housewarming organiseren

Na honderden bezichtigingen, eindeloze gesprekken met de bank en een maandenlange verbouwing, heb je eindelijk een nieuw huis dat bewoonbaar is! Traditioneel gezien organiseer je dan een housewarming om het nieuwe huis in te wijden. Dit is hét moment waarop je je nieuwe huis aan je vrienden en familie toont. Maar hoe organiseer je een housewarming? Wie nodig je allemaal uit? En hoe kleed je het aan? En hoe voorkom je dat je eindeloos rondleidingen aan het geven bent? Wij geven je een handige checklist en tips voor een succesvolle housewarming. Ook vind je een recept en DIY-video voor heerlijke glitterdrankjes (mét glitterijsklontjes natuurlijk!).

Wat is een housewarming?

First things first, wat is een housewarming eigenlijk? Een housewarming is een feestje dat je organiseert nadat je een nieuwe woning betrekt. De naam housewarming geeft het eigenlijk al weg: het is als het ware een inhuldiging van je nieuwe stekje. Gewoonlijk geef je tijdens een housewarming een rondleiding door jouw nieuwe pareltje en ontvang je vaak passende cadeaus. Deze traditie dateert uit de middeleeuwen en heeft ondertussen natuurlijk een moderne ontwikkeling ondergaan. Van origine bracht elke gast brandhout mee naar het feestje en stookte vuur om zo het huis te verwarmen maar ook alle negativiteit te verwijderen. In ons artikel ontdek je zeven tips voor een onvergetelijke housewarming.

Tip! Ben je zelf uitgenodigd en nog op zoek naar een geschikt housewarming cadeau? In ons artikel geven je 11 housewarming cadeau ideeën.

Een housewarming party organiseren

Een nieuw huis is het begin van een nieuwe levensfase. De plek waar herinneringen voor het leven worden gemaakt. Een succesvolle housewarming zorgt voor een eerste onvergetelijke herinnering. Door je huis op te laten ‘warmen’ door je vrienden, komt het thuisgevoel vanzelf. Om van het feest een succes te maken, is het belangrijk om het goed voor te bereiden. Wij hebben een handig stappenplan voor je opgesteld zodat je niets vergeet. Veel plezier met het organiseren van jouw housewarming party!

In 7 stappen naar dé perfecte housewarming

Hieronder vind je een stappenplan en tips voor het organiseren van een housewarming party.

Stap 1. Stel je gastenlijst samen

Allereerst moet je bedenken wie je uit wil nodigen voor je housewarming. Natuurlijk staat je ‘inner circle’ bovenaan, maar nodig ook je familie uit. Het grote voordeel van een housewarming is dat je in één keer aan iedereen je huis laat zien, daarmee bespaar je jezelf heel wat bezoekuurtjes. Vergeet ook niet om je buren uit te nodigen! Zij hebben immers het meeste last gehad van je verbouwing. Bovendien is dit een mooie gelegenheid om ze in een ongedwongen setting te leren kennen.

Stap 2. Maak de uitnodigingen

Maak het jezelf gemakkelijk en stuur een verhuiskaart en uitnodiging voor je housewarming in één. Dit kan je per mail doen, maar nog officiëler is het om de kaart zelf te maken en op de post te doen. Wie ontvangt er tegenwoordig nog een kaart per post? Zo weet je zeker dat de uitnodiging niet aan de aandacht van de ontvanger ontsnapt. Knip bijvoorbeeld huisjes uit dik kraftpapier en schrijft hierop met stift de datum en het adres van de housewarming.

Stap 3. De styling

Je wilt je nieuwe huis natuurlijk wel op z’n mooist laten zien. Maak het daarom extra gezellig door het sfeervol aan te kleden met kaarsen, lichtslingers en sierkussens. Slingers zijn natuurlijk ook altijd leuk. ‘Verstop’ je nieuwe huis niet achter te veel versiering, want je gasten zijn vooral nieuwsgierig naar jouw huis en interieurstijl. Tip: zet meubels aan de kant om te voorkomen dat mensen allemaal gaan zitten. Zo’n zit feestje wordt al snel saai en je wilt wel dat er gedanst wordt in je nieuw huis! Ook kun je een bar cart neerzetten – bijvoorbeeld de barcart Neptun van de Westwing Collection – om zo stijlvol alle drankjes te presenteren. Is het zomer? Dan is het ook leuk om een tuinfeest te organiseren! Zo kun je bijvoorbeeld je eigen buitenbar maken en helemaal naar het thema stylen! Ga je bijvoorbeeld voor een Hawaii Party of toch een klassiek cocktail feest?

