Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
Kerststukjes maken witte schouw met groen kerststukje

Een musthave in huis rond Kerst: een zelfgemaakt kerststukje, want dat is een echte sfeermaker. Bovendien is kerststukjes maken een leuke bezigheid: alleen of met de kinderen. Daarnaast kun je een stukje dat je zelf maakt helemaal naar eigen smaak en kleur aanpassen. Van linten tot dennenappels, dennentakken, kerstballen, amaryllissen en andere bloemen, hulst, kaarsen en lichtslingers… je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het mooi decoreren in een kerststuk.

Het is helemaal aan jou om te bepalen wat je erin steekt. Laat je inspireren door onze ideeën om een leuk en origineel kerstkunstwerk te creëren. Plan maar alvast een middagje vrij. Zet de kerstmuziek van Wham! en Mariah Carey maar op, en heerlijk knutselen. Have fun!

Kerststukjes maken: een 5-stappenplan en benodigdheden

Om kerststukjes te maken, is een goede basis het allerbelangrijkste, alleen dan geniet je zo lang mogelijk van je stuk. Zeker wanneer je het kerststuk maakt van dennentakken en andere bloemen, is het belangrijk dat ze genoeg water krijgen. Anders verdort het en dat laat je kerststuk er natuurlijk triest uitzien.

Oase, oftewel steekschuim, is daarom je beste vriend. Het groene, zachte spul is makkelijk bewerkbaar en kan je lichtvochtig maken waardoor de takken en bloemen in je kerststukje genoeg water krijgen en dus niet slap gaan hangen.

1. Kies de juiste basis

Kies de basis voor je kerststuk. Hier leunt je stuk op. Kies bijvoorbeeld een mandje, fruitkistje, dienblad, schaal of bloempot. Ga je voor een groot en extravagant kerststuk, houd hier dan rekening mee en kies een stevige basis. En wanneer de basis van je kerststuk niet waterdicht is, maak je ‘m waterdicht door het van binnen te bekleden met plasticfolie. Anders wordt het een kliederboel. En je kunt er zo altijd nog wat water bij gieten, mocht de oase droog worden.

2. Snijd de oase bij

Doe dit in de vorm van de basis die je gekozen hebt. Je kunt hiervoor gewoon een aardappelschilmesje gebruiken. Ook kun je de oase in de vorm van een diamant snijden, snijd dan alle hoeken eraf. Op deze manier heb je veel kanten waarin je mooie takken en bloemen kunt steken. Daarnaast wordt het hierdoor een stuk makkelijker om de oase weg te werken.

3. Maak de oase nat

Leg de oase in een emmer met water. Hierdoor zuigt de oase zich vol. Wacht tot de oase naar beneden is gezonken. Dan zit ‘ie vol water. Dompel hem niet onder, want dan is alleen de buitenkant nat terwijl de binnenkant nog droog is.

4. Zet de oase neer

Zet de volgezogen oase in de basis of leg stevig neer. Prik in de oase kerstdecoratie, kerstbloemen en kersttakken. Eventueel kun je ijzerdraad gebruiken om de decoratie en stelen in de oase te prikken. Mos is een fijn middel om plekjes oase mooi weg te werken.

@mojdommojemiejsce

5. Vergeet de kers op de taart niet

Kerst heet niet voor niets het feest van het licht. Vergeet dus niet licht toe te voegen aan je kerststuk. Bijvoorbeeld in de vorm van een kaars, een LED waxinelichtje of een LED lichtsnoer. Het is ook leuk om een stolp of lantaarn in het midden van het kerststuk neer te zetten.

Let op! Pas op met echte kaarsen. Ga voor een stompkaars of zet een waxinelichtje in een leuk glazen potje.

Kerststukjes maken: 3x tips

Als je een mooi kerststukje maakt, wil je natuurlijk voor het beste resultaat gaan dat zo lang mogelijk blijft staan. Deze tips helpen je op weg:

  1. Blijf je stuk draaien: draai je stuk regelmatig, hierdoor houd je het overzicht en zie je meteen waar het stuk nog een takje of andere versiering nodig heeft. Zo blijft je stuk mooi in balans.
  2. Ga voor veel groen: voor een mooi en verfijnd resultaat kies je veel soorten groen in je stuk. Houd het niet bij de standaard dennen- en sparrentakken. Kijk goed naar verschillende structuren en kleuren groen. Dit maakt je kerststuk interessant om naar te kijken. Ga bijvoorbeeld voor spar, hulst, hedra, asparagus, eucalyptus, mos, rododendron en taxus.
  3. Verleng de houdbaarheid van je stuk: dit doe je door je kerststuk op een koele plek neer te zetten. Hierdoor blijft je stuk het langst mooi. Geef af en toe een scheut water en spuit nat met de plantenspuit.

