gouden plafondlamp en gouden staande lamp

De woonkamer is misschien wel een van de meest veelzijdige plekken in huis. Het is de ruimte waar je lekker wil lezen, ontspannen, hobbyen, tv kijken, powernaps doet, borrelt, feestjes en verjaardagen geeft en nog veel meer. Behoorlijk veel verschillende functies dus, die allemaal om andere verlichting vragen. Want dat boekje lezen gaat nou eenmaal niet in enkel sfeerverlichting, en ook dat feestje wordt er niet veel gezelliger op bij felle, functionele verlichting. Een lichtplan voor de woonkamer is dus essentieel om de volledige potentie van deze ruimte te benutten. Hoe je dit 3-stappenplan zelf uitvoert, vertellen we in dit artikel.  

Verlichting in de woonkamer 

Het maken van een lichtplan voor de woonkamer is een vak apart. Nergens anders in huis is er een ruimte die zoveel verschillende functies bedient. Zo schreven we al over een lichtplan maken waarin we andere kamers in huis belichtten, zoals de keuken en de badkamer. In dit artikel gaan we het alleen over de woonkamer hebben en zijn tal van functies. 

4x soorten verlichting

Er zijn vier soorten verlichting types die je meeneemt in je lichtplan voor de woonkamer:

 1. Basisverlichting = dat lampje die je even aandoet wanneer je de woonkamer binnenloopt. Het verlicht in één keer de ruimte en komt bovendien zo dicht mogelijk in de buurt van natuurlijk daglicht. Vaak is dit type bevestigd aan het plafond of geïntegreerd in het plafond als spot. Door een dimmer op de basisverlichting te zetten, kan het licht op de activiteit worden aangepast.
 2. Functionele verlichting = de lampjes die je aandoet om een bepaalde activiteit uit te voeren. De functionele- of werkverlichting in de woonkamer zijn bijvoorbeeld leeslampjes.
 3. Sfeerverlichting = de lampjes die je aandoet om de ruimte gezellig te maken. Dit type verlichting zorgt voor een sfeervolle setting, heeft een lagere lichtopbrengst en geven warm licht af.
 4. Accentverlichting = de lampjes die je aandoet om een bepaalde plek of object in de woonkamer te accentueren. Denk bijvoorbeeld aan een nisje waar je de aandacht op wil leggen, of een schilderij die je (letterlijk) in de spotlight wil zetten.

In 3 stappen een succesvol lichtplan woonkamer

Stap 1: plattegrond maken (incl. aansluitpunten)

De eerste stap gaat helemaal over het analyseren van de ruimte. Zo maak je een plattegrond van je woonkamer waarin je de exacte maten opneemt. Dit doe je niet alleen voor de afmetingen van de ruimte, maar ook van je meubels en wanddecoratie. Ook geef je in de plattegrond aan waar alle aanwezige aansluitpunten zitten. 

Stap 2: bepaal de functies van de ruimte

Wanneer je je woonkamer op papier hebt gezet, is het tijd om alle verschillende functies in de ruimte te bepalen. Denk aan die luie stoel waarin je graag leest, die zithoek waar je graag borrelt met vrienden of de bank waar je na een lange dag op neerploft en tv kijkt.
Al deze verschillende functies geef je aan in je plattegrond. Zo kun je bijvoorbeeld met verschillende kleuren de verschillende functies in de ruimte markeren. Nu heb je overzichtelijk op papier staan aan welke typen verlichting en hoeveel van elk soort je nodig hebt in jouw woonkamer.

Stap 3: maak een moodboard & shoppen maar

Nu je helder hebt welke soorten verlichting je nodig hebt, is het tijd om te shoppen. Althans, bijna tijd om te shoppen. Want om ervoor te zorgen dat je eenheid in de ruimte bewaart en bij het kamer inrichten alle lampen samen geen ratjetoe vormen, is het maken van een (simpel) moodboard erg handig. 