Stap 4. Hapjes maken

Hapjes en drankjes zijn onmisbaar op een feestje, zeker bij een housewarming. Want als je een nieuwe keuken hebt, wil je wel wat van je creatieve kookkunsten laten zien. Zorg er alleen wel voor dat je de hapjes van tevoren kunt maken, zodat je niet tijdens je feestje constant in de keuken staat (hoe mooi je nieuwe keuken ook is). Zorg ook voor mooie serveer- en dienbladen waar je de hapjes op presenteert. Voor een luxe touch, tippen we het hoogglans dienblad Hayley in zwart van de Westwing Collection en voor de drankjes de iriserende waterglazen Rainbow van de Westwing Collection.

Organiseer je ook een diner tijdens je housewarming? Hieronder geven we je inspiratie voor de styling van een zomers buitendiner.

Stap 5. Welkomstdrankje

Een housewarming begint met een welkomstdrankje zodat jij en je gasten kunnen proosten op het nieuwe huis. Dit kan een glas champagne zijn, maar een lekkere cocktail of cider is ook heel feestelijk. Serveer de welkomstdrankjes in feestelijke glaasjes, zoals mooie flutes, longdrinkglazen of een cocktailglas. Hieronder vind je een recept (inclusief video) voor het maken van onze favoriet: een glittercocktail.

Het recept voor Westwing’s favoriete welkomstdrankje:

  • Champagne
  • 4 CL granaatappelsap
  • 2 CL limoensap
  • 1 theelepel eetbare glitter

Natuurlijk mag in dit heerlijke, schitterende drankje (en de rest van de drankjes natuurlijk) dé final touch niet ontbreken: glitter ijsklontjes. Hoe je deze maakt zie je in de video hieronder.

Stap 6. Muziek

Om je huis nog gezelliger te maken, is muziek onmisbaar. Zorg voor een fijn achtergrondmuziekje dat niet te aanwezig is zodat alle gasten rustig met elkaar kunnen praten. Later op de avond kunnen alsnog de klassiekers uit de eighties en nineties gedraaid worden! Nog een reden om de buren uit te nodigen: wanneer ze zelf op de dansvloer staan, kunnen ze nooit klagen over geluidsoverlast.

Stap 7. Rondleidingen

Rondleidingen zijn onvermijdelijk tijdens een housewarming. Om te voorkomen dat je eindeloos rondleidingen aan het geven bent, hebben we een handige tip voor je: geef een uitgebreide rondleiding aan de eerste groep en wijs iemand aan in de groep die de volgende rondleiding mag gaan geven, bijvoorbeeld een goede vriendin. Die vriendin doet hetzelfde in de volgende groep. Succes gegarandeerd!

Tip: om je nieuwe meubels te beschermen, kan je het best heel veel plaids over de bank en eetkamerstoelen leggen. Dat ziet er nog leuk uit ook!

Kinderhoek creëren voor de housewarming

Komen er ook kinderen op je housewarming? Zorg dat ze zich kunnen vermaken met leuke spelletjes in een ingerichte speelhoek in de woonkamer of buiten in de tuin. Een filmkamer creëren werkt ook altijd goed om de kinderen een paar uurtjes zoet te houden zodat de ouders de dansvloer op kunnen! Wil je er een echt kinderfeestje van maken? Zet dan ook wat lekkers voor de kids neer en zorg ervoor dat ze niks te kort komt!

Cadeauhoekje stylen

Niemand wil met lege handen aankomen, maar als iedereen een kamerplant meeneemt, leef jij straks in een jungle. Zet daarom op de uitnodiging bijvoorbeeld een envelopje als cadeautip. Geef eventueel aan waar je voor wilt sparen, zoals een tuinset of een nieuwe bank. Knutsel vervolgens een huis van een kartonnen doos en maak aan de bovenkant een gleuf zodat daar de enveloppen in gedaan kunnen worden. Decoreer het huisje en zet deze bijvoorbeeld op het dressoir in de hal zodat je gasten bij binnenkomst het cadeautje al kunnen geven.