Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
doosje voor cadeau vouwen

Het is weer zover! Je gaat een cadeau inpakken voor Kerst, een verjaardag of misschien wel Valentijnsdag! Een cadeau dat mooi verpakt is, ziet er extra feestelijk uit. Natuurlijk is het cadeau zelf ook belangrijk, maar met de verpakking maak je een goede eerste indruk! Ben je niet zo goed in inpakken? Kies er dan voor om een doosje te vouwen! Wij laten jou zien hoe je in 7 stappen een persoonlijke cadeaudoos maakt. Ook wanneer je geen inpakpapier in huis hebt, is een doosje vouwen de ideale oplossing om jouw cadeau in te pakken! Nog even een kaart knutselen die je kan toevoegen aan het cadeau en klaar!

Cadeaudoos zelf maken

Een cadeaudoos is steviger, stijlvoller en unieker dan gewoon normaal inpakpapier. Hoe je een cadeaudoos zo prachtig vouwt? Dat lees je hieronder in ons stappenplan.

Stap 1: verzamel je materiaal

Een doosje vouwen kan niet zonder de juiste spullen. Verzamel dus eerst al je materiaal! Een vierkant stuk papier, gekleurd karton, lijm en een schaar zijn de belangrijkste benodigdheden.

Stap 2: vouwen maar!

We gaan gelijk beginnen. Vouw alle hoeken van het vel papier naar binnen zodat ze in het midden van het papier samenkomen.

Stap 3: maak een rechthoek

Vouw vervolgens de zijde aan de linkerkant tot net over het midden en vouw de zijde rechts daaroverheen. Zorg voor een scherpe vouwlijn. Je hebt nu, als het goed is, een rechthoek.

Stap 4: andere zijden

Herhaal stap 3 maar dan aan de andere zijden!

Stap 5: openvouwen

Vouw alles open behalve de twee naar elkaar wijzende driehoeken.

Stap 6: hoeken vouwen

Vouw de vier hoeken van de naar elkaar wijzende driehoeken diagonaal naar binnen zodat het doosje rechtop komt te staan.

Stap 7: punten naar binnen en herhalen maar!

Maak het doosje vouwen af door de twee punten naar binnen te vouwen en vast te lijmen. Nu heb je natuurlijk maar één deel van het doosje, de deksel ontbreekt nog. Met precies dezelfde stappen maak jij de deksel van jouw doosje. En klaar is jouw cadeaudoos! 

Doosje vouwen van papier: 2 ideeën

Je leest het goed! Een doosje vouwen van papier is niet alleen erg leuk het is ook erg makkelijk. Doordat papier in tegenstelling tot karton erg makkelijk te vouwen is, werkt het soepel mee. Daarnaast hebben mensen veel sneller een stuk papier in huis dan een stuk karton. Als laatste is het ook nog eens duurzaam, een doosje vouwen van papier! Doordat je papier gebruikt dat je al in huis hebt, hoef je geen nieuw inpakpapier te kopen. 

Doosje vouwen: hartjesdoosje vouwen

Wil jij graag een unieke cadeaudoos? Eentje waarmee je je liefde voor de ontvanger kenbaar maakt? Dan is een hartjesdoosje precies wat je moet maken! Het klinkt gelukkig lastiger dan dat het is.

Er zijn verschillende manieren waarop je een doosje vouwen kunt in de vorm van een hartje. Allereerst kun je heel gemakkelijk online een sjabloon uitzoeken, uitprinten en vouwen maar! Ondanks dat het sjabloon er al kant en klaar is, moet je het vouwwerk nog steeds doen, dus het blijft erg creatief!

Wil je het van begin af aan helemaal zelf doen? Teken dan het doosje af op papier, met alle knip- en vouwlijnen erbij en ga aan de slag. Dit gaat de eerste keer misschien iets minder vlekkeloos dan verwacht, maar oefening baart kunst! Bekijk filmpjes, afbeeldingen en blijf het proberen. 

Het is een erg leuk idee, een hartjesdoos. Maar naast het feit dat het net iets lastiger is dan een normale cadeaudoos, is het ook een unieke vorm dus niet ieder cadeau past erin. Dus je kunt er ook voor kiezen om gewoon een vierkante of rechthoekige doos te maken en die helemaal vol te plakken met zelfgemaakte hartjes. Je hebt nog steeds de hartjes zelf gemaakt en het eindresultaat mag er meer dan wezen! 

Doosje vouwen rechthoek

Geef je een langwerpig cadeau? Of in ieder geval een cadeau wat qua lengte niet in een vierkante doos past? Geen probleem! Dan kun je gewoon een rechthoekig doosje vouwen. Wij leggen je in het kort uit hoe jij de perfecte rechthoekige doos vouwt voor jouw cadeau: 

  • Vouw het papier verticaal doormidden. Zodra het is gevouwen, vouw je het papier weer open. 
  • Vouw nu allebei de kanten van het papier naar het midden. Neem de rand en vouw deze langs de vouw door het midden. Vouw het papier. 
  • Nu zou het papier in de breedte in vieren moeten zijn verdeeld. Vouw het hele vel papier doormidden in de lengte.
  • Vouw het papier nogmaals. Het moet nu in acht gelijke secties zijn verdeeld. 
  • Vouw beide korte zijden naar de middenvouw. Vouw elke hoek. 
  • Dan vouw je de kleppen vanuit het midden naar beneden over de driehoeken die je in de vorige stap hebt gemaakt. Trek de twee flappen omhoog. En een rechthoekige doos is ontstaan!

Doos versieren

Nu de cadeaudoos is gevouwen, ga je de doos versieren! Stiften, glitters, stickers en linten mogen niet ontbreken. Leef je helemaal uit en maak er de mooiste en vooral uniekste creatie van. Plak de doos helemaal vol met stickers of maak mooie tekeningen met jouw gekleurde stiften! 

Heb je een grote cadeaudoos gemaakt van bruin karton? Pak dan de verf erbij! Schilder de doos vol met feestelijke dingen. Picasso is er niks bij! Eén ding is zeker: de cadeaudoos is meer dan uniek. Niet alleen omdat je hem zelf hebt gevouwen, ook omdat je hem zelf hebt versierd.

Aan de slag met een doosje vouwen

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie voor het inpakken van cadeaus? Heb jij even geluk! Westwing is hét inspiratieplatform voor al jouw cadeauvragen. Wil je een cadeaubon inpakken op een zo mooi mogelijke manier? Of misschien wil je zelf inpakpapier maken? Je leest het allemaal in onze artikelen.

Ben je nog op zoek naar een mooi geschenk om in te pakken? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste cadeaus!