Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
Een bescheiden boeket met kunstbloemen in een transparante glazen vaas

Met vazen creëer je de mooiste stillevens. Kijk maar eens naar de schilderijen van Hollandse meesters als Jan Davidsz de Heem en Van Gogh. Hierop staan prachtige vazen gevuld met een weelderige bos bloemen. Mooi, toch? Ook thuis kan je unieke stillevens creëren door je vaas te vullen met je favoriete bloemen. Maar er zijn nog veel meer manieren om een vaas te stylen. In dit artikel inspireren we je graag met tips voor trendy vaas decoratie.

Vaas decoratie per seizoen

Elk seizoen heeft zijn eigen kenmerken. Gelukkig maar, want zo kan je je huis altijd weer een nieuwe look geven, passend bij het seizoen. Ook je vaasdecoratie kan je op het seizoen aanpassen. Wij inspireren je graag met tips:

Vaas decoratie voor de lente

De lente is hét bloemenseizoen. Je hebt dan een ruime keuze uit kleurrijke boeketten waarmee jij je huis in bloei zet. Typische lentebloemen zijn tulpen, narcissen, hyacinten, anemonen en irissen, maar ook bloesem zie je veel dit seizoen. Vul bijvoorbeeld een hoge glazen vaas met roze bloesemtakken. Prachtig! Lees hier hoe je lentedecoratie toepast in je huis.

Decoratie vaas voor in de zomer

Ook in de zomer heb je genoeg keuze uit bloemen waarmee jij alle vazen in huis kunt vullen. Typische zomerbloemen zijn zonnebloemen, campanula’s, lathyrus en gladiolen. Ook heel mooi en trendy: allium. Deze bolvormige bloem op een lange steel heb je in verschillende groottes en kleuren. Zet één of drie stelen allium in een mooie hoge vaas en creëer zo een subtiele zomerse look.

Geef je vaas een herfstlook

Tja, de herfst moet het niet hebben van de weelderige bossen kleurrijke bloemen. Toch kan je ook in de herfst je vaas vullen met kleur. Bessentakken zoals rozenbottels, hypericum en callicarpa staan prachtig in een glazen of goudkleurige vaas. En ook de oranjekleurige lampionplant: de physalis staan prachtig in een herfsthuis. Tip! Wil je het liefst het hele jaar door bloemen in huis hebben? Kies dan voor droogbloemen of kunstbloemen. In dit artikel geven we je nog meer ideeën en inspiratie voor herfstdecoratie.

Winterse vaasdecoratie

In de winter is het een dorre boel. Geen bloeiende bloem te vinden. In plaats van je vaas te vullen met bloemen, kan je er in de winter voor kiezen om decoratie takken, gedroogde bloemen of – ook heel trendy – pampasgras in een hoge vaas te steken. Zo krijgt je huis alsnog een natuurlijke en warme uitstraling. Ontdek hier nog meer knusse winterdecoratietips!

De trend van dit moment: pampasgras in verschillende kleuren

Pampasgras is helemaal hip! Deze lange pluimen zijn van nature lichtbruin, maar tegenwoordig zie je ze in allerlei kleuren zoals roze, paars, geel en groen. Perfect als hoge vaas decoratie! Zet de vaas op de grond voor een kale muur en je interieur ziet er gelijk een stuk huiselijker en gezelliger uit. Pampasgras is geschikt voor elk seizoen. Ook heel mooi: gedroogde papaver in een vaas. Combineer een hoge vaas met pampasgras met een lagere vaas met papaver.

Thematische glazen vaas decoratie

Een vaas vullen met bloemen doen we al eeuwen, maar er zijn nog talloze opties om je glazen vaas te stylen. Bijvoorbeeld door de decoratie aan te passen aan een thema:

  • Pasen: vul een vaas met beschilderde eieren, chocolade-eitjes of – natuurlijk – versierde paastakken.
  • Kerst: vul een grote glazen vaas bijvoorbeeld met dennentakken en rozenbottel, versierd met kleine kerstlichtjes en kerstballen.
  • Sinterklaas: doe allemaal kleine cadeautjes in een vaas of vul de vaas met pepernoten en ander strooigoed.
  • Oud & nieuw: vul een vaas met oliebollen! Ook leuk: laat iedereen zijn/haar voornemen op een briefje schrijven en in een vaas doen. In dit artikel delen we nog meer stylingtips voor oud & nieuw.

En zo zijn er nog veel meer ideeën voor decoratie in een vaas. Nog een paar tips: ben je een wijnliefhebber? Vul een grote glazen vaas met alle kurken die je de afgelopen jaren hebt verzameld. Ook leuk: vul een vaas met potpourri en zet deze in de badkamer of welkomsthal, dan ruikt het er altijd lekker! Ook een stompkaars of waxinelichtje kan je prima in een glazen vaas doen (mits de wand dik genoeg is). Leg wel iets onder de kaars zoals decoratiezand of schelpen zodat de onderkant van de vaas niet te heet wordt.

DIY-tips vaas versieren

  1. Dip dye vaas: Koop een (goedkope) witte vaas en doop deze in een verfbad in een kleur naar keuze. Eventueel kan je schilderstape gebruiken om het verfgebied af te kaderen, maar het is ook mooi wanneer je ‘uit de losse pols’ de vaas in een verfbad doopt. Zorg ervoor dat de vaas ontvet is, anders hecht de verf niet. De verf moet bovendien geschikt zijn voor de ondergrond (keramiek of porselein).
  2. Oude vaas pimpen: Heb je nog een paar oude vazen staan? Geef ze een metamorfose door ze met een kwast of spuitbus in een trendy kleur te schilderen. Heb je geen oude vazen meer? Ga even naar de kringloop!
  3. Glamour vaas maken: Smeer een oude vaas in met knutsel- of behanglijm en beplak deze met goudfolie! Zo’n goudkleurige vaas biedt een prachtig podium voor een bos weelderige bloemen.
  4. Scandi stijl vaas: Hou je van de Scandinavische stijl? Pimp dan je vazen door jute touw of wol om (een deel van) de vaas te wikkelen. Smeer het deel dat je wilt inwikkelen in met lijm (niet te veel!) en draai vervolgens het touw of de wol om de vaas. Hou het touw of de wollen draad gespannen tijdens het wikkelen zodat de vaas er strak uit komt te zien. Tip: je kunt ook verschillende kleuren wol gebruiken.
  5. Krijtbord vaas: Beschilder een oude vaas of wijnfles met krijtbordverf. Wanneer de verf droog is kan je met krijt een boodschap achterlaten op de vaas of schrijf op welke bloem je in de vaas gestoken hebt.
  6. Mozaïek vaas: Is er servies gesneuveld? Gooi de scherven niet weg! Met deze scherven kan je namelijk een vaas pimpen. Smeer een vaas in met tegellijm en beplak het met de scherven serviesgoed. Het is even een gepuzzel, maar dan heb je wel een unieke vaas én een aandenken aan het gesneuvelde servies.

Naast de klassieke vaas, kan je natuurlijk ook andere voorwerpen als vaas gebruiken. Bijvoorbeeld een karaf, oude melkkan, gieter, emaille emmer of glazen fles. Ook is het heel leuk deze DIYs met een gemberpot te doen. Wees dus creatief als het gaat om vaas decoratie!

Op zoek naar nog meer inspiratie?

Bij westwing kun je terecht voor al jouw vaas ideëen, of je nu opzoek bent naar vazen, decoratie of meubilair voor een prachtige presentatie.