Eetkamer met blauwe decoratie

Met decoratieve vissen kan je de Caribische vakantiestemming en de frisse zeebries in je vier muren brengen. In deze decoratieve gids vertellen onze interieurspecialisten hoe je de visfiguren kan gebruiken. Je krijgt ook tips om een feestelijke tafel voor de communie, bevestiging of doop aantrekkelijk op te stellen. Dompel je onder in de maritieme decoratie ideeën uit de onderwaterwereld. In dit artikel vind je een stap-voor-stap instructie voor een decorative vis. Er zijn ook creatieve, ambachtelijke ideeën voor decoraties die je samen met je kinderen in de praktijk kan brengen. Wij wensen je veel plezier met lezen en decoreren!

Maritieme decoraties van verschillende materialen

Decoraties in de maritieme stijl creëeren een ontspannend vakantiesfeer waar je het hele jaar door in je huis van kan genieten. Mosselen, koralen en vissen symboliseren vrijheid en nodigen je uit om te dromen en te relaxen. We verbinden deze stijl vooral met mooie herinneringen aan de laatste zomervakantie aan zee. Het is dus de moeite waard om je eigen vier muren te decoreren met maritieme elementen!

Er zijn veel manieren om maritieme decoraties bij je lievelingsstijl aan te passen. In rustieke interieurs kan je houten vissen plaatsen, in elegante en prachtige woningen – glanzende metalen vissen of in moderne inrichtingen –  keramische vissen. Maritieme objecten bieden vele mogelijkheden aan om je interieur op een prachtige manier decoreren. Een beetje reislust komt meteen naar je hoofd!

Decoratieve vissen van hout

Een houten vis decoratie onderstreept de maritieme stijl en kan mooi gecombineerd worden met witte eenvoudige objecten. Je kan ook de decoraties schilderen om vakantiesfeer te creëren. Een andere leuke idee is een hangende vis decoratie. Je kan ze aan een touw op je wand plaatsen of in de tuin op de muur of op takken hangen. Dat ziet leuk uit! Een decorative vis op een houten voetstuk is ook een prachtige idee.

Keramische vis

Iets moderner en eenvoudiger zijn de keramische vissen. Ze zijn bijzonder geschikt voor een inrichting in de moderne stijl. Met decoratieve vissen om op te hangen kan je zelfs je eigen klankspel creëren, dat je gasten naar binnen uitnodigt. Grote keramische vissen daarentegen kunnen ook gebruikt worden als boekensteunen op je boekenkast. Er zijn ook keramische vissen als kandelaren voor een theelichtje. Ze zorgen voor een gezellig licht en een knusse sfeer in je kamer.

Luxe badkamer met speciaal visbehang en een speciale visbehang

Decoratieve metalen vissen

Ben je nog steeds op zoek naar een passend ontwerp in maritieme stijl voor je tuin, balkon of terras? Metalen vissen zijn heel modern! Zulke glanzende decoratieve objecten op een metalen staafje zorgen voor de modieuze stijl in je bed of in de bloempot. Bovendien is metaal meestal zeer weerbestendig, zodat je decoratieve elementen na een zomerse regenbui toch nog mooi uitzien.

Porseleinen vis

Een porseleinen vis om op te hangen of op te zetten is een absolute blikvanger in je interieur. Vooral als kandelaar of lantaarn zijn porseleinen vissen gezellige decoraties. Verlicht ze in het donker met een kaars of een lichtketting en laat het licht prachtig schijnen. Het ziet heel mooi uit als het licht door de vele uitsparingen van de lantaarn in alle richtingen schijnt. Zo creëer je de perfecte sfeer voor een gezellige, warme zomeravond met vrienden of familie.

Onze 3 mooiste ideeën voor decoraties met vis

Decoratieve vissen kan je in bijna elke hoek van je huis plaatsen en daarmee je interieur mooi maken. Maar als je niet altijd de ideale plek voor je nieuwe decoratieve objecten kan vinden, hebben onze interieurspecialisten een paar tips samengesteld om je te helpen bij het decoreren. Of het nu gaat om het ophangen aan de muur of als een effectieve tafeldecoratie!

