Cadeau knutselen op een tafel

Kerst is voor velen de mooiste tijd van het jaar. De kerstboom met zijn lichtjes, mooie ballen en prachtige piek zijn natuurlijk het pronkstok van je huis. Maar wat doe je met de aankleding van de rest van je woonkamer? Die breng je natuurlijk ook helemaal in kerstsferen! En die kerstdecoratie maak je helemaal zelf met bijvoorbeeld de kinderen. Kerst en knutselen gaan gewoon samen. Wij hebben de leukste ideeën voor je verzameld. Want je kunt een heleboel knutselen met Kerst. Van kerstballen pimpen tot het knutselen van decoratie die langer dan één Kerst meegaat. Laat je inspireren en geniet van een onvergetelijk kerstfeest.

Kerst knutselen – zelf kerstdecoratie maken

Dit jaar hoef jij niet meer de kerstmarkten of tuincentra af te struinen voor de perfecte kerstdecoratie. Je maakt het namelijk gewoon zelf, aan je eigen keukentafel. Bovendien word je van dat knutselen met Kerst helemaal zen, vooral als je je favoriete kerstmuziek opzet. Met de juiste materialen en onze tips is het super eenvoudig om zelf je kerstdecoratie, zoals windlichtjes, wollen kerstballen, kerstslingers en duurzame kersthangers, te knutselen.

Kerst knutseltip 1 – Kerstbomenbos

Koop vier (of meer) echte miniboompjes. Knip de handvatten van een papieren tasje in een effen kleur. Zet de boompjes in de tasjes. Rol de bovenkant van de tasjes om voor een leuk en nonchalant effect. Hang in de boompjes leuke kerstballetjes en ornamentjes. Zet de boompjes in een groepje bij elkaar op de eettafel of het dressoir. Dit staat hartstikke gezellig.

Kerst knutseltip 2 – Sfeervolle windlichten

Wat is Kerst zonder gezellige verlichting? Met voldoende kaarslicht maak je het pas echt cosy in huis. Zelf windlichtjes knutselen is heel eenvoudig, dat bewijst dit stappenplan:

  1. Maak met lijm een figuurtje op een glazen jampot, zoals een kerstboom of ster. Je kunt ook de helft van de pot insmeren met lijm.

  2. Strooi nepsneeuw en/of glitters over de pot. Door de lijm blijven de glitters en het sneeuw vanzelf plakken waardoor de figuren zichtbaar worden. Laat de lijm goed drogen.  

  3. Strik een mooi gouden lint om het potje.

  4. Plaats er een waxinelichtje in, et voilà, klaar is je waxinelichthouder. Het is leuk om meerdere windlichtjes te maken met verschillende figuren of vormen.

Tip!

Je kunt hetzelfde doen met lege wijnflessen. Week het etiket eraf, maak de fles goed droog en begin bij stap 1 van bovenstaand stappenplan. In de lege flessen kun je vervolgens dinerkaarsen plaatsen. Deze zelfgemaakte kaarsenhouders staan leuk op de eettafel tijdens het kerstdiner.

Kerst knutseltip 3 – DIY Kerstslinger

Wij zijn fan van slingers, want je kunt ze overal ophangen. Voor het raam, gedrapeerd over een kast, aan de muur bevestigd met twee spijkertjes, langs de trapleuning en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De slingers geven je huis meteen een heerlijk en gezellig kerstsfeertje. En je kunt ze gemakkelijk zelf knutselen:

Glitters

Stapel een paar vellen stevig goud glitterpapier op elkaar en knip gelijke rondjes uit. Bepaal zelf de grootte. Je kunt ook variëren in grootte voor een speels effect. Plak de cirkeltjes op een stuk touw van twee meter. Zorg dat er evenveel ruimte tussen de cirkels zit, bijvoorbeeld vijftien centimeter. Zorg dat je de uiteindes van het touw niet met cirkels beplakt, de uiteindes gebruik je om de slinger ergens aan vast te maken.

Boompjes

Knip uit verschillende kleuren groen vilt kerstbomen. Bepaal ook hier zelf de grootte. Leg de vilten boompjes op gelijke hoogte op een stuk touw van twee meter. Zorg dat er evenveel ruimte tussen de boompjes zit. Niet de boompjes aan het touw vast.

Kerstballen

Heb je nog wat kerstballen over die je niet in de kerstboom gebruikt? Knutsel dan deze slinger vol kerstballen. Bedenk eerst waar je de slinger wilt hangen. Meet deze plek op en knip een stuk touw op die lengte, plus wat extra’s. Je moet het touw nog wel ergens aan vast kunnen binden. Rijg de kerstballen door het kroontje aan het touw, stevig tegen elkaar aan. Wissel kleuren, structuren (van fluweel tot mat en glanzend) en maten kerstballen af, zo wordt de slinger nog leuker.

