Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
Barok stijl wanddecoratie goud met wit en blauwe tegels op de vloer

Wie wil dat nu niet, leven als een koning? Laat je inspireren door het koninklijk huis en voel je de koning te rijk in je eigen huis! Door te kiezen voor de weelderige barok stijl in je interieur omring je jezelf met luxe, weelderige vormen, klassieke materialen en veel comfort. Laat je door dit artikel inspireren voor een koninklijk stijltje in je eigen huis.

Wat houdt een koninklijk interieur in?

De barok stijl is opvallend herkenbaar met zijn overvloed aan ronde en gebogen vormen, sierlijke decoratie en klassieke accenten. Toch zijn de ontwerpen wel veelal symmetrisch. Als je zin hebt in een vleugje barok stijl in je interieur, hoef je echt niet meteen je hele huis te hullen in weelderige, barokke sferen. Een combinatie van een moderne look met elementen uit de barok stijl is ook heel leuk. Kies bijvoorbeeld voor contrast door gladde, puristische meubels naast sierlijke barokke meubels te zetten.

Waar is deze stijl ontstaan?

De barok stijl is ontstaan in Italië. Architecten Francesco Borromini, Gian Lorenzo Bernini en Carlo Maderno waren de grondleggers. Een gebouw dat gebouwd is tijdens barokke architectuur en dat bijna iedereen wel kent is het kasteel van Versailles. Maar we zien de rijke stijl in wel meer landhuizen en kastelen terug. Toch is het ook een trend om elementen uit deze stijl toe te passen in moderne interieurs. De barok periode duurde ongeveer van 1550 tot 1750.

Nog een aantal barokke bouwwerken

Hier noemen we nog een aantal bouwwerken die in barok stijl gebouwd zijn. De Dom van Syracuse in Sicilië, de Sint-Carolus Borromeuskerk in Antwerpen, het Paleis op de Dam in Amsterdam, Drottningholm bij Stockholm en het allereerste barokke bouwwerk de Kerk van II Gesù in Rome.

Hoe pas je deze stijl toe en creëer je een koninklijk huis?

De barok stijl toepassen in je eigen huis kan op veel manieren. Je kunt je hele huis een complete barok look geven, maar veel meer van deze tijd, is het om te kiezen voor een mix van stijlen. Geef jouw huidige interieur, of dit nu Scandinavisch, minimalistisch of glamorous is ingericht, een vleugje barok door enkele elementen toe te voegen uit de barok stijl.

Zo voeg je koninklijke elementen toe in huis

 1. Een behang in barok stijl

  Een behang in barok stijl wordt meestal getypeerd door een print met sierlijke vormen. Het kan een lichtere of donkere tint hebben. Combineer het behang met strakke meubels voor een bijzonder contrast.
 2. Kroonluchters

  Ook kroonluchters passen helemaal binnen de barok stijl. Hang een kroonluchter in je landelijke woonkamer en geef het geheel een vleugje klassieke weelde.
 3. Weelderige spiegels

  Barok spiegels zijn meestal goudkleurig en hebben prachtige ornamenten. Hang zo’n spiegel in jouw knusse slaapkamer vol warme kleuren.
 4. Barok meubels

  Meubels in barokke stijl zijn mooi, maar vaak erg donker. We raden aan om slechts enkele items te kiezen en deze te mixen met frissere, lichtere designs. Kenmerkend voor deze meubels? De vele versieringen, het bijzondere houtsnijwerk en de golvende vormen. Kies bijvoorbeeld voor een fauteuil die je weer combineert met een licht, Scandi bijzettafeltje.
 5. Kies voor diepe, rijke kleuren!

  Donkerblauw en donkergroen doen het bijvoorbeeld heel goed binnen deze stijl.
 6. Luxe materialen

  Ga voor luxe materialen als zacht fluweel en glanzend zijde. Deze stralen luxe en comfort uit.

Meubelen & decoratie voor een koninklijk huis

Voor een weelderige, koninklijke sfeer kies je voor pronkstukken. Dit hoeft niet over the top te zijn! Kies enkele bijzondere items uit en geef deze een voetstuk. Dit kunnen meubels zijn, maar ook een barokke spiegel of een prachtige antieke kist. Ontdek de volgende barokmeubelen & decoratie voor een koninklijke sfeer in huis.

 • Zet houten stoelen met een hoge rugleuning rond je eettafel.
 • Verrijk jouw comfortabele, klassieke bank met veel kussens die luxe uitstralen. Bijvoorbeeld kussens van fluweel en zijde.
 • Zet de gedekte tafel vol met luxe servies en chic glaswerk.
 • Decoreer de tafel met klassieke, zilveren kandelaars.
 • In de badkamer is een klassiek bad op pootjes dé blikvanger, maar ook een sierlijk behang of rijk versierde spiegel geeft hier de juiste sfeer.
 • Een bed met een klassiek gecapitonneerd hoofdeinde is de sfeermaker in de slaapkamer.

Typisch voor een koninklijk huis

De barokke stijl is rijk. De materialen zijn luxe, zacht of zien er waardevol uit. Daarnaast is de stijl weelderig en sierlijk met veel ronde of gebogen vormen in decoratieve accessoires of meubels. Gecapitonneerde meubels zijn ook helemaal barok en passen bovendien helemaal in het koninklijke plaatje. Toch hoef je niet persé voor barok te kiezen om je huis een koninklijke, statige sfeer te geven. Elegantie, chique details, comfort en rijke kleuren zijn kernwoorden die ook zonder de typische barok meubels of accessoires toe te voegen zijn. Ontdek de ideeën hieronder.

 • Ga voor een mix van lichte kleuren als beige, gebroken wit en taupe.
 • Combineer luxe materialen als fluweel, glanzend zijde, zacht wol, luxe leer en warm hout.
 • Hang een glinsterende lamp op, eventueel een kroonluchter
 • Kies voor details en accenten in goud of zilver.
 •  Je kunt ook voor een accentkleur kiezen die je doorvoert in de hele woonkamer. Bijvoorbeeld rijk blauw of diep groen.
 • Een warm kleurenpalet is een must voor een rijk, statig interieur.
 • Marmer is ook een mooi materiaal dat kan worden toegevoegd voor een vleugje luxe en extravagantie.
 • Combineer verschillende texturen; glanzende oppervlakken, harige details, wollig warme accenten en stug houten onderdelen.

Koninklijk huis: 3 leuke weetjes over Koningsdag!

Nu we het toch over koninklijke sferen hebben laten wij je nog een paar leuke weetjes zien over Koningsdag! Mocht je nog op de rommelmarkt staan met Koningdsdag, check dan de tips voor het verkopen op de rommelmarkt! Hieronder een aantal weetjes.

 1. Op Koningsdag worden 600% meer tompoezen gegeten dan op andere dagen!
 2. Straatverkopers op de vrijmarkt verdienen gemiddeld 90 euro op Koningsdag.
 3. Koning Willem-Alexander, is de eerste koning in 123 jaar.

Ben je geïnspireerd geraakt door de stijl van het koninklijk huis en wil je van jouw thuis een luxe paleisje maken? Door te kiezen voor een elegante, chique look met accenten van de barok stijl voel jij je binnenkort de koning te rijk in je eigen huis! Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een barok stijl in huis.

Is de koninklijke stijl niks voor jou maar zoek je wel een nieuwe woonstijl? Bekijk eens onze andere artikelen over de woonstijlen, misschien is het Japans design wat voor je of de excentrieke stijl.