Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
klinkende glazen met oudejaarsavond 2024

Hoe vier je nu een perfecte oudejaarsavond? Heb je inspiratie nodig voor leuke spelletjes of ben je benieuwd naar de populairste goede voornemens? Of wil je weten hoe je je kids zoet houdt tot twaalf uur? Of heb je tips nodig voor lekkere hapjes en drankjes? Je leest het allemaal hier. We gaan er in het artikel van uit dat we oud en nieuw intiem, dus in kleine kring, vieren. Gezellig bij jou, of iemand anders, thuis dus. Je vindt onderaan het artikel een handige checklist zodat je helemaal voorbereid bent op oud en nieuw.

Oudejaarsavond 2023 thuis vieren: de voordelen

Er zitten zeker een paar voordelen aan het thuis vieren van oud en nieuw:

  • Jij bepaalt zelf welke muziek er wordt gedraaid
  • De koelkast is gevuld met jouw favoriete wijn
  • Op de menukaart staan alleen maar dingen die je lekker vindt
  • Je hoeft je niet uit te dossen, trek gerust je favoriete huispak aan
  • Zelfgebakken oliebollen smaken het best
  • Je wordt omringd door de mensen die je het meest dierbaar zijn, dus geen ongemakkelijke gesprekken met vage kennissen
  • Je slaapt ’s avonds in je eigen bed

Kortom: het kan nooit een teleurstelling worden. En om er zeker van te zijn dat jij en je gezin niet voor twaalf uur in slaap vallen, hebben we hieronder een paar leuke tips voor het organiseren van dit feest op een rij gezet.

13x tips voor oudejaarsavond 2023

Oud en nieuw thuis vieren is leuker dan je denkt. Het enige nadeel: er bestaat een risico dat je rond elf uur al naar je bed verlangt. Om dit instortmoment te voorkomen, hebben wij 13 tips samengesteld waarmee jij een avondvullend programma kunt samenstellen.

1. Oudejaarsavond, ga ouderwets gourmetten

Gourmetten is dé manier om lang te tafelen. Zet de tafel vol met vlees en groentes voor in de pannetjes en sluit af met pannenkoeken. Reken maar dat je hier een paar uur zoet mee bent. Ook heel leuk: ga winterbarbecuen. Kleed de tuin gezellig aan met fakkels, lichtslingers en een tuinhaard voor de warmte. Buiten eten is misschien te koud, maar de frisse lucht houdt je wel lekker wakker.

2. Oudejaarsavond, maak lekkere hapjes

Ondanks dat je je buik aardig rond kunt eten tijdens het gourmetten, is de kans groot dat je rond middernacht weer trek krijgt. En dan is het wel zo gezellig om nog wat lekkere hapjes te serveren. Duik daarom voorafgaande aan oudejaarsavond de keuken in (samen met de kids) om alvast wat hapjes te maken zodat je dat om twaalf uur niet hoeft te doen. Denk aan: kleine tapas, mini-pizzaatjes, een kaasplankje, oliebollen, saucijzenbroodjes … Serveer de hapjes op een mooie houten of marmeren serveerplank of goudkleurige schaal.

Zet de hapjes in de spotlight met deze items….

3. Oudejaarsavond, creëer een thuisbioscoop

Wil je een ontspannen of romantische oudejaarsavond vieren met het gezin? Creëer een thuisbioscoop. Hang een groot wit laken in de woonkamer, huur een beamer, leg matrassen en kussens op de grond en trek een dekentje over jullie heen.

Tip! Kies voor een spannende film zodat de adrenaline jullie wakker kan houden tot twaalf uur.

4. Oudejaarsavond, zet een familie photobooth neer

Zo’n unieke oudejaarsavond met het gezin moet natuurlijk worden vereeuwigd. Knutsel daarom samen met de kids een leuke photobooth inclusief props. Een muur met weelderig behang is al een leuke achtergrond voor de photobooth. Koop bijvoorbeeld een rol tropisch behang en beplak een mdf plaat met het behang. Zet er een paar tropische planten voor en zorg voor leuke props als zonnebrillen, petjes, gekke hoeden, kokosnoten, een parasol en andere zomerse attributen. Haal tijdens oudejaarsavond de verkleedkist van zolder en maak ludieke familiefoto’s in jullie photobooth.

