Close-up woonkamer in natuurlijke kleuren met afbeelding aan de wand

Een wand hoeft niet noodzakelijkerwijs kleurrijk geschilderd of behangen te worden. Wil je je wanden verfraaien met wat decoratie, maar de kleur van de wand niet veranderen? Dan zijn foto wanddecoratie, afbeeldingen en wandprints een geweldig idee. Met verschillende afbeeldingen en motieven in bijpassende lijsten kan je een indrukwekkende creatieve sfeer creëren in huis. Afhankelijk van het seizoen, je interieurstijl of stemming, kunnen de wandprints worden gecombineerd en eenvoudig worden aangepast in een aantal simpele stappen.

Onze interieurspecialisten vertellen je waar je op moet letten bij het selecteren en bevestigen van jouw nieuwe decoratieve foto’s, wandprints en afbeeldingen en hoe je van je gallery wall een stijlvolle blikvanger kan maken.

De gallery wall – 5 verschillende opstellingen

 1. Op een rij

  De klassieker onder de foto wandecoratie of gallery walls is de ophanging op een rij. Net als bij een typische tentoonstelling zijn er bij deze rangschikking meerdere afbeeldingen van dezelfde grootte op dezelfde hoogte aan de wand bevestigd. In tegenstelling tot de bekende gulden snede speelt een horizontale of verticale lijn een centrale rol. Wil je foto’s van verschillende maten achter elkaar hangen? Lijn de werken uit met hun kaderranden of een denkbeeldige middellijn.

 2. Afbeeldingen uitlijnen

  Als je de voorkeur geeft aan deze optie, hang de afbeeldingen dan op een denkbeeldige middellijn. Zeer belangrijk: De afstand tussen de afzonderlijke foto’s moet altijd gelijk zijn, maar kan horizontaal of verticaal variëren. Deze gallery wall is bijzonder effectief in ruimtes met lage plafonds.

 3. In een raster

  Hou je van heldere lijnen en van een strakke, geometrische rangschikking van foto’s in dezelfde maat? Dan is deze opstelling perfect voor jouw nieuwe gallery wall. Belangrijk voor deze opstelling is dan een even aantal decoratieve afbeeldingen wordt geselecteerd en dat de afstand tot alle zijden gelijk is.

 4. De Petersburg opstelling

  Bij de Petersburg opstelling worden de werken dichtbij elkaar aan de wand opgehangen. Het effect is speels, bijna chaotisch. Hier is het belangrijk dat je een samenhangend element in de foto’s volgt. Dit kunnen stilistische motieven of kleurgebruik zijn of bijvoorbeeld overal dezelfde lijst. Gebruik ten minste één verbindingselement om de galery wall sereen te houden.

 5. In een cirkel

  Afbeeldingen ophangen in een cirkel is nogal onconventioneel. Hier vormen verschillende decoratieve wandafbeeldingen vaak een kader rond een indrukwekkend decoratief object. Dit kan een spiegel, een lamp of een wandplank zijn. Zorg ervoor dat de afstanden tussen de foto’s niet te groot zijn. Anders lijken de afzonderlijke werken weinig met elkaar te maken te hebben en wordt er geen samenhangend geheel gecreëerd.

De exacte instructies vind je hier:

Een ereplaats voor één kunstwerk

Heb je één waardevol werk of een wandprint die je echt een ereplaats wilt geven? Hang hem dan los, individueel op een mooie plek aan de wand. Geef bijvoorbeeld je favoriete foto een ereplaats in de woonkamer zodat je dit beeld vaak kunt bewonderen. Op deze manier concentreert de volle aandacht van de kijker zich op deze enkele afbeelding. Dit wandontwerp wordt ook aanbevolen voor kleine ruimtes. Als je een individuele foto wanddecoratie op verschillende wanden in een ruimte presenteert, creëer je een harmonieus geheel. De foto’s kunnen zo op zichzelf werken, maar ook als geheel.

Decoreren met fotoplanken

Als je je kamer wilt verfraaien met decoratieve foto’s zonder te hoeven boren of spijkers in de wand te slaan, dan zijn fotoplanken een geweldige optie. Natuurlijk moet je deze plankjes speciaal voor fotolijstjes ook aan de wand bevestigen, maar dit geeft je vervolgens de mogelijkheid om je afbeeldingen steeds weer te vernieuwen zonder opnieuw gaten te boren. Je plaatst de foto’s namelijk op een fotoplank. Naast afbeeldingen kunnen er natuurlijk ook andere decoratieve objecten op de plankjes worden geplaatst.

Een afbeelding voor elke kamer

Naast de juiste rangschikking of opstelling van de foto’s hangt het resultaat ook af van de motieven die we zien op de afzonderlijke werken. Het ene onderwerp past beter bij de keuken of badkamer dan het andere. Een mooie strandfoto of een Boeddha beeld past perfect in de badkamer, terwijl bloemrijke motieven of abstracte tekeningen leuk zijn in de woonkamer. In ons exclusieve aanbod op WestwingNow vind je voor elke kamer de passende foto wanddecoratie! Enkele opties:

 • Keuken: stillevens van voedingsmiddelen
 • Badkamer: stranden en zeeën
 • Woonkamer: foto’s of schilderijen van landschappen
 • Slaapkamer: canvasprints in zwart en wit
 • Kantoor: abstracte tekeningen en inspirerende quotes

Door evenwichtig gebruik te maken van foto wanddecoratie in jouw huis, geef je je 4 wanden de finishing touch. Of het nu gaat om een gallery wall of een groot landschap, een harmonieuze wanddecoratie zal je elke dag weer bekoren.