Kerstdecoratie van de woonkamer in wit en rood

Met kerst brengen we veel tijd binnen door. Een extra reden om het gezellig te maken thuis. Natuurlijk hoort daar een kerstboom bij, maar ook je raam en vensterbank kan je gezellig aankleden. Raamdecoratie kerst is het eerste wat je ziet wanneer je thuiskomt waardoor je gelijk in de (kerst)stemming wordt gebracht. En ook je buren profiteren van de gezelligheid achter jouw raam. In dit artikel delen onze stylingexperts leuke DIY-tips voor het decoreren van je raam.

5x de leukste ideeën en DIY-tips voor kerst raamdecoratie

Wat is er leuker dan bij thuiskomst te worden onthaald door een gezellig kersttafereel achter het raam? Ben jij altijd een beetje jaloers op de kerst raamdecoratie van je buren? Dit jaar ga jij er met de straatprijs vandoor van het mooist versierde raam! Laat je inspireren door onderstaande tips.

1. Kerst raamstickers

Een favoriet voor velen: kerst raamstickers. Met deze stickers is het relatief eenvoudig om je raam een kerstlook te geven. Plak bijvoorbeeld een mooie wens of kerstspreuk op het raam zoals ‘Merry Christmas’ of hang het raam vol met sneeuwvlokjes. Ook leuk: een mini-tafereeltje van huisjes met daarboven een kerstman op z’n arrenslee. Op zoek naar kerst raamstickers? Houd de sales van Westwing in de gaten! Wij verzamelen wereldwijd de mooiste stickers.

2. Raamdecoratie kerst: creatief met krijtstift

In plaats van raamstickers kan je ook zelf creatief aan de slag met krijt. Er bestaan speciale krijtstiften die geschikt zijn voor ramen. Schrijf hiermee een persoonlijke boodschap voor de buren op het raam of teken het kerstverhaal na. Ook de kids kunnen hun tekentalenten laten zien op het raam van de woonkamer én het raam van hun eigen slaapkamer. Ben je geen tekentalent? Gebruik een sjabloon. Print bijvoorbeeld een kleurplaat van een hert uit, knip het hert zorgvuldig uit en trek het over op het raam. Daarna kan je zelf aan de slag met het inkleuren van het hert en het tekenen van de oogjes, neus en mond. Hetzelfde kan je doen met andere figuren zoals de kerstman, een kerstboom, huisjes etcetera.

3. Zelfgemaakte huisjes voor op de vensterbank

Heb je knutseltalent? Ga – samen met de kids – aan de slag met het knutselen van lichtgevende huisjes. Hieronder leggen we je uit hoe je ze maakt. Deze huisjes zet je op de vensterbank, bijvoorbeeld in combinatie met een mooie kerstwens op het raam. Reken maar dat alle ogen op jouw raam gericht zullen zijn deze kerst.

Benodigdheden:

 • Lege en schone melkpakken in verschillende maten
 • Stanleymes
 • Knutselfolie in verschillende kleuren
 • Lijm
 • Verf of gekleurd karton

Lichtgevende huisjes maken van melkpakken in 7 stappen:

 1. Melkpakken verzamelen

  Verzamel een tijdje alle lege melk-, yoghurt- en vlapakken. Maak de bovenkant voorzichtig open zodat je ze goed schoon kunt maken vanbinnen. Uiteindelijk moet je de bovenkant weer vastplakken zodat het een ‘puntdak’ vormt.

 2. Schilderen

  Schilder de pakken allemaal in een kleur naar keuze. Je kunt de pakken ook beplakken met gekleurd karton. Wil je verschillende geveltjes (trapgevel, puntgevel, halsgevel, klokgevel etc.)? Knip deze dan uit het karton en beplak de zijkant van het pak met de gevel. Laat de bovenkant van de gevel nog even los zodat je straks eerst de bovenkant van het pak dicht kunt plakken.

 3. Maak de raampjes en deuren

  Snij met een stanleymes raampjes en deuren uit de zijkant van het pak.

 4. Maak het huisje extra gezellig

  Plak achter de raampjes gekleurd knutselfolie. Dit zorgt ervoor dat je huisjes straks gezellig licht geven.

