Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
moswand in eetkamer met witte eettafel en cremekleurige eetkamerstoelen met gouden accenten

Mos aan de muur is niet alleen prachtig om naar te kijken, maar komt ook met tal van voordelen. Voordelen op het gebied van duurzaamheid, welzijn en veiligheid. Ook kun je het zo klein of groot maken als je zelf wil: van een hele wand vol, tot een kleine lijst als waar kunstwerk aan de muur. Meer weten over de mos muur? Laat je dan inspireren door dit artikel waarin we de voordelen bespreken en vertellen welke ruimtes en woonstijlen geschikt zijn. Ook delen we een 5-stappenplan zodat jij binnenkort zelf een moswand kunt maken. Succes!

Een moswand in huis: dit zijn de voordelen

Waar veel kantoren al voor mos aan de muur kozen, gaan nu ook steeds meer particulieren overstag. Wij begrijpen wel waarom, want zo’n groene muur is multifunctionele toevoeging voor je interieur– zowel esthetisch als praktisch.

Want wat betreft de praktische voordelen is de lijst eindeloos. Hieronder sommen we een aantal belangrijke voordelen op:

  • (Bijna) onderhoudsvrij–want: geen water en/of speciale UV-verlichting nodig;
  • Brandvertragend;
  • Verbetert de akoestiek dankzij zijn dempende werking;
  • Hypoallergeen;
  • Stoft niet;
  • Brandwerend;
  • Groen stimuleert productiviteit;
  • Duurzaam– want: 100% natuurlijk, milieuvriendelijk, lange levensduur en tijdloos.

Ook zijn de esthetische voordelen van zo’n mos muur natuurlijk niet te missen. Zo is het sfeerverhogend, kun je kiezen uit allerlei kleuren en is het een originele eyecatcher voor in je interieur. 

Duurzaamheid

We benoemden het al even, maar mos in huis draagt ook bij aan een gezondere en duurzame planeet. Hoe? Vraag je je misschien af. Nou, doordat deze natuurlijke wanddecoratie een alternatief biedt voor minder milieuvriendelijke opties. Denk aan de meeste niet-duurzame verfsoorten en/of behanglijm, of aan kunststof lijsten of schilderijen. 

Mos daarentegen is honderd procent natuurlijk, en ook het productieproces gaat op milieuvriendelijke wijze waarbij alleen plantaardige middelen zijn bemoeid. Ook de levensduur van mos is ontzettend duurzaam. Zo gaat het bij de juiste luchtvochtigheid zeker tien jaar mee. En mocht de luchtvochtigheid trouwens even niet op het juiste niveau zijn, dan zal het mos zich na het verhogen van deze luchtvochtigheid weer vanzelf herstellen. 

In welke ruimtes kun je een moswand maken?

Van een spetterende entree bij binnenkomst, tot productief werken in het thuiskantoor, een zen-gevoel in de badkamer of het groenste kleine kamertje die er maar is: een moswand kan je in principe overal in huis maken. Het enige waar je even mee op moet passen, is dat je het mos niet boven de verwarming hangt en ook niet in direct zonlicht plaatst. Verder dan dat zijn de mogelijkheden eindeloos.

Kies bijvoorbeeld voor een accentmuur in de woonkamer en bekleed de muur achter de bank volledig met mos. Wanneer dit nog een brug te ver is, kun je natuurlijk ook dat die kale wand een uitgesproken look geven met een grote moslijst. Onze favoriete plek is langs de trap. Want zeg nou eens eerlijk, wat hangt daar nu? Grote kans dat deze ruimte nog helemaal leeg is. Hoe leuk als je hier een duurzaam statement kunt maken met een groene trapwand met aaibaar mos?

In welke woonstijl past een mos muur?

