Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
voorjaarsbloemen met gouden meubels en roze kussen

Elk jaar, vaak op 20 maart, begint de lente weer. Na een lange periode van kou en donkere dagen, is dit een datum waar massaal naar wordt uitgekeken. Op deze dag duren dag en nacht namelijk overal ter wereld bijna even lang; een bijzonder en magisch moment. En als de lente dan weer voor de deur staat, is het ook fijn om het nieuwe seizoen in huis te verwelkomen. Zo kun je je interieur onderwerpen aan een grote schoonmaak of zelfs een frisse update geven door enkele meubels en accessoires te veranderen. Maar er is nóg een manier om het voorjaar in huis te halen; namelijk met lentebloemen. ​

Bloemen zijn echte sfeermakers in huis. En door het verspreiden van lentebloemen in verschillende ruimtes, heb jij binnen no time een lentefris voorjaarsuitstraling in huis. Ontdek hier hoe je de prachtige geuren en kleuren van lentebloeiers een prominente rol geeft in je interieur.

Wat zijn lentebloemen?

Als de lente begint wordt de winter afgesloten. Het wordt warmer en de natuur wordt kleurrijker en voller. De lente zorgt ervoor dat er in de natuur veel gebeurt. Krokussen en narcissen sieren het beeld, er worden lammetjes en kuikentjes geboren en merels, nachtegalen, lijsters en leeuweriken zingen het hoogste lied. Om dat gevoel van de lente ook binnen neer te zetten kies je dus voor voorjaarsbloemen. Wat zijn voorjaarsbloemen nu precies? Typische lentebloemen zijn in elk geval de narcis en de krokus, maar er zijn veel meer prachtige voorjaarsbloeiers. Ontdek het lijstje hieronder!

Is het geen voorjaar, maar najaar? Bekijk dan ons artikel over herfstbloemen. Voor meer inspiratie voor bloemdecoratie kun je onze andere artikelen lezen over decoreren met droogbloemen, kunstbloemen of de mooiste ideeën voor tulpen in een vaas. 

Tip: wist je dat je via de Westwing Club Sales ook veel vazen en bloempotten uit de Westwing Collection kunt vinden? Maar dan tegen mooie kortingen, oplopend tot wel 70%?! Registreer je daarom snel op Westwing om zo geen enkele exclusieve deal te missen om jouw voorjaarsbloemen te stylen!

De 10 mooiste lentebloemen

Veel mensen denken vaak dat echte lentebloemen alleen buiten in het wild én in de Keukenhof, de grootste bloementuinen ter wereld, te vinden zijn. Toch is dat niet het geval. Al deze bloemen kunnen heel goed als boeket of decoratieve losse voorjaarsbloeiers in huis verspreid worden.

 1. Tulp
  We trappen deze lijst af met misschien wel de meest populaire lentebloem van Nederland: de tulp. Toch komt de tulp van origine uit Turkije, maar heeft Nederland daarna vele soorten ontwikkeld. Daarom zijn de meeste tulpensoorten nu wel afkomstig uit Nederland.
 2. Iris
  Deze bloem is vernoemd naar de godin van de regenboog. En laten zon en regen nou typerend zijn voor het Nederlandse voorjaar. Deze sierlijke bloem bestaat uit een trio van bloembladeren en komt in een boeket het beste tot haar recht met andere bloemsoorten.
 3. Hyacint
  De hyacint roept dankzij haar kenmerkende geur vele nostalgische herinneringen bij ons op. Deze kleurrijke bloem mag daarom niet ontbreken in ons lente huis. Ook fijn: de hyacint komt in tal van kleuren, namelijk rood, roze, paars, oranje, groen, geel en wit.
 4. Seringen
  Seringen staan garant voor een elegante uitstraling en een heerlijk geurend huis. Wij tippen vooral het gebruik van seringen in een plukboeket met een bonte mix aan bloemsoorten en -kleuren.
 5. Ranonkel
  Deze vrolijke bloem staat symbool voor charme. Wij snappen wel waarom, want zijn elegante uiterlijk en zachte kleuren zorgen voor een romantische en elegante uitstraling.
 6. Anemoon
  Wist je dat de anemoon gewoon doorgroeit wanneer je haar in een vaas zet?! De vaak witte of roze bloemen zie je overigens ook al terug in winterboeketten.
 7. Tuberoos
  Laat je niet misleiden door haar naam, want de tuberoos heeft eigenlijk vrij weinig van een roos weg. Waar deze bloem dan wél weer om bekend staat, is haar geurige karakter. Zo verspreidt zij in de nacht haar geuren, en wordt je ‘s ochtends verwelkomd door heerlijk frisse lentegeuren.
 8. Muscari (Blauwe Druif)
  De Muscari, of blauwe druif, is in verschillende paars- en blauwtinten te verkrijgen. Zet een klein bosje in een transparante, glazen vaas, om het groen-blauwe lentepalet volledig tot zijn recht te laten komen. 
 9. Bloesem
  Met een paar sierlijke bloesemtakken in een vaas, haal je zo het voorjaar in huis. Deze stijlvolle bloemtakken passen echt in elke woonstijl: van minimalistisch en puur, tot aan extravagante, eclectische interieurs.
 10. Solidago
  Deze veelzijdige bloem wordt niet alleen gebruikt voor het naar binnen halen van de lente, maar leent zich ook voor de productie van medicijnen, verf en wondgenezing. Maar bovenal is de solidago dankzij zijn groene steel en gele pluimen een fantastische toevoeging voor jouw lenteboeket.  