Ben je op zoek naar stijlvolle kerstdecoratie? En dan het liefst ook tegen kleine prijsjes? Registreer je dan snel op Westwing en shop de mooiste kerstdecoratie met kortingen tot wel 70 (!) procent. 

6x kerststukjes maken in verschillende stijlen

Ja, zelfs kerststukjes kun je aan je interieur aanpassen. Ga je voor een stukje met een Scandinavische, landelijke of moderne touch?

1. Landelijk

Op-en-top landelijk is het om je kerststukje in een rieten mandje te maken. Vul de mand met oase en steek hier dennentakken en andere klassieke kerstdecoratie in.

2. Industrieel

Maak het kerststuk in een oude, houten fruitkistje. Bekleed dit van binnen met plastic om het waterdicht te maken en vul hierna met oase en stoere kerstdecoratie. Ga voor grove takken gecombineerd met matzwarte en messinggouden kerstballen.

3. Scandinavisch

Bekleed een oude bloempot met grijs vilt en steek in de oase fijne takken als eucalyptus en asparagus, pastelkleurige kerstdecoratie en houten kerstornamenten. De Scandinavische woontrend is “less is more”, dus houd het rustig.

4. Klassiek

Ga voor de traditionele kerstkleuren en fleur het kerststuk op met rode en/of goudkleurige kerstballen en kerstlinten en een rode kaars. De basis van dit kerststuk is een bloempot die je kunt beplakken met een glanzende stof.

5. Moderne kerststukjes maken

Maak een modern kerststuk onder een glazen stolp. Ga voor een minimalistisch stuk met niet teveel poespas en takken. Zet hier een glazen stolp overheen. De stolp maakt van jouw stuk een echte blikvanger.

6. Bohemian

Geef je kerststuk een bohemian vibe door traditionele kerstversiering als hulst en dennentakken af te wisselen met hippe droogbloemen. Een bijzondere en smaakvolle combinatie!

Zet je kerststukje op de eettafel

Dan wordt het een eyecatcher. Maar let er wel op dat het kerststuk niet het zicht ontneemt. De gasten die tegenover elkaar zitten aan de kersttafel, moeten elkaar wel kunnen zien. In plaats van één groot kerststuk te maken, kun je er ook voor kiezen om meerdere kleine kerststukjes te maken.

Vulling voor de kerststukjes

Tegenwoordig hoeft zo’n kerststuk niet alleen maar uit kerstgroen als hulst, dennentakken en dennenappels te bestaan. Geef je stuk een moderne upgrade met winterse bloemen als helleborus (kerstroos), wasbloemetjes, hedra, katjes en takjes met witte, rode of roze besjes.

Bijzondere kerststukken in huis

Naast het maken van dit kerststuk zou je ook nog andere DIY-projecten kunnen maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van kerstletters bedekt met kerstgroen, vrolijke feestverlichting en kerstballen voor op de schouw? Het enige wat je hiervoor nodig hebt is: karton, een schaar, wat oase en kerstgroen! Snij de letters uit, breng de oase aan en steek het kerstgroen er vervolgens in.

Of ga aan de slag met het maken van een kerstkrans. De kerstkrans is een teken van geluk, leven en bloei, maar ook van eeuwige liefde omdat de cirkelvorm oneindig doorgaat. Dat is pas een mooie kerstgedachte!

DIY: metalen kerstster opleuken

Veel gestelde vragen over kerststukjes

Kerststukjes maken: verdere inspiratie nodig?

Klik snel verder en lees wat de nieuwste trends zijn met betrekking tot kerstballen, kerstkaarten maken, kerst decoratie, kerstcadeautjes voor hem en haar, kersttafel dekken en andere kerstknutsel-ideeën.

Laat je inspireren door de nieuwste kerstinrichting voor jouw woning. Van kerstballen, kerstbomen, kerststolpen tot kerstverlichting en kerstdecoratie waarmee je je mooie zelfgemaakte kerststukje kunt aankleden. Hierdoor wordt je huis heel warm, gezellig en sfeervol!

Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis te decoreren met prachtige kerstversiering die helemaal bij de stijl van jouw woning past!