  • Industrieel

    Move over betonlook muur of stenen muren, want een eigentijdse interpretatie van een industriële stijl is niet compleet zonder groen aan de wand. En niet zomaar groen, maar mos. Mos is honderd procent natuurlijk, verre van gepolijst en draagt daarmee bij aan die rauwe look die een industrieel interieur compleet maakt.
  • Modern

    Geef je strakke interieur wat aaibaarheid met mos als wandbekleding woonkamer. Verf de muren met een (duurzame verf) in een strakke wittint als ideale ondergrond. Ook leuk: door vlakken op de muur te schilderen waar je vervolgens het mos tegenaan plakt, creëer je als het ware lijsten voor je mos creaties.
  • Landelijk

    In een woonstijl waar alles draait om buiten naar binnen halen, is mos natuurlijk een perfecte aanwinst. Ben je bijvoorbeeld nog op zoek naar originele tv muur ideeën? Ga dan los met mos op de wand waar de tv hangt! Kies voor mos in een donkere kleur die mooi combineert met de vele taupe, grijs en off-white tinten in de rest van het landelijke interieur.

Shop wanddecoratie in verschillende stijlen om jouw duurzame muren stijlvol te decoreren:

Hoe maak je een moswand in 5 stappen

Als je jouw muren wil voorzien van prachtig groen mos, heb je twee opties: of je besteedt deze klus uit, of je doet het zelf. Wij hebben alvast wat onderzoek gedaan, en wat blijkt? Een moswand kun je heel goed zelf realiseren. Daarom delen we hieronder een 5-stappenplan. Maar eerst vertellen we nog even kort uit welke soorten mos je kunt kiezen.

Welke soorten mos zijn er?

Er zijn verschillende soorten mos voor thuis om uit te kiezen. Dit zijn:

  • Platmos (=met gerimpelde blaadjes)
  • Rendiermos (=struikvormig en komt in meerdere kleuren)
  • Bolmos (=heeft de grootste variatie in hoogtes, wordt ook wel bolletjesmos genoemd).

Wil je graag een zo plat mogelijke mos creatie? Kies dan voor platmos. Wil je juist veel reliëf? Kies dan voor bolmos. Liever allerlei verschillende kleuren? Dan is rendiermos de beste optie. Voor een weelderig effect kun je ook kiezen voor een mix van deze drie soorten. 

In 5 stappen een moswand maken

Zelf aan de slag met een moswand? We got you! 

  1. Mossoort kiezen

    Kies de mossoort(en) uit van jouw voorkeur. Bij rendier- of bolmos kun je uitgaan van zo’n vier tot acht kilogram mos per vierkante meter. Vraag dit overigens nog even voor de zekerheid bij de webshop of winkel waar je het mos gaat bestellen.

  2. Materialen verzamelen

    Check? Sla dan nu de volgende benodigdheden in: lijm (voor het plakken van het mos op je muur of een houten plaat). Hiervoor kun je contactlijm of houtlijm gebruiken. Extra fijn als je ook een lijmpistool kunt scoren, zo kun je namelijk een stuk sneller werken!

  3. Plakken maar

    Nu is het tijd om te plakken. Begin in een hoek en breng met het lijmpistool de lijm aan op zowel de muur of houten plaat én het plukje mos aan. Ga zo door tot je het hele gewenste oppervlakte hebt beplakt.

  4. Nachtje wachten

    Ben je voor een losse plaat gegaan? Laat deze dan nog een nachtje drogen. Het liefste doe je dit door (voorzichtig) wat gewicht op de beplakte plaat te leggen om het mos extra goed aan te drukken.

  5. Het resultaat!

    Jouw groene, duurzame DIY is af! Stoeltje ervoor en genieten maar van die wand. Heb je het mos op een losse plaat geplakt? Kies dan voor een plek in de schaduw en vermijd ook direct zonlicht. 

Ben je toch nog niet helemaal overtuigd van een moswand? Neem dan eens een kijkje in onze andere artikelen en ontdek talloze manieren om jouw muur te decoreren.