In 5 stappen de voorjaarsbloem verzorgen

 1. Over het algemeen moet van elke bloem de steel schuin worden afgesneden. Belangrijk, want zo kan de bloem extra makkelijk water opnemen. Dit is nóg belangrijker wanneer de bloemen een tijdje zonder water staan, bijvoorbeeld omdat je ze meeneemt naar een verjaardag. Wanneer de bloemstelen vervolgens schuin worden afgesneden, kunnen ze extra snel water opnemen.
 2. Sommige bloemen met een stevige houtachtige steel, zoals seringen en rozen, moet je niet alleen schuin afsnijden, maar dien je ook in warm water te zetten. Hierdoor bevorder je de sapstroom.
 3. Zet verse bloemen altijd in een schone vaas en geef ze schoon water. Wanneer je bloemen bijvoorbeeld niet uitkomen, is het ook verstandig om het water te verversen en de bloemen in een schone vaas te zetten. Eventueel kun je ook de stelen opnieuw schuin afsnijden zodat ze goed de mogelijkheid hebben het water op te nemen.
 4. Voor bloemen is het best moeilijk om ineens te moeten leven in een vaas. Een zakje voeding bij het water doen is dus altijd een goed idee. Verwen ze maar een beetje! Vooral bloeiende bloemen kunnen het gebruiken.
 5. Zorg ervoor dat je je vaas niet volpropt. Veel soorten lentebloemen hebben namelijk ruimte nodig om tot bloei te kunnen komen. Onze tip is daarom: geef ze altijd genoeg water.

Wat is het beste moment voor voorjaarsbloeiers?

In principe kun je gewoon zodra de voorjaarszon zich begint te laten zien, lentebloemen in huis halen. Zoek naar de voorjaarsbloeiers die perfect passen bij jouw smaak en ontdek waar je deze het beste kunt kopen. Je kunt natuurlijk naar de Keukenhof gaan om je te laten inspireren, maar de meeste kwekers en bloemenzaken hebben ook alle voorjaarsbloemen wel in hun assortiment.

Lentebloemen in verschillende vazen

Voorjaarsbloemen kun je in verschillende vazen in huis presenteren. Voor elk soort bloemen, afhankelijk van de lengte van de stelen en de volheid van het boeket, zijn geschikte vazen te vinden. Of je voor glazen vazen kiest of voor vazen van steen, hoge vazen voor op je vloer of wijde vazen voor grote bossen hangt dus af van het soort boeket, de lengte en de dikte. Bij Westwing vind je veel opties voor diverse vazen, passend bij elke interieurstijl.

Wanneer kun je welke lentebloemen zien?

Niet elke lentebloem staat al bij de start van het nieuwe seizoen in bloei. Daarom vind je hieronder een lijstje met de beste momenten voor verschillende voorjaarsbloeiers: 

 • Maarts viooltje die dankzij zijn frisse lentegeur vroeger ook werd gebruikt voor het maken van parfum.
 • Van alle struiken staat de sleedoorn elk jaar weer als eerste in bloei. Een mooi gezicht, want de witte bloemetjes vallen extra goed op naast alle nog niet in bloei staande planten.
 • De vingerhelmbloem bloeit iets later in het voorjaar op. Deze paarse verschijning is vooral te vinden op schaduwrijke plekken met een vochtige bodem.

In april is het de tijd voor de bosanemoon en daslook, dotterbloem, pinksterbloem, dagkoekoeksbloem en hyacint.

Onze tips om de lente in huis te halen met voorjaarsbloemen

Om lentebloemen een rol te laten spelen in je interieur zet je om te beginnen een grote bos in je woonkamer op een prominente plek. Zet bijvoorbeeld een mooie vaas op tafel met een vrolijk boeket erin. Of plaats een hoge vloervaas op de vloer met een aantal lange takken erin. Je kunt ook de andere ruimtes verrijken met voorjaarsbloeiers. Denk aan een paar tulpen in kleine vaasjes in de slaapkamer en badkamer. Daarnaast kun je ook op andere manieren bloemen in huis halen. Kies voor accessoires en decoratieve details, zoals kussentjes of een dekbedovertrek met frisse lentebloemen erop!

Andere ideeën voor het begin van het voorjaar

 1. Houd een voorjaarsschoonmaak! Pak echt even alles aan; de keuken, de badkamer, de slaapkamer. Vergeet ook zeker niet om in de kasten alles lekker op te frissen.
 2. Ruim op. Mest kasten uit en zet verschillende dozen en zakken neer. Eén voor de spullen die je weggeeft of gaat verkopen. Eén voor de spullen die je weggooit en één voor de spullen die naar de opslag moeten.
 3. Een fris nieuw seizoen betekent ook een frisse wind door je eigen hoofd. Ga er eens voor zitten en maak een lijstje van dingen die je dit seizoen graag gedaan zou willen krijgen. Het kan ook zijn dat dit jouw moment is om weer lekker te gaan sporten (buiten?!).

Geïnspireerd geraakt door de voorjaarsbloemen? Voor elk seizoen hebben wij een passend aanbod voor je. Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis vol bloemen en vazen te zetten.