Oudejaarsavond feest met vrienden thuis proosten met roze procecco

Oud en nieuw 2020 wordt waarschijnlijk net even anders dan andere jaren. Maar hoe dan ook gaan we knallend het nieuwe jaar in. Of we nu wel of geen bezoek mogen ontvangen, in dit artikel delen we leuke tips over hoe je een perfecte oudejaarsavond viert. Heb je inspiratie nodig voor leuke spelletjes? Wil je weten hoe je je kids zoet houdt tot twaalf uur? Of heb je tips nodig voor lekkere hapjes en drankjes? Je leest het allemaal hier. We gaan er in het artikel van uit dat we oud en nieuw intiem, dus in kleine kring, vieren dit jaar.

Oudejaarsavond 2020 thuis vieren: de voordelen

De kans is groot dat we oud en nieuw dit jaar allemaal thuis vieren. Gezellig, toch?! Want thuis bepaal jij helemaal zelf hoe je oudejaarsavond viert. De voordelen van oud en nieuw thuis vieren:

 • Jij bepaalt zelf welke muziek er wordt gedraaid
 • De koelkast is gevuld met jouw favoriete wijn
 • Op de menukaart staan alleen maar dingen die je lekker vindt
 • Je hoeft je niet uit te dossen, trek gerust je favoriete huispak aan
 • Zelfgebakken oliebollen smaken het best
 • Je wordt omringd door de mensen die je het meest dierbaar zijn, dus geen ongemakkelijke gesprekken met vage kennissen
 • Je slaapt ’s avonds in je eigen bed

Kortom: het kan nooit een teleurstelling worden. En om er zeker van te zijn dat jij en je gezin niet voor twaalf uur in slaap vallen, hebben we hieronder een paar leuke tips voor je op een rij gezet.

13 x tips voor oudejaarsavond 2020

Oud en nieuw thuis vieren is leuker dan je denkt. Het enige nadeel: er bestaat een risico dat je rond elf uur al naar je bed verlangt. Om dit instortmoment te voorkomen, hebben wij 13 tips samengesteld waarmee jij een avondvullend programma kunt samenstellen.

1. Oudejaarsavond, ga ouderwets gourmetten

Gourmetten is dé manier om lang te tafelen. Zet de tafel vol met vlees en groentes voor in de pannetjes en sluit af met pannenkoeken. Reken maar dat je hier een paar uur zoet mee bent. Ook heel leuk: ga winterbarbecuen. Kleed de tuin gezellig aan met fakkels, lichtslingers en een tuinhaard voor de warmte. Buiten eten is misschien te koud, maar de frisse lucht houdt je wel lekker wakker.

2. Oudejaarsavond, maak lekkere hapjes

Ondanks dat je je buik aardig rond kunt eten tijdens het gourmetten, is de kans groot dat je rond middernacht weer trek krijgt. En dan is het wel zo gezellig om nog wat lekkere hapjes te serveren. Duik daarom voorafgaande aan oudejaarsavond de keuken in (samen met de kids) om alvast wat hapjes te maken zodat je dat om twaalf uur niet hoeft te doen. Denk aan: kleine tapas, mini-pizzaatjes, een kaasplankje, oliebollen, saucijzenbroodjes … Serveer de hapjes op een mooie houten serveerplank of goudkleurige schaal. Ontdek hier nog meer lekkere hapjes voor oud en nieuw.

3. Oudejaarsavond, creëer een thuisbioscoop

Wil je een ontspannen of romantische oudejaarsavond vieren met het gezin? Creëer een thuisbioscoop. Hang een groot wit laken in de woonkamer, huur een beamer, leg matrassen en kussens op de grond en trek een dekentje over jullie heen.

Tip! Kies voor een spannende film zodat de adrenaline jullie wakker kan houden tot twaalf uur.

4. Oudejaarsavond, zet een familie photobooth neer

Zo’n unieke oudejaarsavond met het gezin moet natuurlijk worden vereeuwigd. Knutsel daarom samen met de kids een leuke photobooth inclusief props. Een muur met weelderig behang is al een leuke achtergrond voor de photobooth. Koop bijvoorbeeld een rol tropisch behang en beplak een mdf plaat met het behang. Zet er een paar tropische planten voor en zorg voor leuke props als zonnebrillen, petjes, gekke hoeden, kokosnoten, een parasol en andere zomerse attributen. In het artikel over nieuwjaarsdecoratie vertellen we hoe je zelf photobooth props maakt. Haal tijdens oudejaarsavond de verkleedkist van zolder en maak ludieke familiefoto’s in jullie zelfgemaakte photobooth.

5. Schrijf een persoonlijke wens

Laat iedereen tijdens het eten voor elk gezinslid een persoonlijke wens opschrijven en doe al deze wensen in een grabbelton. Met de klok mee trekt iedereen een wens uit de ton en leest deze voor. De anderen mogen raden voor wie de wens bedoeld is (en van wie de wens afkomstig is).