5. Schrijf een persoonlijke wens

Laat iedereen tijdens het eten voor elk gezinslid een persoonlijke wens opschrijven en doe al deze wensen in een grabbelton. Met de klok mee trekt iedereen een wens uit de ton en leest deze voor. De anderen mogen raden voor wie de wens bedoeld is (en van wie de wens afkomstig is).

6. Speel ouderwetse spelletjes tijdens oudejaarsavond

Een oudejaarsavond zonder spelletjes is niet compleet. Zeker wanneer je oud en nieuw thuis viert, is het leuk om samen spelletjes te spelen. Je kunt natuurlijk met het gezin rondom de tafel gaan zitten voor een ouderwets spelletje mens-erger-je-niet. Maar als je gezin wat groter is (of je hebt bezoek), dan kan je er ook een meerkamp van maken. Zet op verschillende plekken in de woonkamer een spelletje neer en laat iedereen rouleren zodat je telkens een ander spelletje speelt, met een andere tegenstander. Hou telkens bij wie er wint, degene die de meeste spelletjes gewonnen heeft, wint een prijs. Leuke ouderwetse spelletjes voor oudejaarsavond zijn:

  • Sjoelen
  • Spijkerpoepen
  • Knikkeren
  • Snoephappen
  • Ezeltje prik
  • Zaklopen
  • Ring gooien
  • Blik gooien

7. Stoelendans

Wanneer iedereen steeds dieper wegzakt in z’n stoel vanwege de vermoeidheid, is het tijd voor een stoelendans! Zet alle stoelen willekeurig door elkaar in de woonkamer en zet een vrolijk liedje op. Wanneer de muziek wordt uitgezet, moet iedereen zo snel mogelijk op zoek naar een stoel. Elke ronde haal je één stoel weg waardoor er steeds minder zitplaatsen zijn. Degene die geen stoel heeft, valt af. Wanneer je nog maar één stoel hebt staan en er nog twee kandidaten zijn, geef je deze kandidaten een blinddoek. Verschuif de stoel zodat ze niet weten waar hij staat. Wanneer de muziek is gestopt, moeten de twee kandidaten de stoel zoeken door te voelen met hun handen. Degene die als eerste op de laatste stoel zit, wint!

8. Bouw een champagnetoren

Is het bijna twaalf uur? Bouw dan een champagnetoren van champagneglazen. Hier zijn jullie wel even zoet mee. Wil je niet dat je dure glaswerk aan gruzelementen ligt nog voordat het nieuwe jaar begint? Kies dan voor plastic champagneglazen. Vlak voordat de klok twaalf uur slaat schenk je de champagne leeg in het bovenste glas van de toren, net zolang totdat alle glazen gevuld zijn.

Tip! In plaats van champagne, kan je natuurlijk ook kinderchampagne of een kleurrijke frisdrank gebruiken. Zolang het maar bubbelt!

9. Picture perfect

Wanneer was de laatste keer dat je foto’s af hebt laten drukken? Tegenwoordig functioneert onze smartphone als handige opslagplaats voor al onze herinneringen. Handig is het zeker, maar voor oudejaarsavond heb je iets specialers nodig: een polaroid camera! Dan heb je de leukste en meest spontane foto’s direct in handen. Kun jij je vrienden meteen een leuk presentje meegeven als ze naar huis gaan. 

10. Goede voornemens XL

We hebben allemaal wel wat goede voornemens in gedachten – maar vaak alleen voor onszelf. Waarom spreek je geen goede voornemens af met een groep vrienden? Denk aan: samen op vakantie gaan, elke maand een nieuw restaurantje proberen of samen naar de sportschool… een zee van mogelijkheden! 

