Thuis oud en nieuw vieren versier je tuin voor het samen vuurwerk kijken

Oudjaar vieren in je eigen huis is eigenlijk de leukste manier om het nieuwe jaar in te luiden. Thuis heb je jouw favoriete hapjes, drankjes, muziek, vrienden en familieleden allemaal bij elkaar. Wat wil je nog meer? Maar als gastvrouw of -heer heb je wel de taak om alles tot in de puntjes te regelen zodat iedereen een leuke avond heeft. Geen stress, wij helpen je! Wanneer je onderstaande checklist hebt afgevinkt, heb je gegarandeerd een onvergetelijke oudejaarsavond.

Oud en nieuw vieren tijdens corona

In 2020 vieren we oudjaar nét even anders dan andere jaren. Op het moment van schrijven weten we nog niet of we bezoek in huis mogen ontvangen tijdens oudejaarsavond. Toch kan je ook in coronatijd een geslaagd feestje organiseren. De gastenlijst beperkt zich alleen tot het gezin en de buren (op afstand). In dit artikel gaan we uit van een normaal nieuwjaarsfeest. Tips nodig voor oud en nieuw 2020/2021? We delen ze hier.

Checklist voor een geslaagd oudjaar

Oud en nieuw is misschien wel het leukste feest van het jaar. We trekken de mooiste kleren uit de kast en kleden ons huis feestelijk aan om het oude jaar in stijl af te sluiten en het nieuwe jaar met vuurwerk en champagne in te luiden. Wil jij er zeker van zijn dat jouw oud-en-nieuw-feest een succes wordt? Loop onderstaande checklist dan zorgvuldig af.

✓ Kies een oudjaar thema

Een themafeest is altijd een succes. Voor je gasten begint de voorpret al met het uitzoeken van een geschikte outfit, passend bij de dresscode. En jij kan je stylingskills benutten om je huis helemaal in het thema aan te kleden. Bedenk een thema dat past bij oud en nieuw. Een paar suggesties:

  • Glitter & goud: met dit thema is de (feestelijke) toon gelijk gezet! Je gasten kunnen zich uitleven qua kleding en jij kan losgaan wat betreft de nieuwjaarsdecoratie in huis. Goudkleurige slingers, glanzende pailletten, glittergordijnen, goudkleurige kaarsen, sprankelende servetten, porseleinen borden etcetera.
  • Gemaskerd bal: laat al je gasten met een masker op naar het feest komen. Zo geef je het oud-en-nieuw-feestje een mysterieus tintje. Want wie gaat er schuil achter elk masker? Kleed je huis donker en stijlvol aan met fluweel, glitter, goud en franjes.
  • Romantisch: met een romantisch bohemian-achtig thema, creëer je een ontspannen sfeer. Denk aan lange jurken voor de dames en casual chique kostuums voor de mannen. En je huis kleed je romantisch aan met bloemendecoratie, kussentjes, kleden en kleurrijke hapjes. Lees hier alles over een romantische oudejaarsavond.

✓ Regel de hapjes en drankjes

Oudejaarsavond is pas geslaagd wanneer er genoeg lekkere hapjes en drankjes zijn. Je hoeft echt niet zelf voor al die hapjes en drankjes te zorgen; zet je gasten aan het werk! Geef ze bijvoorbeeld de opdracht om een voorgerecht, nagerecht, kaasplankje, borrelhap of oliebollen mee te nemen. Om te voorkomen dat iedereen hetzelfde meeneemt, is het wel verstandig om van tevoren duidelijke instructies te geven. Geen zin in gedoe? Je kunt ook naar een traiteur gaan of een cateraar laten komen. Omdat dit vrij kostbaar is, kan je je gasten gerust vragen om een kleine bijdrage.

✓  Decoreer je huis

Het succes van een feestje is mede afhankelijk van de aankleding van de ruimte. En bij oudjaar mag die aankleding best een beetje over-the-top. Jullie hebben immers iets te vieren! Kleed de welkomsthal, woonkamer, tuin, keuken en het gastentoilet feestelijk aan, passend bij het gekozen thema. Vergeet ook zeker niet om de champagnetafel klaar te zetten, inclusief champagnetoren! Wil je weten hoe je zo’n champagnetoren maakt? Lees het artikel over oud en nieuw versiering.

✓ Dek de tafel

Een leuke manier om het jaar af te sluiten, is door met z’n allen uitgebreid te dineren aan een lange, mooi gedekte tafel. Zo krijgt iedereen de gelegenheid om samen terug te kijken op het afgelopen jaar en de voornemens voor het komende jaar te delen. Maak van de tafel één groot feest door het te dekken met een glanzend tafelkleed, porselein servies, glimmend goud bestek, kristalglazen, confetti en bijvoorbeeld decoratietakken. Extra tip: zet naambordjes op elk bord en schrijf achterop een persoonlijke boodschap of wens voor elke gast.

✓ Maak een playlist

Muziek bepaalt de stemming van de avond. Ook zonder DJ kan je de hele avond genieten van goede muziek. Maak van tevoren een playlist die lang genoeg duurt om de hele avond te vullen. Vraag je gasten vooraf om suggesties zodat ook zij naar hun favoriete muziek kunnen luisteren. Ook leuk: vraag iedereen om een liedje waarmee zij het jaar willen afsluiten en laat de gasten raden wie welk nummer gekozen heeft.

✓ Zorg voor genoeg vermaak

Bij oud en nieuw vieren horen spelletjes. Zonder vermaak is de kans groot dat de verveling toeslaat. Om te voorkomen dat al je gasten ver voor twaalf uur hangend op de bank liggen, moet je dus heel wat uit de (spelletjes)kast halen! Zet op verschillende tafels een spelletje neer zodat iedereen zelf kan bepalen welk spel hij wil spelen. Je kunt ook je gasten vragen om allemaal een of meerdere spellen mee te nemen. Zo weet je zeker dat er genoeg vermaak is. Wil je een spelletje met de hele groep spelen? Organiseer bingo! Vraag je gasten om een grappig, handig of juist totaal zinloos cadeau mee te nemen voor de bingotafel. Degene die bingo heeft, mag een cadeautje uitkiezen. Reken maar dat jullie je hiermee gaan vermaken!

✓ Maak een kinderhoek

Vergeet ook niet om een kinderhoek in te richten. Hier kunnen de kids een filmpje kijken, spelletje spelen of even chillen wanneer ze moe zijn. Met een paar liter limonade en wat leuke ‘kinderhapjes’ houd je de kleintjes wel een paar uur zoet!

✓ Maak je tuin gezellig

Om twaalf uur spoedt iedereen zich naar buiten om naar het vuurwerk te kijken. Het is dan wel zo gezellig wanneer ook de tuin er sfeervol uitziet. Hang bijvoorbeeld prikkabels op, creëer zitjes met schapenvachtjes, zet fakkels neer en steek de tuinhaard aan zodat je gasten lekker warm blijven. Ook leuk: maak er gelijk een winterbarbecue van!

Westwing: vier oudjaar in stijl

Heb je alles afgevinkt op de checklist? Dan kan het niet meer misgaan! Voor de aankleding van je oud en nieuw huisfeest moet je bij Westwing zijn. Hier shop je champagnekoelers, kristalglazen, kandelaren, servies, oliebolschalen, tuinhaarden en nog veel meer. Wordt snel lid van Westwing! En vind alles om oudjaar in stijl te vieren! Wij wensen je alvast een gelukkig nieuwjaar!