Spelen met dieren van hout

Een mijlpaal! Het eerste jaar van je baby zit erop, hoera 1 jaar! Je baby heeft waarschijnlijk al enorme sprongen gemaakt en heeft bijvoorbeeld leren omrollen, kruipen, tijgeren en misschien zelfs lopen. Een moment om zeker even bij stil te staan. Maar laten we wel wezen, het is nog steeds echt een baby. Sommige mensen willen dit moment groots vieren met de hele familie en veel vrienden, maar velen houden het nog klein en vieren het alleen met het gezin en de oma’s & opa’s.

Alles mag en kan natuurlijk. Maar dan het grote vraagstuk; wat geef je een baby die 1 wordt nu? Of je nu een cadeau zoekt voor je eigen baby die 1 jaar wordt, of voor het kindje van je beste vriendin of broer; wij hebben een mooi overzicht voor je gemaakt waardoor je hopelijk een beetje op weg geholpen wordt.

taart met lagen en frambozen

Originele cadeaus voor de eerste verjaardag

Hoera 1 jaar! Een origineel cadeau verzinnen voor een jarige is heel lastig. Zeker wanneer die jarige 1 jaar wordt. Hij kan al veel, maar ook nog zo weinig. Is hij nog geen fan van lego of voetbal. Hij is enorm gegroeid, maar is ook nog zo klein. Dat maakt de zoektocht niet makkelijker. Bovendien wil je natuurlijk iets geven dat hij nog niet heeft én dat hij nog een tijdje leuk zal blijven vinden. Wat is nu geschikt speelgoed voor 1 jaar? Of geef je geen speelgoed, maar bijvoorbeeld iets voor in zijn kamer? Voor elke wilde piraat of sierlijke prinses is een geschikt cadeau te vinden.

Als een kind 1 jaar oud is, gaat hij heel veel leren. Zijn motorische vaardigheden, zijn spraak en zijn perceptie van structuren en vormen gaat in sneltreinvaart omhoog. Speelgoed kan hier een bijdrage aan leveren. Zo helpen blokken om mee te stapelen of een vormenstoof hem in zijn motorische vaardigheden. Maar ook een bal of blokkenkar kan zijn motorische vaardigheden een boost geven. Dit speelgoed voor 1 jaar draagt eveneens bij aan zijn perceptie van vormen en structuren. Boekjes dragen bij aan zijn begrip van taal, het leren van woorden en zijn spraak. Net als muziekinstrumenten en het zingen van liedjes. De loopfiets voor 1 jaar of de loopauto helpt hem ook motorisch, maar zijn ook een goede eerste stap in het houden van evenwicht, wat weer het begin is van los lopen en later ook fietsen!

Baby 1 jaar vastgehouden door moeder

Hieronder vind je een lijstje met top 10 verjaardagscadeaus speciaal voor kinderen die 1 jaar oud zijn.

Hoera 1 jaar: Top 10 speelgoed

 • De loopfiets
  Is de loopfiets echt al geschikt voor een kindje van 1 jaar? Het is wellicht wat vroeg. Vaak kunnen kindjes op die leeftijd staan en misschien al achter een kar aan lopen. Soms kunnen ze al los lopen. De loopfiets is vanaf dit moment zeer goed bruikbaar en anders wordt hij in de komende maanden wel bruikbaar. Een loopfiets voor het kind van 1 jaar is dus een mooi cadeau!
 • De blokkenkar
  Een all-time-favourite; de blokkenkar. De blokkenkar heeft veel mogelijkheden. Het kindje kan de mooiste hoogste torens en bouwwerken maken van de blokken. Blokken in allerlei vormen en maten zorgen voor eindeloos speelplezier, ook op latere leeftijd. De kar kan gebruikt worden om achteraan te lopen, maar ook kan hij of zij er andere spulletjes, knuffels en poppen in stoppen. Geweldig speelgoed voor 1 jaar dus!
 • Een bal
  Een bal is ook zo’n favoriet speelgoed voor 1 jaar. De bal komt voor in veel soorten. Zo zijn er harde ballen, zachte ballen, ballen met bolletjes of stekels, van rubber, leer of kunststof. Zo’n bal bevordert de motorische vaardigheden én zorgt eveneens voor eindeloos speelplezier.
 • Een rugzak
  Natuurlijk is een rugzak handig voor als jouw éénjarige zoon of dochter uit logeren gaat of bij een oma of opa gaat spelen. Maar het is ook een leuk item om mee te spelen. Zo kan hij er spulletjes in stoppen en uithalen en spelen dat hij op vakantie gaat. Er bestaan ook kleine trolley koffertjes die handig zijn om mee te nemen op vakantie.
 • Speelgoed voor in bad
  Veel kinderen gaat (bijna) elke dag in bad of onder de douche. Speeltjes om mee te badderen maken deze baddersessies extra leuk. Van eendjes en andere dieren tot bootjes, emmertjes en bakjes. En gebruikt je kleintje ze niet in bad of onder de douche, dan kun je ze ook in het zwembad of in de zomer in een opblaasbadje gebruiken!
roze taart met macarons
 • Speelgoed voor in het zand
  In de zandbak of op het strand kunnen kindjes eindeloos spelen. Zandtaarten bakken, kastelen bouwen en kuilen graven of bergen maken. Met schepjes, harkjes, emmertjes en bakjes maak je elk kind dolblij!
 • Muziekinstrumenten
  Elk kind houdt van muziek. Muziek maken en zingen is bovendien goed voor de ontwikkeling van het kind, zowel voor de motoriek als voor de spraak. Met een trommel, xylofoon, tamboerijn en sambaballen kan hij af en toe lekker zijn gang gaan.
 • Duplo
  Bijna alle kinderen vinden duplo heel lang leuk. Al vanaf 1 jaar is dit speelgoed goed voor de ontwikkeling. Je baby kan hiermee de kleuren leren bijvoorbeeld en langzaamaan leert hij hoe je de blokjes op elkaar kunt zetten en zo een toren kunt maken. Dat opent vervolgens weer deuren naar enorme bouwwerken. Het leuk van Duplo is dat het altijd aangevuld kan worden en kinderen er jaren mee kunnen blijven spelen.
 • De vormstoof
  Dit speelgoed is eigenlijk musthave voor 1 jaar oude kindjes. De vormstoof helpt een kindje om de vormen te ontdekken. Vierkant, rond, rechthoek, ruit, driehoek leert hij spelenderwijs herkennen. Ook leren kindjes hier de verschillende kleuren mee onderscheiden. Het spelletje bestaat uit een meestal houten bakje met openingen die allemaal een andere vorm hebben. De losse vormen moeten dan in de juiste opening geduwd worden.
 • Trekfiguren
  Trekfiguren zijn meestal dieren met wieltjes eronder, met een touwtje eraan. De trekdieren zijn het leukst wanneer een kindje kan lopen. Ze kunnen het dier of poppetje achter zich aantrekken. Hondjes en eendjes zijn erg populair!