Decoratieve vis om op te hangen

Vooral natuurlijke materialen zijn erg mooi voor decoratieve elementen om op te hangen. Hout, twijgen en takken zijn zeer geschikt. Ook een lang touw, waaraan je een vis met andere decoratie in maritieme stijl ophangt, is een leuk idee voor de badkamer of het terras.

Als je je decoratieve vissen buiten wilt presenteren, is een doe-het-zelf strandslinger een echte blikvanger. Gebruik een touw als slinger. Daarna gebruik een heet lijmpistool om schelpen, zeesterren en decoratieve vissen aan een stevig garen te bevestigen en deze met gelijke tussenpozen aan het touw te binden. Klaar!

Wanddecoratie met vissen

Een visnet is een geweldige wanddecoratie – het ziet er niet alleen stijlvol uit, maar brengt ook een maritieme sfeer in je eigen vier muren. Aan een lege wand in de woonkamer, slaapkamer of badkamer is een hangend decoratief visnet een mooie blikvanger.

Om de decoratie een samenhangende uiterlijk te geven, kan je de wand vooraf blauw schilderen. Bevestig nu het net aan de wand en kleef schelpen, zeesterren, decoratieve vissen en andere ornamenten op het visnet. Om deze decoratie af te ronden zijn ook groene garen geschikt die op zeewier lijken. Hoe eenvoudig en uniek! Vind je niet?

Tafeldecoratie met vissen

Een tafelversiering met maritieme objecten is een populaire decoratie speciaal voor kerkelijke gelegenheden zoals bevestiging of doop. Ook zonder deftige evenementen kunnen decoratieve vissen harmonieus worden geïntegreerd in vele tafeldecoraties.

Voor decoraties in de maritieme stijl moet je vooral materialen van hout gebruiken. In combinatie met een jute tafelloper, wit porseleinen servies, blauwe kaarsen en servetten, creëer je de aantrekkelijke sfeer die bijzonder geschikt is voor een gezellige barbecue avond op het terras in de zomer.

Tafeldecoratie met vis voor bevestiging, communie en dopen

Met visnetten, drijfhout en decoratieve vissen kan je een indrukwekkende maritieme tafeldecoratie creëren voor bevestiging, communie of de doop van je dierbaren. Daarnaast kan je ook je interieur decoreren met schelpen, vuurtorens en andere maritieme objecten. Laat je creatieve ideeën de vrije loop! Maar zorg ervoor dat je niet meer dan drie kleuren gebruikt.

Wit en blauw moeten centraal staan en kunnen stijlvol worden aangevuld met natuurlijke tinten. Je moet je ook op natuurlijke materialen richten. Jute, raffia, katoen, linnen en hout zijn perfect om de rustieke maritieme stijl te bereiken. Vermijd glanzende stoffen zoals satijn of polyester. Hout is ook een elegante optie voor decoratieve vissen. De maritieme stijl is het symbool van de nabijheid van de natuur.

Keramiek of porselein daarentegen zijn uitstekend geschikt voor een feestelijke tafel. Met rustieke elementen of roestvrijstalen accessoires voeg je een zeer persoonlijke cachet toe aan de maritieme decoratie. Met bijpassende naamkaarten kan je ook een liefdevol detail voor je gasten creëren.

