gedecoreerde buitentafel voor een origineel vrijgezellenfeest voor vrouwen

Na een lang en nat najaar, wordt het tijd om de bloemetjes buiten te zetten! Luid het voorjaar in stijl in door een tuinfeest te organiseren. Dit is tegelijkertijd een goed excuus om je buitenruimte klaar te maken voor de zonnige periode die komen gaat. Om een goed tuinfeest te organiseren, hoef je echt geen grote tuin te hebben. Zelfs in je kleine stadstuin of op je dakterras kan je een onvergetelijk buitenfeest organiseren. Maar waar moet je allemaal aan denken bij het organiseren van een tuinfeest? Wij geven je tips en een handige checklist.

Stap voor stap het perfecte tuinfeest organiseren

De afmeting van de buitenruimte, de weersomstandigheden, de juiste drankjes, voldoende zitgelegenheid… Er komt veel kijken bij het organiseren van een tuinfeest. Door onderstaande checklist na te lopen, weet je zeker dat je niets vergeet.

Checklist voor een tuinfeest

 1. Gastenlijst

  Bepaal wie er op jouw tuinfeest mogen komen. Hou daarbij rekening met de afmeting van je tuin. Het zou vervelend zijn als er gasten binnen moeten staan omdat er geen ruimte meer is in de tuin. Tip: nodig je buren ook uit, dan kunnen ze nooit klagen over geluidsoverlast.

 2. Thema

  Een thema zorgt gelijk voor een goede sfeer op een feest. Kies dus van tevoren een thema. Verderop in dit artikel geven we je een paar thema-ideeën.

 3. Uitnodigingen

  Stuur (digitale) uitnodigingen naar alle mensen op de gastenlijst. Hou er rekening mee dat er altijd een paar niet kunnen komen, dus schroom niet om extra mensen uit te nodigen. Pas de stijl van de uitnodiging aan op het gekozen thema.

 4. Hapjes en drankjes

  Genoeg eten en drinken is belangrijk om jouw tuinfeest te laten slagen. Wanneer je de barbecue aansteekt, maak je je gasten zeker blij. Maar een barbecue is wel een aanslag op je budget. Je kunt ook vragen of elke gast een kleine snack wil meenemen. Voorkom dat je zelf tijdens het tuinfeest binnen in de keuken staat, door alles goed voor te bereiden. Zet voorafgaande aan het feest alle hapjes en drankjes op een grote tuintafel of buitenbar zodat iedereen het zelf kan pakken.

 5. Aankleding

  Door je tuin of dakterras leuk aan te kleden, zorg je dat de stemming er gelijk in zit. Pas de aankleding aan op het gekozen thema. De basisingrediënten van een sfeervol tuinfeest: vuurkorven, lichtslingers, fakkels en lampionnen. Zorg voor verschillende zithoeken zodat je gasten niet gedwongen hoeven te blijven staan.

 6. Muziek

  Bij een feest hoort muziek. Breng je gasten in zomerse sferen door van tevoren een vrolijke playlist te maken met loungemuziek, reggae, zomerhits en andere meezingers.

 7. Plan B

  Hou er rekening mee dat het kan gaan regenen. Je wilt natuurlijk niet dat je tuinfeest in het water valt, zorg daarom voor een plan B. Zet alvast partytenten klaar of een groot afdekzeil zodat de tuin snel afgedekt kan worden zodra het begint te regenen.

Thema-ideeën voor een tuinfeest

Om ervoor te zorgen dat er nog lang wordt nagepraat over jouw tuinfeest, is het aan te raden om een thema te kiezen. De voorpret begint dan al bij het uitzoeken van een passende outfit. Voer het thema overal door: van de uitnodiging en aankleding tot de hapjes en de keuze van de muziek. Wij hebben een paar leuke thema-ideeën voor jouw tuinfeest op een rij gezet:

 • Ibiza: kleed je tuinfeest aan met loungebanken, loungemuziek, een emmer vol champagne en een buitenzwembad (een opblaasbadje volstaat ook).
 • Hawaii: de key items voor een zomers Hawaii feest: cocktails met vrolijke parapluutjes, hangmatten, zand op de grond, een surfplank als buitenbar en voor elke gast een Hawaii slinger.
 • Jungle: hang een groot net boven de tuin en hang aan dit net lange slierten groen crêpepapier en (nep)klimoptakken. Zo waant iedereen zich in een jungle. 
 • Romantisch: wil je het tuinfeest wat rustiger houder? Ga dan voor een romantisch thema. Hang lampionnen in de bomen, gebruik lichtslingers en vuurkorven, zet verse bloemen op de tafels en leg kussentjes op de vloer zodat er overal romantische zithoeken ontstaan. Met schapenvachten maak je het extra knus!

Buitenbar voor een tuinfeest

Om te voorkomen dat je zelf constant in de weer bent met drankjes en hapjes, is het handig om een buitenbar te creëren. Je gasten kunnen dan zelf een drankje en snack pakken. Maak van de buitenbar de blikvanger van het tuinfeest. Vul emmers, een opblaasbadje of een wijnvat met heel veel ijsblokjes en doe hier de drankjes in zodat ze koud blijven. Zet de hapjes in schalen op de bar, zodat je gasten uit zichzelf rond kunnen gaan met de schalen. Pas de aankleding van de buitenbar aan op het thema. Wanneer het thema ‘Hawaii’ is, gebruik je bijvoorbeeld een surfplank als bar en kleed je de rest aan met bamboe. Voordat het feest begint is het leuk om vrolijk versierde welkomstdrankjes op de bar te zetten, zodat je gasten gelijk zien waar ze moeten zijn voor een hapje en drankje.

Bij WestwingNow vind je alles om jouw tuinfeest sfeervol aan te kleden. Van lichtslingers en tafelkleden tot tuinmeubels en parasols. Daarnaast kan je bij ons terecht voor handige tips en tricks om van jouw tuinfeest een succes te maken. Veel plezier!