fotolijst maken

De muren van je huis zijn een etalage van jouw leven. Hier kan je foto’s aan ophangen, maar ook schilderijen, mooie prenten, bijzondere ansichtkaarten en meer. Met zo’n collage aan de muur geef je je interieur een persoonlijke touch. Dit wordt nog eens versterkt wanneer je alle kunstwerkjes inlijst in zelfgemaakte fotolijsten. Je kunt op allerlei manieren een unieke fotolijst maken, bijvoorbeeld door zelf houten kaders te maken en deze te decoreren of door bestaande lijstjes te pimpen met wol, schelpen, droogbloemen, knopen, oud servies en meer. Onze stylingexperts hebben de leukste tips om zelf een fotolijst te maken voor je verzameld.

DIY: fotolijst maken van hout of karton

Een fotolijst op maat laten maken is vrij kostbaar. In plaats daarvan kan je ook zelf een fotolijst maken, leuk zelfs! Hiervoor kan je verschillende methodes en materialen gebruiken. Ook wanneer je niet zo handig bent met een zaag, is het mogelijk om je eigen lijst te maken. Een frame is de basis van een fotolijst, het kader van je foto of kunstwerk. Wij laten je zien hoe je zo’n frame zelf kunt maken.

Zelf een fotolijst maken van karton

Wist je dat je met karton vrij eenvoudig een fotolijst kunt maken? Het enige dat je nodig hebt is een stevig stuk karton en een scherp stanleymes.

Stappenplan:

  1. Gebruik een snijplank als ondergrond en snij een frame in de gewenste maat uit het karton.

  2. Snij vervolgens ook de achtergrond van de fotolijst uit, in dezelfde maat als het frame.

  3. Decoreer het kartonnen frame met schelpen, pailletten, knopen of wikkel er wol omheen. Je kunt hde lijst ook stofferen met een leuk patroonstofje.

  4. Doe er dan wat watten onder zodat het een bolvormig frame wordt.

  5. Plak een foto of kunstwerk op de uitgesneden achterkant en plak het frame eroverheen.

  6. Je zou eventueel ook nog een stuk plexiglas achter het frame kunnen plakken.

Klaar! Nu nog een leuk plekje zoeken!

Zelf een fotolijst maken van hout

Je kunt ook zelf houten kaders maken als basis voor jouw DIY fotolijst. Bij de bouwmarkt kan je houten lijsten kopen in verschillende soorten en maten. Van brede houten latten tot klassieke sierlijsten. Het enige dat je dan nog nodig hebt is een verstekbak, een zaag, houtlijm en eventueel een nietpistool.

  • Met behulp van een verstekbak is het heel eenvoudig om hoeken van 45 graden te zagen uit de lijst. Je hebt vier latjes nodig met aan elke zijde een hoek van 45 graden. De hoeken aan beide zijden moeten verticaal gespiegeld zijn, zodat je een vierkant of rechthoek kunt creëren.
  • Lijm de hoeken van de latjes aan elkaar en gebruik eventueel een nietpistool om de lijst extra stevig te maken bij de hoeken.
  • Je kunt eventueel (plexi)glas op maat (laten) maken om een echt fotolijstje van te creëren, maar ook zonder glas komt jouw kunstwerk straks prachtig tot zijn recht.
  • Voor de achterkant kan je spaanplaat of mdf gebruiken.

Tip! Met kant-en-klare sierlijsten is het heel eenvoudig om zelf een fotolijst te maken, maar je kunt natuurlijk ook een plank hout gebruiken en hier latjes uit zagen, bijvoorbeeld steigerhout. Door de robuuste, ruwe look van steigerhout creëer je hiermee een stoere fotolijst die niet misstaat in een strandhuisje.

Andere manieren om een fotolijst te maken

Naast een standaard fotolijst zijn er nog veel meer manieren om je foto’s en kunstwerken op een leuke manier te etaleren. In onderstaande video laten we je zien hoe je van een klembord, kleerhanger, washi tape, clips en vier houten stokjes zelf originele fotolijsten kunt maken.

5x tips om een zelfgemaakte fotolijst te decoreren

Zo, nu je van hout of karton de basis van je fotolijst hebt gemaakt, kan je aan de slag met het decoreren. Geen tijd om zelf een frame te maken? Gebruik dan een oud fotolijstje en pimp deze met onderstaande tips!

1. Met schelpen

Wil jij jouw favoriete zomerse vakantiefoto inlijsten met een zelfgemaakte fotolijst? Geef de lijst dan ook een zomerse look door er schelpen op te plakken. Natuurlijk het liefst de schelpen die je gevonden hebt tijdens die bijzondere vakantie!

Gebruik hiervoor een lijmpistool zodat de schelpen goed blijven plakken. Je kunt dit zowel op een kartonnen als houten lijst doen.

2. Met een mozaïek

Heb je nog wat oud servies in de servieskast staan waar je eigenlijk niets meer mee doet? Gooi het kapot! Ja echt, scherven brengen geluk; zeker wanneer je ze hergebruikt om je fotolijst te pimpen. Plak de scherven op het zelfgemaakte frame, op zo’n manier dat ze als puzzelstukjes in elkaar vallen. Zo ontstaat er een prachtig mozaïek!

Dit werkt het best op een houten frame. Je kunt ook de Kintsugi-techniek gebruiken door met goudlijm te werken.

Leestip! Lees hier hoe je zelf servies kunt schilderen.

3. Met droogbloemen

Eerder legden we je uit hoe je zelf droogbloemen kunt maken. Met deze droogbloemen kan je je hele huis decoreren. Zet bijvoorbeeld een bosje op de vensterbank, maak er potpourri of geurzakjes van, tover de droogbloemen om in bloemkransen óf beplak je fotolijstje ermee. Zo krijgt je fotolijstje een kleurrijke, natuurlijke look die van de muur afspat!

4. Met string art

String art is het spannen van draden tussen spijkers waardoor er een figuurtje of patroon ontstaat. Je kunt string art ook toepassen op een houten fotolijst! Maak een houten frame met brede randen zodat je genoeg ruimte hebt voor jouw string art kunstwerk.

Je kunt ervoor kiezen om je lijst te decoreren met string art hartjes of bloemen. Het is ook leuk om zelf een creatief patroon te bedenken. In dit artikel vertellen we je alles over string art.

5. Met knopen

Heeft je oma nog veel oude knopen in de lade liggen? Ook deze kan je gebruiken om je zelfgemaakte fotolijst te decoreren. Schilder eerst je lijst in een kleur naar keuze, bijvoorbeeld zwart, zodat de kleurrijke knopen straks nog meer naar voren komen, en beplak het daarna met knopen in verschillende vormen en maten. Zo’n fotolijst met knopen geeft de ruimte een vintage flair.

En zo zijn er nog eindeloos veel mogelijkheden om jouw fotolijstje een unieke look te geven. Wij wensen je heel veel plezier met het maken van je fotolijst of frame! Deel je het resultaat op onze socials?

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!