Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
palet om te schilderen met verschillende kleuren verf

Ben je op zoek naar een creatief moment voor jezelf, waarbij jij helemaal zelf bepaalt wat en hoe jij het wilt? Dan is het tijd om een eigen kunstwerk te gaan maken. Misschien heb je al eens aan tekenen en schilderen gedacht, maar leek jou dat te moeilijk en meer iets waar je een aangeboren talent voor nodig hebt. Dan is abstract schilderen waarschijnlijk een goede opstap voor jou. Bij abstract schilderen kun je veel meer op je intuïtie afgaan en details en ingewikkeld schaduwwerk achterwege laten. Wij helpen je op weg bij deze moderne kunstvorm. We geven je tips voor bepaalde technieken en inspiratie om mee verder te werken. Dus: haal de Picasso in je naar boven en span het doek maar alvast op!

Abstracte kunst: wat is dat precies?

Schilderkunst werd oorspronkelijk gebruikt als print van de werkelijkheid. Een schilderkunstenaar ging als een soort fotograaf te werk om wat hij zag zo waarheidsgetrouw mogelijk op het doek te krijgen. Rembrandt is daar natuurlijk het grote voorbeeld van. Zijn lichtwerk en details zijn fantastisch, de beelden komen daardoor bijna tot leven.

Bij abstracte kunst worden juist al die details weggelaten. Vanaf de twintigste eeuw lieten grootheden als Mondriaan, Picasso en Kandinsky zien dat je met simpele lijnen, kleurvlakken en vormen, op een bepaalde manier, ook de essentie van objecten kan laten zien. Zij braken met de tradities en gingen af op hun instinct.

Met abstract schilderen geef je jouw interpretatie van wat je voelt of ziet. Dus niet per se zoals het werkelijk is.

Zelf een abstract schilderij maken

Tijd om zelf achter de ezel te kruipen en te zien waar en hoe jij het penseel over het doek laat gaan. We geven je een aantal technieken. Kijk wat bij jou past, maar ga vooral eerst oefenen. Het maakt niet uit met welk soort verf, kwast, stift of paletmes, test het allemaal eerst maar even uit. Zo doet een geoefende kunstenaar het ook.

Abstract schilderen: de technieken

Bedenk van tevoren welke technieken jij wilt gaan toepassen en wat voor een soort abstract schilderij jij wilt gaan maken. Je kunt met acryl schilderen, of met olieverf. Met een paletmes (hiermee veeg je de verf over het doek, dat geeft een ander effect dan een penseel) of met penselen.

En wat wil je maken? Ga je voor enkele kleurvlakken, lijnen en figuren, of wordt het toch iets meer richting natuurgetrouw?

In de basis is het handig om een ezel te hebben waar je een gespannen doek op kunt zetten. Dat kan een kleine voor op tafel zijn, of eentje die op de grond staat. Een schilderspalet is ook geen overbodige luxe. Hier kun je kleuren op mengen en steeds de juiste hoeveelheid verf op wegpakken. Voor deze benodigdheden kun je gemakkelijk bij hobbywinkels terecht.

Een abstract schilderij maken met lijnen

Dit is een eenvoudige manier om te beginnen met abstract schilderen. Trek met schilderstape lijnen over het doek die elkaar kruisen. Zo ontstaan driehoek, vierkant en rechthoek door elkaar. Kleur die vormen in met acryl (deze verf past het beste bij deze techniek) en verwijder (als de verf nog nat is) de tape van het doek.

Kies er zelf voor of je de witte lijnen die onder de tape vandaan komen, zo laat, of dat je deze ook nog inkleurt.

Abstract schilderen met een paletmes

Met een paletmes smeer je de verf uit over het doek en kun je op het doek kleuren mengen. De vegen en vormen dagen je uit er heel intuïtief iets van te maken. Je zou best kunnen beginnen met bijvoorbeeld een abstracte vorm van een boom. Hier zet je met verf puntjes omheen, zodat de contouren zichtbaar zijn.

Wanneer je ze met een paletmes uitsmeert, blijft de essentie bewaard. Je kunt bij deze vorm van abstract schilderen naast acryl, ook met olieverf werken. Ga het maar proberen. Met een paletmes en olieverf ontstaat ook veel structuur.

Met klodders een schilderij maken

Ken je Jackson Pollock? Die gooide zijn verf op de grond in het rond, op een doek, of op glas, en ging dan maar kijken wat er ontstond. Hij werd beroemd met zijn puntjes en streepjes. Probeer het ook!

Leg voldoende kranten onder je ezel en laat de verf maar richting het doek vliegen. Of leg je kunstwerk in wording op de grond en doe het ‘à la Pollock’. Ga vervolgens verder met wat hierop terecht is gekomen. Deze vorm van abstracte kunst wordt ook wel action painting genoemd.

DIY: abstract schilderij maken van een foto

Dit is ook een idee: maak een abstract schilderij van een foto die je mooi vindt.

  1. Leg op de foto een transparant vel dat je later voor een beamer of diaprojector kunt houden.
  2. Trek met een zwarte marker de lijnen van de figuren op de foto. Heb je bijvoorbeeld een portret van iemand, dan zou je alleen de contouren van het gezicht, de neus, mond en ogen kunnen overtrekken.
  3. Wanneer je het vel nu voor het licht van een projector houdt, wordt de afbeelding uitvergroot. Je kunt een constructie bedenken om nu de tekening op het doek te projecteren.
  4. Schilder de lijnen die je nu op het doek ziet over met een penseel en zwarte verf.
  5. De afbeelding staat nu perfect op jouw doek en kun je inkleuren hoe jij het wilt. Experimenteer daarmee!

Tip om te beginnen met abstract schilderen

Er is heel veel abstracte kunst op goedkope prints verkrijgbaar. Koop een print die je mooi vindt en schilder deze na. Zo kun je alvast een beetje oefenen en kijken welke ideeën bij jou naar boven borrelen. We inspireren je alvast!

Jouw eerste kunstwerk aan de muur

En? Trots op jouw eerste abstracte schilderij? Hang hem dan aan de muur, want hier mag je mee pronken. We geven je DIY tips voor het gemakkelijk ophangen van een schilderij. Kijk dan ook meteen hoe je een poster kan ophangen. Creëer een wand vol kunst!

Komt de verf toch niet goed op het doek? Beschilder het porseleinen servies dat achterin de kast staat te verpieteren en blaas het zo nieuw leven in. Verf de tegels in de badkamer, of de radiator in de woonkamer voor een frisse nieuwe look. Verf zelf stoffen op basis van natuurlijke ingrediënten. Of bekleed je stoel met deze door jou geverfde stof.

Maak een klein abstract kunstwerk van de valentijnskaart voor jouw geliefde. En lukt ook dat niet? Schrijf jouw romantische boodschap dan in een supercool handschrift dat je leerde met handletteren. Genoeg DIY –kunst-opties toch?

En, helemaal in de ban van abstract schilderen? Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor geweldige wanddecoratie!