In de volgende paragrafen zullen we je vertellen waarom het symbool van vis zo populair voor tafeldecoraties bij kerkelijke gelegenheden is:

Decoratieve vissen als symbool – dat is waar het allemaal om draait…

 • Feit 1: Naast het kruis is de vis waarschijnlijk het bekendste symbool van het christendom. Wis je dat de vis veel ouder dan het kruis is? De symboliek van deze zeebewoner komt uit de vroegchristelijke tijd. Toen de aanhangers van de nog jonge religie voor vervolging, marteling en dood moesten vrezen. Het symbool van de vis werd beschouwd als een onopvallend middel, maar toch als een eenduidige boodschap tussen christenen.
 • Feit 2: Bovendien is de vis niet alleen een symbool, wat toevallig ook zeer geschikt als decoratie is. De vis zegt veel meer dan op het eerste gezicht herkenbaar is. Zo is het Griekse woord voor vis “Ichthys”, opgesplitst in enkele letteren, het basisidee van het christelijke geloof: Jezus Christus, de Zoon van God en Verlosser.
 • Feit 3: Ongeacht de religie, de vis symboliseert beweging en emoties. Het brengt het onbewuste dichterbij en heeft daarom zijn vaste plaats als een belangrijk symbool. In sommige culturen wordt de vis ook geassocieerd met vruchtbaarheid, oogst en geluk, omdat hij vaak een sterke wildgroei in de natuur vertoont.
 • Feit 4: In de interpretatie van dromen staat de vis voor het onbewuste en de ziel, maar ook voor bewegingsvrijheid en het “innerlijk”. Als je ooit van vis gedroomd hebt, heb je misschien gemerkt dat zulke dromen vaak ongelooflijk positief zijn. In een droom heeft de vis ook een positieve betekenis voor je eigen financiën. Het is daarom de moeite waard om af en toe over vissen te dromen!
 • Feit 5: De vis speelt ook een belangrijke rol in veel sprookjes. Ken je bijvoorbeeld het verhaal “Van de visser en zijn vrouw” van de Gebroeders Grimm? In dit geval heeft de eigen gedachte oriëntering een positieve invloed op de innerlijke houding. De vis vertegenwoordigt hier een inspirerende functie van het onderbewuste – de vis moet in dit verband worden begrepen als een voedend deel van de ziel.

Doe-het-zelf idee: Maak je eigen decoratieve vis

Als je verliefd op de indrukwekkende visdecoraties ben, dan vind je genoeg inspiratie in dit artikel.

Als je creatief wilt zijn en samen met je kinderen je eigen decoratieve vissen wilt maken, hebben we voor je een doe-het-zelf decoratie idee met uitgebreide instructies. Het knutselidee is zeer geschikt voor een kinderfeestje of een creatieve middag. Vooral in de lente en zomer is het maken van vis een geweldig idee – voor jong en oud!

Alles wat je nodig voor doe-het-zelf decoratie vis hebt, kan je hieronder vinden:

 • Toiletpapierrol
 • Knutselpapier
 • Snippers van inpakpapier
 • Knoppen of kroonkurken
 • Schaartje en lijm
 • Aquarelverven of kleurpotloden

Stap voor stap vis maken met je kinderen

 1. Stap

  In plaats van lege toiletpapierrollen in de prullenbak te gooien, kan je ze gebruiken om samen met je kinderen leuke visjes te maken.

 2. Stap

  Verf de lege toiletrol in de kleur van je keuze. Dekkende verven zijn het beste. Laat dan alles goed drogen.

 3. Stap

  Knip nu de basisvorm van de vis met een schaartje. Om dit te doen, rond de hoeken aan één kant van de toiletpapier rol af en knip de boven- en onderkant van de rol ongeveer twee centimeter af voordat deze aan de andere kant eindigt.

 4. Stap

  Vouw de inkepingen omhoog of omlaag om een soort vin voor de vis te creëren.

 5. Stap

  Met een beetje vaardigheid kan je nu deze kleine driehoekjes in de binnenkant van de toiletpapier rol vissen vouwen.

 6. Stap

  Zodra je de basisvorm van de decoratieve vis hebt ontworpen, kunnen de kinderen de kleine zeebewoner schilderen volgens hun stemming of er inpakpapier of knutselpapier overheen plakken.

 7. Stap

  Een knop of kroonkurk kan een oog voor de vis zijn. Je kan de kinderen dan helpen om hem te plakken. Klaar!

Maritieme decoratie voor je huis

Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste decoratie in maritieme stijl.