11. Drankspelletjes tijdens oudejaarsavond

Het is niet wat je denkt! Elke gast neemt een recept voor een nieuwe cocktail én bijbehorende ingrediënten mee. Voordeel 1: zo weet je zeker dat er voldoende te drinken is die avond. Voordeel 2: je kunt verschillende soorten cocktails proberen. Wie zegt hier nu nee tegen?

12. Terug in de tijd

Ken jij je gasten al een tijdje? Pak dan die leuke of gênante foto’s van vroeger erbij: gekke outfits, rare kapsels of looks die nu niet door de beugel zouden kunnen. Who cares? Neem jezelf niet zo serieus en herbeleef die momenten met je vrienden. Nog leuker als je de betreffende outfits hebt bewaard. Wij zeggen: verkleedpartijtje! 

13. Samen tafelen tijdens oudejaarsavond

Gezellig tafelen? Kies een gerecht dat je samen kunt eten – zoals een Aziatische hete pot. Het is een gezondere vorm van fonduen met bouillon in plaats van olie of kaas! Geef het een Aziatisch tintje met-mini paksoi, dumplings, noedels, garnalen, vlees of vis. Vergeet de dipsauzen niet: sausjes op basis van pinda, soja en rijstwijn passen hier perfect bij! Iedereen kan wat ingrediënten meenemen om het nog makkelijker te maken voor de gastvrouw.

Checklist oud en nieuw vieren: in 8 stappen naar een geslaagde oudejaarsavond

Oud en nieuw is misschien wel het leukste feest van het jaar. We trekken de mooiste kleren uit de kast en kleden ons huis feestelijk aan om het oude jaar in stijl af te sluiten en het nieuwe jaar met vuurwerk en champagne in te luiden. Wil jij er zeker van zijn dat jouw oud-en-nieuw-feest een succes wordt? Loop onderstaande checklist dan zorgvuldig af. Met dit stappenplan weet je namelijk zeker dat je een geslaagd feestje – ook tijdens corona – voor oud en nieuw organiseert.

Stap 1: kies een oudjaar thema

Een themafeest is altijd een succes. Voor je gasten begint de voorpret al met het uitzoeken van een geschikte outfit, passend bij de dresscode. En jij kan je stylingskills benutten om je huis helemaal in het thema aan te kleden. Bedenk een thema dat past bij oud en nieuw. Een paar suggesties:

  • Glitter & goud: met dit thema is de (feestelijke) toon gelijk gezet! Je gasten kunnen zich uitleven qua kleding en jij kan losgaan wat betreft de nieuwjaarsdecoratie in huis. Goudkleurige slingers, glanzende pailletten, glittergordijnen, goudkleurige kaarsen, sprankelende servetten, porseleinen borden etcetera.
  • Gemaskerd bal: laat al je gasten met een masker op naar het feest komen. Zo geef je het oud-en-nieuw-feestje een mysterieus tintje. Want wie gaat er schuil achter elk masker? Kleed je huis donker en stijlvol aan met fluweel, glitter, goud en franjes.
  • Romantisch: met een romantisch bohemian-achtig thema, creëer je een ontspannen sfeer. Denk aan lange jurken voor de dames en casual chique kostuums voor de mannen. En je huis kleed je romantisch aan met bloemendecoratie, kussentjes, kleden en kleurrijke hapjes. Lees hier alles over een romantische oudejaarsavond.

Stap 2: regel de hapjes en drankjes

Oudejaarsavond is pas geslaagd wanneer er genoeg lekkere hapjes en drankjes zijn. Je hoeft echt niet zelf voor al die hapjes en drankjes te zorgen; zet je gasten aan het werk! Geef ze bijvoorbeeld de opdracht om een voorgerecht, nagerecht, kaasplankje, borrelhap of oliebollen mee te nemen. Om te voorkomen dat iedereen hetzelfde meeneemt, is het wel verstandig om van tevoren duidelijke instructies te geven. Geen zin in gedoe? Je kunt ook naar een traiteur gaan of een cateraar laten komen. Omdat dit vrij kostbaar is, kan je je gasten gerust vragen om een kleine bijdrage.