6. Speel ouderwetse spelletjes

Een oudejaarsavond zonder spelletjes is niet compleet. Zeker wanneer je oud en nieuw 2020 thuis viert, is het leuk om samen spelletjes te spelen. Je kunt natuurlijk met het gezin rondom de tafel gaan zitten voor een ouderwets spelletje mens-erger-je-niet. Maar als je gezin wat groter is (of je hebt bezoek), dan kan je er ook een meerkamp van maken. Zet op verschillende plekken in de woonkamer een spelletje neer en laat iedereen rouleren zodat je telkens een ander spelletje speelt, met een andere tegenstander. Hou telkens bij wie er wint, degene die de meeste spelletjes gewonnen heeft, wint een prijs. Leuke ouderwetse spelletjes voor oudejaarsavond zijn:

 • Sjoelen
 • Spijkerpoepen
 • Knikkeren
 • Snoephappen
 • Ezeltje prik
 • Zaklopen
 • Ring gooien
 • Blik gooien

7. Stoelendans

Wanneer iedereen steeds dieper wegzakt in z’n stoel vanwege de vermoeidheid, is het tijd voor een stoelendans! Zet alle stoelen willekeurig door elkaar in de woonkamer en zet een vrolijk liedje op. Wanneer de muziek wordt uitgezet, moet iedereen zo snel mogelijk op zoek naar een stoel. Elke ronde haal je één stoel weg waardoor er steeds minder zitplaatsen zijn. Degene die geen stoel heeft, valt af. Wanneer je nog maar één stoel hebt staan en er nog twee kandidaten zijn, geef je deze kandidaten een blinddoek. Verschuif de stoel zodat ze niet weten waar hij staat. Wanneer de muziek is gestopt, moeten de twee kandidaten de stoel zoeken door te voelen met hun handen. Degene die als eerste op de laatste stoel zit, wint!

8. Bouw een champagnetoren

Is het bijna twaalf uur? Bouw dan een champagnetoren van champagneglazen. Hier zijn jullie wel even zoet mee. Wil je niet dat je dure glaswerk aan gruzelementen ligt nog voordat het nieuwe jaar begint? Kies dan voor plastic champagneglazen. Vlak voordat de klok twaalf uur slaat schenk je de champagne leeg in het bovenste glas van de toren, net zolang totdat alle glazen gevuld zijn.

Tip!: In plaats van champagne, kan je natuurlijk ook kinderchampagne of een kleurrijke frisdrank gebruiken. Zolang het maar bubbelt!

9. Picture perfect

Wanneer was de laatste keer dat je foto’s af hebt laten drukken? Tegenwoordig functioneert onze smartphone als handige opslagplaats voor al onze herinneringen. Handig is het zeker, maar voor oudejaarsavond heb je iets specialers nodig: een polaroid camera! Dan heb je de  leukste en meest spontane foto’s direct in handen. Kun jij je vrienden meteen een leuk presentje meegeven als ze naar huis gaan. 

10. Goede voornemens XL

We hebben allemaal wel wat goede voornemens in gedachten – maar vaak alleen voor onszelf. Waarom spreek je geen goede voornemens af met een groep vrienden? Denk aan: samen op vakantie gaan, elke maand een nieuw restaurantje proberen of samen naar de sportschool… een zee van mogelijkheden! 

11. Drankspelletjes

Het is niet wat je denkt! Elke gast neemt een recept voor een nieuwe cocktail én bijbehorende ingrediënten mee. Voordeel 1: zo weet je zeker dat er voldoende te drinken is die avond. Voordeel 2: je kunt verschillende soorten cocktails proberen. Wie zegt hier nu nee tegen?

12. Terug in de tijd

Ken jij je gasten al een tijdje? Pak dan die leuke of gênante foto’s van vroeger erbij: gekke outfits, rare kapsels of looks die nu niet door de beugel zouden kunnen. Who cares? Neem jezelf niet zo serieus en herbeleef die momenten met je vrienden. Nog leuker als je de betreffende outfits hebt bewaard. Wij zeggen: verkleedpartijtje! 

13. Samen tafelen

Gezellig tafelen? Kies een gerecht dat je samen kunt eten – zoals een Aziatische hete pot. Het is een gezondere vorm van fonduen met bouillon in plaats van olie of kaas! Geef het een Aziatisch tintje met-mini paksoi, dumplings, noedels, garnalen, vlees of vis. Vergeet de dipsauzen niet: sausjes op basis van pinda, soja en rijstwijn passen hier perfect bij! Iedereen kan wat ingrediënten meenemen om het nog makkelijker te maken voor de gastvrouw.

Fijne jaarwisseling! Met één van deze activiteiten op oudejaarsavond moet het zeker goed komen.

Op zoek naar nog meer inspiratie?

Wordt snel lid van Westwing! Als lid ontvang je dagelijk de beste deals van bekende interieurmerken waarmee jij je huis in het nieuwe jaar nog gezelliger maakt. Blijf op de hoogte en meld je vandaag nog aan!

Wij wensen jullie alvast een fijne oudejaarsavond 2020 en een gelukkig en gezond 2021!