 5. Maak het puntdak

  Plak nu de bovenkant van het pak dicht met lijm zodat er een ‘puntdak’ ontstaat.

 6. Verlichting

  Maak een gaatje aan de achterkant van elk huisje. Leg vervolgens kerstlichtjes op de vensterbank en steek in de achterkant van elk huisje een lichtje.

 7. Klaar

  Klaar! Jouw lichtgevende huisjes worden de blikvangers van de straat!

4. Kerst raamdecoratie in chaletstijl

Denk je bij Kerstmis aan een gezellig chalet in de bergen, omgeven door sneeuw? Ook thuis kan je die sfeervolle chaletlook creëren. Dat begint met de raamdecoratie. Berghutjes hebben vaak ramen met roeden. Wanneer je raam deze roeden niet heeft, kan je die met kerst makkelijk zelf maken. Koop daarvoor platte latjes bij de bouwmarkt en maakt daarmee een vlakverdeling op het raam. De latjes kan je met transparant dubbelzijdig tape aan het raam vastmaken. Ook sneeuw kan niet ontbreken. Breng met een sneeuwspray wat sneeuw aan in de verschillende vlakken. Voornamelijk aan de onderkant van de vlakken en subtiel in de hoekjes. Zo kan je nog wel door het raam heen kijken. Hang eventueel nog een kerstkrans achter het raam. Omlijst het raam tot slot met kerstlichtjes zodat de sneeuw nog meer gaat sparkelen. Leestip! Lees hier alles over knusse winterdecoratie.

5. Decoratie tak achter het raam

Tot slot een deco-tip waar je het hele jaar iets aan hebt. Hang een decoratie tak achter het raam! De tak kan je in december volhangen met kerstversiering, de rest van het jaar met andere seizoensgebonden decoratie. Decoratie takken kan je kant-en-klaar kopen, maar je kunt ook het bos in om zelf op zoek te gaan naar een mooie, dikke tak die lang genoeg is om horizontaal achter het raam te hangen. Een decoratie tak voor de kerst zelf knutselen is heel makkelijk:

Benodigdheden:

 • Een mooie, dikke tak
 • Kettingen, touwen of linten om de tak op te hangen
 • Visdraad
 • Kerstballen en andere kerstversiering
 • Evt. verf

Hoe maak je je eigen decoratie tak?

 1. Wanneer je zelf een tak gevonden hebt in het bos, moet je eerst de schors verwijderen zodat je een kale tak overhoudt.
 2. Eventueel kan je de tak schilderen in een kleur naar keuze. De tak moet dan wel eerst goed droog zijn uiteraard.
 3. Hang de tak op achter het raam aan twee touwen, kettingen of linten. Net wat jij mooi vindt! Touw past goed in een landelijke of Scandinavische woonkamer. Kettingen zijn stoer en doen het daarom goed in een industriële woonkamer en linten passen perfect bij de klassieke look.
 4. Nu kan je jouw decoratie tak gaan stylen! Hang kerstballen en andere kerstversiering zoals kleine cadeautjes aan de deco tak. Hiervoor kan je visdraad gebruiken, maar ook touw of linten. Wikkel eventueel nog wat kerstlichtjes om je tak om ‘m nog meer te laten shinen. Pssst… eerder schreven we al een artikel over hoe je je decoratie ladder op dezelfde wijze kunt volhangen met kerstversiering.

Is Kerstmis voorbij? Dan kan je de tak gewoon laten hangen! Vervang alleen de decoratie.

5x Westwing DIY-ontwerpen om te printen

1. DIY-huisje

2. DIY- kerstboom raamdecoratie kerst

3. DIY-ster

4. DIY-raamdecoratie kerst: een sneeuwvlokje

5. DIY-kerstbal

Westwing: alles voor een sfeervol kerstfeest

Zo, jij kan voorlopig aan de slag met de raamdecoratie voor kerst. Ben je op zoek naar kerst raamstickers? Leuke kerstversiering om aan je decoratie tak te hangen of mooie kerstverlichting om je raam mee te omlijsten? Bij Westwing zijn de sales van oktober t/m december gevuld met sfeervolle kerstdecoratie zodat jij straks kunt genieten van een gezellig kerstfeest. Nog geen member? Meld je vandaag nog aan.