Staan er cocktails op het menu? Dan mogen deze items zeker niet ontbreken..

Stap 3: decoreer je huis

Het succes van een feestje is mede afhankelijk van de aankleding van de ruimte. En bij oudjaar mag die aankleding best een beetje over-the-top. Jullie hebben immers iets te vieren! Kleed de welkomsthal, woonkamer, tuin, keuken en het gastentoilet feestelijk aan, passend bij het gekozen thema. Vergeet ook zeker niet om de champagnetafel klaar te zetten, inclusief champagnetoren!

Stap 4: dek de tafel

Een leuke manier om het jaar af te sluiten, is door met z’n allen uitgebreid te dineren aan een lange, mooi gedekte tafel. Zo krijgt iedereen de gelegenheid om samen terug te kijken op het afgelopen jaar en de voornemens voor het komende jaar te delen. Maak van de tafel één groot feest door het te dekken met een glanzend tafelkleed, porselein servies, glimmend goud bestek, kristalglazen, confetti en bijvoorbeeld decoratietakken. Extra tip: zet naambordjes op elk bord en schrijf achterop een persoonlijke boodschap of wens voor elke gast.

Wil je helemaal uitpakken? Maak dan zelf een oudejaarskaarsje en zet er eentje bij iedere gast neer. In de video hieronder laten we je zien hoe je dit eenvoudig zelf kunt maken.

Stap 5: maak een playlist

Muziek bepaalt de stemming van de avond. Ook zonder DJ kan je de hele avond genieten van goede muziek. Maak van tevoren een playlist die lang genoeg duurt om de hele avond te vullen. Vraag je gasten vooraf om suggesties zodat ook zij naar hun favoriete muziek kunnen luisteren. Ook leuk: vraag iedereen om een liedje waarmee zij het jaar willen afsluiten en laat de gasten raden wie welk nummer gekozen heeft.

Stap 6: zorg voor genoeg vermaak

Bij oud en nieuw vieren horen spelletjes. Zonder vermaak is de kans groot dat de verveling toeslaat. Om te voorkomen dat al je gasten ver voor twaalf uur hangend op de bank liggen, moet je dus heel wat uit de (spelletjes)kast halen! Zet op verschillende tafels een spelletje neer zodat iedereen zelf kan bepalen welk spel hij wil spelen. Je kunt ook je gasten vragen om allemaal een of meerdere spellen mee te nemen. Zo weet je zeker dat er genoeg vermaak is. Wil je een spelletje met de hele groep spelen? Organiseer bingo! Vraag je gasten om een grappig, handig of juist totaal zinloos cadeau mee te nemen voor de bingotafel. Degene die bingo heeft, mag een cadeautje uitkiezen. Reken maar dat jullie je hiermee gaan vermaken!

Stap 7: maak een kinderhoek

Vergeet ook niet om een kinderhoek in te richten – zo maak je er ook een kinderfeestje van. Hier kunnen de kids een filmpje kijken, spelletje spelen of even chillen wanneer ze moe zijn. Met een paar liter limonade en wat leuke ‘kinderhapjes’ houd je de kleintjes wel een paar uur zoet!

Stap 8: maak je tuin gezellig

Om twaalf uur spoedt iedereen zich naar buiten om naar het vuurwerk te kijken. Het is dan wel zo gezellig wanneer ook de tuin er sfeervol uitziet. Hang bijvoorbeeld prikkabels op, creëer zitjes met schapenvachtjes, zet fakkels neer en steek de tuinhaard aan zodat je gasten lekker warm blijven. Ook leuk: maak er gelijk een winterbarbecue van door een bbq party te organiseren!

Kleed je tuin bijvoorbeeld aan met deze lichtslingers, aaibare vachtjes en plof op een heerlijke zitzak…