Topmerken tot -70%! Registreer nu!

Kersttak op tafel

De musthave voor een kersthuis: een zelfgemaakt kerststukje. Dit is een echte sfeermaker tijdens de feestdagen. Bovendien is het maken van een kerststukje heel leuk om te doen. Doe het alleen of samen met je kinderen. Ook leuk: nodig al je vriendinnen uit en ga samen kerststukjes maken.

Linten, dennentakken, dennenappels, kerstballen, bloemen, kaarsen en lichtslingers – je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt het in een kerststuk verwerken. Het is helemaal aan jou om te bepalen wat je in je kerststuk steekt. Onze experts inspireren je graag met leuke ideeën om een origineel kerstkunstwerk te creëren. Plan alvast een middagje vrij, zet Mariah Carey in de startblokken en leg de kerstdecoratie maar klaar. Kerst begint hier en nu!

DIY-kerststukje als conversation piece

Een kerststukje is de conversation piece tijdens het kerstdiner. Helemaal wanneer het kerststukje zelfgemaakt is, raken de mensen niet uitgepraat. Er zijn allerlei manieren om een kerststukje te maken. Een goede basis is het belangrijkst, alleen dan geniet je lang van je kerststukje. Zeker wanneer je het kerststuk maakt van dennentakken en andere natuurlijke vondsten. Wanneer deze geen vocht krijgen, verdorren ze snel waardoor je zelfgemaakte kerstkunstwerk er triest uit gaat zien. Hoe voorkom je dit? En hoe geef je je kerststuk een landelijke, Scandi of juist moderne look? Wij geven je een paar leuke DIY-tips voor het maken van kerststukjes.

Tip! Voorkom dat je weelderige kerststuk het zicht ontneemt. Dan wordt het een stoorfactor tijdens het kerstdiner. In plaats van een groot kerststuk te maken, kan je er ook voor kiezen om meerdere kleine kerststukjes te maken die je her en der op tafel zet.

6x kerststukjes maken in verschillende stijlen

Voor elke interieurstijl is er een matchend kerststukje te maken. Of je nu van strak modern of juist landelijk houdt. Wij geven je een paar variatietips voor het maken van een kerststukje. Laat je inspireren!

 • Landelijk kerststukje maken met een mand:

Leuk voor een landelijke stijl: een kerststuk in een rieten mand. Vul de mand met oase (zie stappenplan verderop) en steek hier dennentakken en andere kerstdecoratie is.

 • Stoer kerststuk maken met een fruitkistje:

Hou je van de industriële stijl? Creëer dan een kerststuk in een oud houten fruitkistje. Dit bekleed je van binnen met plastic en vul je daarna met oase en (stoere) kerstdecoratie. Ga voor grote matzwarte of messingkleurige kerstballen en grove takken om je kerststuk een industrieel tintje te geven.

 • Scandi kerststuk maken:

Ook in een Scandi interieur hoort een kerststukje thuis. Bekleed bijvoorbeeld een oude bloempot met grijs vilt en vul de bloempot met pastelkleurige kerstdeco en veel natuurlijke elementen.

 • Klassiek kerststuk maken met een plantenpot:

Een klassiek kerststuk bestaat uit rode en/of goudkleurige kerstballen, kerstlinten en een rode kaars. De basis voor zo’n kerststuk is vaak een mooie plantenpot die je kunt beplakken met een glanzende stof.

 • Modern kerststuk maken met een stolp:

Het is ook leuk om een kerststuk te maken voor onder een glazen stolp. Kies voor een minimalistisch kerststuk om het een moderne uitstraling te geven en plaats hier een stolp overheen. Zo’n stolp maakt van jouw kerststuk een echte blikvanger.

 • Kerststuk maken met een krans:

Kerst begint bij de voordeur. Vergeet dus niet om een kerstkrans te maken. Dat werkt eigenlijk hetzelfde als een kerststuk, alleen gebruik je een krans van stro al basis waar je kersttakken en –decoratie aan vastmaakt. Tip! Het is ook leuk om de krans op tafel te leggen met in het midden een grote kandelaar of windlicht.

Stap voor stap een kerststukjes maken met oase

Oase is een belangrijke basis voor een kerststukje. Dit groene spul is makkelijk bewerkbaar en kan je bevochtigen zodat het kerststukje ‘gevoed’ wordt en dus niet na verloop van tijd slap gaat hangen. Oase kan je op verschillende manieren verwerken. Wij laten je stap voor stap zien hoe je van oase een kerststukje maakt:

 1. Basis

  Kies de basis voor je kerststuk. Bijvoorbeeld een mandje, fruitkist, dienblad, schaal of bloempot. Wanneer de basis van je kerststuk niet waterdicht is, moet je dit waterdicht maken door het van binnen te bekleden met plastic.

 2. Bijsnijden

  Snij de oase in de vorm van de basis die je gekozen heb. Hiervoor kan je een gewoon mes gebruiken.

 3. Nat maken

  Maak de oase nat door het in een teiltje met water te leggen. De oase zuigt zichzelf vanzelf vol met water.

 4. Oase

  Doe nu de volgezogen oase in de basis die jij gekozen hebt. Zorg dat alle hoekjes zijn opgevuld.

 5. Vullen maar!

  Nu kan je de oase gaan vullen met kerstdecoratie en kersttakken. Je kunt ijzerdraad gebruiken om de decoratie in de oase te prikken.

 6. Klaar!

  Vergeet niet om licht toe te voegen aan je kerststuk, bijvoorbeeld in de vorm van een kaars, led-waxinelichtje of een lichtslinger. Let op: voorkom dat de kaars je hele kerststuk in vlammen laat opgaan. Gebruik een stompkaars of zet een waxinelichtje in een glazen potje.

Kerstdecoratie online kopen bij Westwing

Bij WestwingNow vind je alles voor de inrichting van jouw kersthuis. Van kerstverlichting en ballen in alle kleuren tot kerstservies en –decoratie waarmee je je kerststukje kunt aankleden. Kerststukjes maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Voor meer interieur en decoratie inspiratie kan je onze andere kerstartikelen bekijken.Wij wensen je fijne feestdagen!