Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
Fotowand met een leren bank en gouden leeslamp

Een wand hoeft niet noodzakelijkerwijs kleurrijk geschilderd of behangen te worden. Wil je je wanden verfraaien met wat decoratie, maar de kleur van de wand niet veranderen? Dan is een fotowand een geweldig idee. Want met persoonlijke en kunstzinnige afbeeldingen en foto’s in bijpassende lijsten, zet je zo een indrukwekkende creatieve sfeer neer in huis. Afhankelijk van het seizoen, je interieurstijl of stemming, kunnen de afbeeldingen of -foto’s worden gecombineerd en eenvoudig worden aangepast in een aantal simpele stappen. In dit artikel delen we twaalf inspirerende ideeën voor jouw fotowand. 

Zelf een fotowand maken: 12 ideeën

Vind je die kale muur thuis ook maar zo kaal? En denk je dat een sfeervolle fotowand de ideale invulling zal zijn voor die nu nog lege muur? Wij zeggen doen! Om je te helpen de perfecte wand te creëren, hebben onze Westwing interieurexperts twaalf inspirerende ideeën verzonnen. Dit zijn: 

 1. Een fotowand maken zonder boren
 2. Eerste hulp bij foto’s kiezen
 3. Ronde lijst voor een haarscherpe focus
 4. Altijd goed: de klassieke rechthoekige lijst
 5. Stoere vierkante lijst
 6. Funky lijst in een unieke vorm
 7. DIY: een lijst vol karakter
 8. A: op een rij
 9. B: afbeeldingen uitlijnen
 10. C: in een raster
 11. D: de Petersburg
 12. E: in een cirkel

Hieronder lichten we alle twaalf ideeën toe en geven we concrete adviezen hoe je deze tips in de praktijk brengt.

De perfecte basis voor een fotomuur maken

Wil je een sfeervolle fotowand maken boven de trap? Of een accentmuur in de woonkamer? Waar jouw ‘gallery wall’ ook gaat komen, het staat of kraakt met een juiste basis. Zo dien je na te denken over de manier waarop je de foto’s gaat ophangen (wel of niet boren), in welke opstelling de foto’s of wall art komen en natuurlijk welke foto’s je gaat kiezen. Hieronder delen we twee ideeën op dit gebied. Ideeën over de opstelling vind je verderop in het artikel!

1. Een fotowand maken zonder boren

Als je wat huiverig bent voor het gebruiken van boren en spijkers en liever geen gaten wil achterlaten, bieden fotoplanken uitkomst. Natuurlijk moet je deze planken aan de muur ook aan de wand bevestigen, maar dit geeft je vervolgens wel de mogelijkheid om je afbeeldingen steeds te vernieuwen zonder opnieuw gaten te boren. Extra leuk: naast afbeeldingen kun je ook andere decoratieve objecten op de plankjes plaatsen.

2. Eerste hulp bij foto’s kiezen voor jouw fotowand

Naast de juiste ophangtechniek en opstelling, hangt het resultaat ook af van de foto’s die je kiest. Zo past het ene onderwerp beter bij de keuken of badkamer dan het andere. Een mooie strandfoto van die fijne vakantie of een Boeddhabeeld past perfect in de badkamer, terwijl bloemrijke motieven, foto’s van mijlpalen of abstracte tekeningen weer leuk zijn in de woonkamer. Inspiratie nodig? Hieronder tippen we ideeën voor vijf verschillende ruimtes: 

 • Keuken: stillevens en voedingsmiddelen
 • Badkamer: stranden en zeeën
 • Woonkamer: foto’s of schilderijen van landschappen
 • Slaapkamer: canvasprints in zwart-wit
 • Kantoor: abstracte tekeningen en inspirerende quotes

Fotolijsten muur inspiratie: 5 soorten lijsten

 1. Ronde lijst voor een haarscherpe focus

  Heb je een waanzinnige foto van een close-up? Stop deze dan in een ronde lijst, want zo komt het middelpunt van de foto nog beter tot zijn recht. Combineer de ronde lijst vervolgens met andere lijstvormen voor een speels effect. Oh, en goed om te weten: vooral in vierkante of rechthoekige ruimtes werken ronde lijsten goed. Zo doorbreken ze de hoekigheid en brengen ze balans aan in de ruimte.
 2. Altijd goed: de klassieke rechthoekige lijst

