • Optioneel: dennenappels, mos of bessen

Tip voordat je gaat starten

Om gericht te werken is het handig om van tevoren te weten waar je de kerst guirlande op gaat hangen. Kies bij voorkeur een platte achtergrond zodat je de guirlande strak kunt ophangen. Wanneer je een platte ondergrond kiest kun je de voorzijde van de guirlande helemaal mooi maken en de achterkant mag dan minder mooi zijn. Op het moment dat je alle kanten van de guirlande ziet (bijvoorbeeld wanneer je deze als Kerst raamdecoratie gebruikt) is het belangrijk om tijdens het maken ervoor te zorgen dat de guirlande aan alle kanten mooi rond wordt gebonden. 

In drie stappen je eigen kerstguirlande met verlichting maken

 1. Kies het begin- en eindpunt: voor het mooiste resultaat heb je een begin- en eindpunt van de guirlande. Start met het mooiste kerstgroen wat je hebt. Maak dan een begin ‘bosje’ waarbij je verschillende soorten groen samenvoegt. Dit bind je vervolgens vast op het touw. Dan ga je door met kleine boeketjes maken. Dit doe je door verschillende soorten kerstgroen takken op het touw te leggen en vast te binden met het binddraad. Let op dat je dit heel stevig vastbindt zodat alles goed op het touw blijft zitten. 
 2. De bocht maken: afhankelijk van de lengte komt er een moment dat je de bocht om gaat. Dit is het moment om de takken in de andere richting te gaan leggen. Dit doe je wanneer je halverwege bent. Zo zorg je ervoor dat de guirlande er mooi gelijk uit komt te zien. 
 3. Verlichting toevoegen: wanneer je het touw over de hele lengte hebt bedekt met takken is het tijd om de lichtjes toe te voegen. Verdeel deze over de slinger en voeg naar wens nog wat extra kerstdecoratie toe. 

Doe-het-zelf truc: kerst guirlande van gedroogd fruit

Om je kerst guirlande een extra twist te geven kun je werken met gedroogd fruit. Vruchten en kruiden zoals sinaasappels, mandarijnen, kaneel en anijs maken ook een belangrijk deel uit van de kerstperiode. Gebruik en verwerk ze in je kerst guirlande voor een extra feestelijke touch. Hoe pak je dit aan? 

 1. De eerste stap is het drogen van de vruchten. Of het nu gaat om een gesneden of hele vrucht, het moet voor gebruik geen vocht bevatten.
 2. Als alle ingrediënten klaar zijn, moeten er alleen nog maar gaten worden geboord voor draadjes. Een elektrische boormachine met een klein hulpstuk is hiervoor perfect geschikt.
 3. Nu kan je alle ingrediënten in willekeurige volgorde aan elkaar rijgen met behulp van een draad. Tenslotte sluit je de draad af met een knoop en je kerstslinger is helemaal klaar voor gebruik.

Tip: als je de zelfgemaakte guirlande op een warme radiator plaatst, verspreidt de geur van vruchten en kruiden zich door de hele kamer.

Slingers zijn een perfecte manier om jouw huis in de kerststemming te brengen. Laat je inspireren en maak er een feestelijke kerst van!

Krijg jij geen genoeg van DIY-projecten? Lees dan ook onderstaande artikelen en laat je inspireren!

Helemaal in de kerstsfeer na het lezen van dit artikel? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste kerstdecoratie!