5 top gepersonaliseerde cadeaus

Wil je een persoonlijk cadeau geven die later nog herinneringen opbrengt? We hebben een 5 top ideeën voor gepersonaliseerde verjaardagscadeaus voor je samengesteld.

 1. Iets leuks voor de kinderkamer

  Je kunt een kindje natuurlijk speelgoed geven als hij 1 jaar wordt, maar omdat hij het allemaal toch nog niet helemaal snapt, kun je ook kiezen voor iets leuks voor in zijn kamertje. Denk aan een leuke slinger met vlaggetjes waarop zijn naam staat, of een poster waarin zijn naam is verwerkt.

 2. Een houten trein met de naam van de baby

  Een houten trein is een geliefd cadeau voor zowel jongetjes als meisjes die 1 jaar worden. De houten trein kun je op sommige plekken ook laten graveren met de naam van het kindje erin of kopen in de vorm van de letters. Niet alleen leuk om mee te spelen, maar ook als decoratie in de babykamer.

 3. Een fotoboek van het eerste jaar

  Dit is meer een cadeau voor de ouders én later voor het kind als het ouder is. Een fotoboek van het eerste levensjaar van de baby is geweldig om te hebben. De mooiste momenten en mijlpalen die het kindje heeft doorgemaakt. Eventueel kun je hier stukjes bij schrijven.

 4. Bestekset, serviesset met de naam erin

  De baby eet nu waarschijnlijk alles. Hoe leuk is het om hem een bestekset te geven waarin zijn naam staat gegraveerd? Je kunt dit ook aanvullen met een persoonlijk bordje, schaaltje en bekertje.

 5. Een koffertje met zijn naam

  Met een koffertje kan de kleine eindeloos spelen, hij kan er spulletjes in opbergen én het kan mee bij logeerpartijen. De koffertjes kun je zelf versieren met de letters van zijn of haar naam óf je kunt dat laten doen!

Hoera 1 jaar cadeau jongen

Veel cadeaus voor een kindje dat 1 jaar wordt, zijn zowel voor jongens als meiden geschikt. Maar jongens neigen nu eenmaal sneller naar bepaald speelgoed dan meisjes en andersom. Dat betekent natuurlijk niet dat je onderstaande cadeau-ideeën niet aan een meisje kunt geven. Ontdek het volgende lijstje met ideeën voor cadeautjes voor (meestal) jongens!

5 ideeën voor cadeaus voor jongens

 • Auto’s
 • Houten trein
 • Knikkerbaan, let op! Kies voor een exemplaar met grote knikkers
 • Auto waar hij op kan zitten
 • Brandweerhelm
baby 1 jaar spelend met blokken

Hoera 1 jaar cadeau meisje

Ook voor meisjes zijn er cadeaus te verzinnen die zij nu eenmaal vaak leuker vinden dan jongens. Zo zijn jongens meestal minder geïnteresseerd in poppen, poppenkleding en keukenspeelgoed. Ook prinsessenjurken zijn meestal meer iets voor meiden. Maar vergis je niet, als jouw eenjarige wél geïnteresseerd is in deze zaken kun je hem of haar natuurlijk gerust een pop of prinsessenjurk cadeau doen! Ontdek onderstaand lijstje cadeaus voor (meestal) meiden.

5 ideeën voor cadeaus voor meisjes

 • Pop
 • Poppenaccessoires: poppenbed, poppenbad, poppenwagen
 • Poppenkleding
 • Keukenspullen
 • Dokterset

Hoera 1 jaar! Ben jij op zoek naar een cadeau voor je eigen kind dat 1 jaar wordt, of voor een kindje van de buren, je broer, je beste vriendin of je neef? Het is niet altijd eenvoudig om een perfect cadeau te kiezen voor een éénjarige. Hopelijk helpt ons artikel je op weg om een goede keuze te maken. Bij Westwing vind je allerlei cadeau-ideeen, speelgoed én items voor in de kinderkamer, waarmee je het kind én de ouders een groot plezier kunt doen. Laat je inspireren en ontdek de verschillende mogelijkheden.

Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een mooi kindercadeau voor de eerste verjaardag.