  Niet voor niks is een rechthoekige lijst de klassieker onder de lijsten. Zo ook het fotolijstje Memento van de Westwing Collection. De meeste fotocamera’s–zowel échte camera’s als die op je telefoon–maken standaard rechthoekige foto’s. Bij deze lijstvorm weet je dus zeker dat de hele foto in de lijst past en je niet hoeft bij te snijden.
 3. Stoere vierkante lijst

  Waar de rechthoekige foto nog steeds de standaard is, zien we tegenwoordig ook steeds meer vierkante foto’s. Mede door uploads op sociale media en de altijd populaire polaroids. Bijkomend voordeel is dat deze vorm minder ruimte in beslag neemt én een stoere en strakke uitstraling heeft. 
 4. Funky lijst in een unieke vorm

  Unieke vormen zijn al enige tijd een trend op interieurgebied. Wij snappen wel waarom, want deze unieke vormen geven een ruimte karakter en geven het bovendien een speelse uitstraling. Lijsten in unieke vormen komen het beste tot hun recht wanneer de ingelijste foto rustig is.
 5. DIY: een lijst vol karakter

  Wil je jouw persoonlijke fotowand nóg persoonlijker maken? Dan is zelf een lijst maken de ideale manier. Maak een lijst from scratch met klei of purschuim, of koop een basislijst van hout die je vervolgens kunt schilderen.

Tip: wist je dat je via de Westwing Club Sales ook veel items uit de Westwing Collection kunt vinden? Maar dan tegen mooie kortingen, oplopend tot wel 70%?! Registreer je daarom snel op Westwing om zo geen enkele exclusieve deal te missen voor een prachtige fotomuur!

Fotowand inspiratie voor de perfecte opstelling

Goed. Nu je genoeg inspiratie hebt voor de ophangtechniek, welke foto’s je gaat ophangen en in welke lijsten je deze gaat stoppen, is het nu tijd om de perfecte opstelling te bepalen. Zo geniet jij binnenkort van prachtige wanddecoratie boven je bed, een fotowand in de hal, wanddecoratie boven de bank, de kinderkamer, je kantoor en tsja, waar eigenlijk ook niet?!

1. A: op een rij

De klassieker onder de foto wanddecoratie of gallery walls is de ophanging op een rij. Net als bij een typische tentoonstelling zijn er bij deze rangschikking meerdere afbeeldingen van dezelfde grootte op dezelfde hoogte aan de wand bevestigd. In tegenstelling tot de bekende gulden snede speelt een horizontale of verticale lijn een centrale rol. Wil je foto’s van verschillende maten achter elkaar hangen? Lijn de werken uit met hun kaderranden of een denkbeeldige middellijn.

9. B: afbeeldingen uitlijnen

Als je de voorkeur geeft aan deze optie, hang je de afbeeldingen op een denkbeeldige middellijn. Zeer belangrijk: De afstand tussen de afzonderlijke foto’s moet altijd gelijk zijn, maar kan horizontaal of verticaal variëren. Deze gallery wall werkt vooral goed in ruimtes met lage plafonds.

10. C: in een raster

Hou je van heldere lijnen en een strakke, geometrische rangschikking van foto’s in dezelfde maat? Dan is deze opstelling perfect voor jouw nieuwe gallery wall. Belangrijk voor deze opstelling is dat je een even aantal decoratieve afbeeldingen selecteert en dat de afstand tot alle zijden gelijk is.

11. D: de Petersburg

Bij de Petersburg opstelling worden de werken dichtbij elkaar aan de wand opgehangen. Het effect is speels, bijna chaotisch. Hier is het belangrijk dat je een samenhangend element in de foto’s volgt. Dit kunnen stilistische motieven of kleurgebruik zijn of bijvoorbeeld overal dezelfde lijst. Gebruik ten minste één verbindingselement om de galery wall sereen te houden.

12. E: in een cirkel

Afbeeldingen ophangen in een cirkel is nogal onconventioneel. Hier vormen verschillende decoratieve wandafbeeldingen vaak een kader rond een dominant decoratief object. Dit kan een spiegel, een lamp of een wandplank zijn. Zorg ervoor dat de afstanden tussen de foto’s niet te groot zijn. Anders lijken de afzonderlijke werken weinig met elkaar te maken te hebben en wordt er geen samenhangend geheel gecreëerd.

Ook aan de slag met persoonlijke en sfeervolle wanden? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw wanden stijlvol te decoreren.