tuinfeest met witte bank en lampen slinger

Je geeft binnenkort een tuinfeest, super leuk! Maar je wilt wel dat het feest tot in de puntjes goed is geregeld. Want hoe leuk is het als jouw vrienden, familie of collega’s het na vier weken nog steeds over jou te gekke, gave feestje hebben? Een tuinfeest organiseren is niet zomaar iets, er moet aan alles worden gedacht: van het eten tot aan de muziek. Als het ‘s avonds afkoelt, heb je dan heaters of kan de partytent dicht? Met deze 7 stappen organiseer jij in no time het perfecte tuinfeest! 

Check, check, dubbelcheck! 

Een feestje organiseren is altijd leuk. Een surpriseparty of misschien wel een genderrevealparty. Om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we voor jou een stappenplan gemaakt zodat je in 7 stappen het perfecte tuinfeest organiseert. Het enige wat je hoeft te doen is te checken of je alle stappen hebt doorlopen. Oftewel: check, check, dubbelcheck!

Tuinfeest stap 1: kies een thema

Een themafeest is altijd een goed idee! Kies een leuk thema uit en laat het overal in je tuin terugkomen: van de uitnodiging en aankleding tot de hapjes en de keuze van de muziek. Een thema feest is ook ideaal als je een kinderfeestje thuis gaat vieren! Wij hebben een paar leuke thema-ideeën voor jouw tuinfeest op een rij gezet:

  • Ibiza
  • Hawaii
  • Jungle
  • Romantisch

Tuinfeest stap 2: stel een gastenlijst op 

Bepaal wie er op jouw tuinfeest mogen komen. Hou daarbij rekening met de afmeting van je tuin. Het zou vervelend zijn als er gasten binnen moeten staan omdat er geen ruimte meer is in! Tip: laat de buren even weten dat je een feestje geeft. Of nodig ze gezellig uit, natuurlijk!

Tuinfeest stap 3: maak en verstuur de uitnodigingen

Het is tijd voor de uitnodigingen! Ga je gastenlijst nog een keer extra na. Twijfel je welke collega je wel of niet uit moet nodigen? Nodig ze gewoon allemaal uit! Je moet er rekening mee houden dat er altijd wel iemand ziek is, op vakantie gaat of andere plannen heeft. Zo kom je uiteindelijk op precies het juiste aantal mensen.  

Tuinfeest stap 4: regel de hapjes en drankjes

Een feest zonder eten en drinken, is dat wel een feest te noemen? Zorg dat je het eten en drinken klaar hebt voordat het tuinfeest begint. Zo heb je geen last-minute-stress. Huur een cateringbedrijf in, kijk je partner lief aan óf steek zelf de handen uit de mouwen! Waar de hapjes en drankjes ook vandaan komen: zorg dat het klaarstaat zodra de gasten arriveren. 

Tuinfeest stap 5: kleed je tuin mooi aan

Heb je gekozen voor een leuk thema? Zorg er dan voor dat het thema in de hele tuin is terug te vinden. Ga je voor de Ibiza vibes? Loungebanken, lampjes, leuke printjes en de echte Bohemian stijl mogen dan niet ontbreken! Maak je gebruik van statafels? Kies dan voor een prachtige statafelrok!

Tuinfeest stap 6: zorg voor bijpassende muziek

Bij een tuinfeest hoort natuurlijk ook muziek! Zorg dat de muziek past bij het thema dat je hebt gekozen. Ga je voor een jaren ’80-lijstje of kies je voor Hawaii-achtige deuntjes? 

Tuinfeest stap 6: altijd een plan B

Het is Nederland, houd er daarom rekening mee dat er altijd kans is op regen. Verplaats je het feest naar binnen of houd je het buiten? Wat je ook doet: zorg dat je voorbereid bent. Een tuinhuis, een partytent of een afdekzeil: zet alles alvast klaar. Mocht het dan gaan regenen, dan kan iedereen gelijk droog staan en gaat het buitenfeest gewoon lekker door!

Van plan om het feest naar binnen te verplaatsen? Ook een goed idee, alleen ook hierbij moet je met verschillende dingen rekening houden. Passen er bijvoorbeeld net zoveel mensen in je tuin als in je woonkamer? En heb je genoeg zitplekken of zet je statafels neer? 

Buitenfeest in de winter

Wil je een tuinfeest organiseren thuis in de winter? Omdat je dan jarig bent, je net bent verhuisd of gewoon omdat je wel zin hebt in een feestje? En wat dacht je van je een nieuwjaarsborrel? Goed idee! Als je een tuinfeest in de winter gaat geven, is het belangrijk om over een paar dingen na te denken. Het nadenkwerk hebben wij al gedaan, jij hoeft alleen te bedenken of je alles al hebt!

Om te beginnen met de verlichting, in de winter is het al snel donker en je wil niet dat jouw gasten in het donker staan, toch? Of je het feest nou in de middag of in de avond viert, extra sfeerverlichting kan nooit kwaad! Kaarsen, lampionnen of lichtslingers, bekijk wat het beste past bij jouw feest. 

Daarnaast is het in de winter een stuk kouder, maar ook dat kan opgelost worden! Heaters, een dichte tent, Glühwein en soep: verwarm jouw winterse tuinfeest op meerdere manieren! Steek een vuurkorf aan of ga voor een winter-bbq! Of zet de muziek lekker hard aan zodat iedereen gaat dansen en het vanzelf lekker warm krijgt. 

Geef van tevoren goed aan bij je gasten dat het feest buiten is en dat ze zich dan ook warm moeten kleden. Maak er een leuke dresscode van of gebruik zelfs het thema Winter Wonderland! Of wat dacht je van een foute kersttruiparty of een après-ski-thema? Dan kunnen mensen hun meest warme trui of skipak en mutsen aantrekken en hoef jij geen mutsen voor je gasten te regelen. Een win-winsituatie dus!

Aan de slag!

Je eigen tuinfeest organiseren: je weet nu hoe het moet. Je kunt dus aan de slag! Een goede voorbereiding is het halve werk. Vergeet zeker niet je eigen creativiteit te gebruiken. Verzorg alles tot in de puntjes, maar zorg dat je zelf ook een beetje geniet tijdens het feest! Bij Westwing vind je alles om jouw tuinfeest sfeervol aan te kleden. Van lichtslingers en tafelkleden tot tuinmeubels en parasols. Daarnaast kan je bij ons terecht voor handige tips en tricks om van jouw tuinfeest een succes te maken. Organiseer je een spelletjesavond, een filmavond of een slaapfeest? Ook daar weten wij wel raad mee! Met onze inspiratie wordt elke gelegenheid één groot feest. Veel plezier!

Ben je na het lezen van dit artikel helemaal in de party stemming? Regristreer je dan bij Westwing en mis geen enkele exclusieve deal! Zo scoor je de leukste feest asseccoires voor de leukste prijsjes!