Vlaggetjes

Knip uit oude stukken stof of juten driehoekjes. Bestempel de stukjes stof met witte sterretjes. Leg de driehoekjes met de punt naar beneden. Leg het touw (om en nabij twee meter) bovenaan bij het rechte stuk. Vouw de stof om het touw en stik vast. Doe dit met alle vlaggetjes. Klaar is je DIY-vlaggenlijn in kerstsferen.

5x anders – creatief met kerstballen

Kerstbomen horen in de boom, of toch niet? Kerstballen staan symbool voor het kerstfeest en kan je op allerlei manieren toepassen als kerstdecoratie. 

1. Kerstballen customizen

Heb je nog kerstballen over, die je niet meer zo mooi vindt of die niet meer passen bij de stijl of kleur van je inrichting? Dan geef je ze toch gewoon een heel andere look? Smeer de ballen in met lijm en doop ze in een schaaltje vol glitters of nepsneeuw. Een ander leuk idee: wikkel er lontwol omheen of beplak met een reep kanten gordijn dat je over hebt.

2. Kerstballen in de vaas

In de winter staan vazen vaak stof te vangen in de kast, want met zo’n grote boom en een huis vol kerstdecoratie zijn een bos bloemen overbodig. Veeg het stof maar van die vazen, want ook tijdens de kerstperiode heb je ze nodig. Vul transparante exemplaren met de mooiste kerstballen die niet meer in de boom passen. Het is leuk om de kleuren kerstballen af te stemmen op alle decoratie die je in de kerstboom hebt hangen.

Tip! Je kunt in de vazen ook wat dennentakken zetten, bijvoorbeeld die zijn afgebroken van de kerstboom. Natuurlijk kun je deze takken ook gewoon kopen bij de bloemist. Hang hierin wat mooie kerstballen. Bind een mooi lint om de vaas in de kleur van de ballen.

3. Kerstballen boven de eettafel

Hang de kerstballen die je over hebt op verschillende hoogtes boven de eettafel. Gebruik hiervoor transparant visdraad, bevestig dit aan de eettafellamp, hierdoor lijkt het alsof de kerstballen zweven. Je kunt ze ook aan een tafelklem hangen die je aan de tafel bevestigt.

4. Kerstballen in de kerstkrans

Wikkel om een kant-en-klare strokrans dennentakken, maak vast met wikkeldraad. Wikkel er lint omheen en hang er kerstballen in.

5. Kerstballen in de ladder

Heb je geen ruimte voor een kerstboom? Zet dan een decoratieve ladder tegen de muur en versier met kerstballen en drapeer er linten en lichtslingers omheen.

Kerst knutselen – duurzame kerstdecoratie

Ga voor een ‘groene’ Kerst dit jaar. Als je je huis duurzaam wilt decoreren, kun je het beste zelf je kerstdecoratie knutselen. Want je zult begrijpen dat plastic kerstballen niet bijdragen aan een beter milieu. Wij geven wat tips voor een duurzame Kerst:

Knutsel houten kersthangers

Houten elementen staan superleuk in de kerstboom. Ga naar het bos en zoek een dikke tak. Zaag die in dunne plakjes. Boor gaatjes in de plakjes en rijg er een touwtje door. Klaar is je zelf geknutselde kersthanger. Je hoeft er alleen nog maar een mooi plekje voor te zoeken in de kerstboom.

Recycle je kerstboom

Jaarlijks worden er miljoenen kerstbomen verbrand, dat is niet goed voor het milieu. Het beste is om je kerstboom te hergebruiken. Plant hem na de Kerst in je tuin en graaf hem weer uit wanneer de leukste tijd van het jaar weer is aangebroken. Een andere duurzame manier is om een kerstboom te huren. Je huurt de boom dan voor een paar weken en hierna breng je ‘m weer terug. Superhandig, net zo gezellig en ontzettend duurzaam!

Nog meer kerst inspiratie

Weten wat de nieuwste trends zijn met betrekking tot kerstballen, kerststukjes maken, kerstversiering, kerstcadeautjes voor hem en haar die je zelf maakt en hoe je de kersttafel het beste kan dekken? Klik snel verder!

Laat je inspireren door de nieuwste inrichting voor jouw kersthuis. Van kerstballen, kerstbomen en kerststolpen tot kerstverlichting en knutselideeën waarmee je de mooiste kerstkaarten en kerstdecoratie gewoon zelf maakt. Dit maakt Kerst nog specialer en persoonlijker.

Is knutselen met Kerst iets voor jou? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis te decoreren met prachtige kerstversiering die helemaal bij de stijl van jouw huis past!