Met je moodboard op zak, ga je eerst de basisverlichting uitzoeken. Hierbij kies je voor een combi van direct en indirect licht. Denk aan spots en wandlampjes met kap. Als het even kan zorg je ook voor dimmers. Zo kun je de verlichting afhankelijk van de activiteit veranderen. 

En ook voor de functionele verlichting zijn dimmers ideaal. Denk aan een eettafel die in de woonkamer staat, waar je overdag aan werkt (=functioneel) en ‘s avonds aan eet (=sfeervol). Voor de verdere sfeerverlichting kun je natuurlijk helemaal losgaan. Zo zijn er voor elke woonstijl stijlvolle lampenkappen en/of -voeten te vinden. Wanneer je bepaalde schilderijen of nisjes wil benadrukken, kun je nog wat accentverlichting ophangen.

Nog wat extra advies voor je lichtplan woonkamer 

Hieronder delen we nog wat extra tips die je helpen bij het opstellen, en uitvoeren, van een succesvol plan. Ook leggen we in deze paragraaf de technische begrippen uit die je tegen zal komen bij het shoppen van lampen, led en peertjes.

3x tips voor het maken van een lichtplan voor de woonkamer:

 • Tip 1: dimmers zijn je beste vriend. Met dimmers kun je dezelfde lamp voor verschillende activiteiten en settingen gebruiken. Ideaal dus. 
 • Tip 2: houd rekening met alle huisgenoten. 65-plussers hebben zo’n 3,5 keer meer licht nodig dan twintigers. Wanneer jouw woonkamer wordt gebruikt door gezinsleden van verschillende leeftijden, is het dus al helemaal verstandig om dimmers te installeren.
 • Tip 3: creëer eenheid. Creëer eenheid door voor harmonieuze lampen te kiezen. Gelukkig kunnen interieurmerken je hier een handje bij helpen. Zo hebben veel merken diverse type lampen in dezelfde ‘familie’. Denk aan lijn X die bestaat uit een tafel-, wand-, sta- en hanglamp.

Technische begrippen uitgelegd

Wat(t) is dat?! Tsja, als natuurkunde al een tijdje geleden is–of überhaupt nooit je sterkste kant is geweest–is het hoog tijd voor een kleine opfriscursus. Hieronder delen we de meest voorkomende technische begrippen: 

 • Watt = de hoeveelheid energie die een lamp verbruikt.
 • Lumen = de hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt.
 • Kelvin = geeft de kleurtemperatuur aan. Hierbij geldt: hoe hoger het aantal Kelvin (k), hoe kouder en witter, hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer en geler het licht is.
 • IP-waarde = International Protection rating (IP) = twee cijfers waarbij het eerste cijfer staat voor bescherming tegen stof en de tweede voor bescherming tegen vocht en water.
 • Energielabels = hoe energiezuinig een lamp is in vergelijking tot andere lampen. Dit wordt aangeduid in letters: A++ (heel zuinig) tot G (totaal niet zuinig).

Tip: zoek een voorbeeld van een lichtplan woonkamer op

Online zijn er tal van voorbeelden te vinden waarin (amateur) interieurstylisten lichtplannen van woonkamers delen (incl. plattegronden). Deze voorbeelden kunnen je helpen bij het opstarten van je eigen plan, of om te checken of je niks bent vergeten. 

En goed om te onthouden: je hoeft écht niet alles in één keer te doen. Wanneer je je woonkamer herinricht of zelfs een heel nieuw huis betrekt, zorg je in ieder geval dat de basisverlichting op orde is. Vanuit deze positie, en met je lichtplan in je achterhoofd, kun je stap voor stap de andere soorten verlichting toevoegen aan de ruimte.

Lichtplan gemaakt en nu op zoek naar de mooiste verlichting? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om functionele en sfeervolle verlichting in jouw woonkamer te integreren.