Afscherming van rotan in wintertuin

Een tuinafscheiding zorgt ervoor dat je meer privacy in je tuin of op je balkon hebt. Daarnaast houdt een schutting veel wind tegen, waardoor het comfortabeler zitten is in je tuin. Bovendien gedijen planten beter op windstille plekken. Een schutting geeft je tuin ook meer sfeer. Je hebt tuinafscheidingen in allerlei soorten, maten en prijzen passend bij jouw wensen, budget en tuinstijl. Laat je inspireren!

Ideeën voor tuinafscheidingen

Naast de populaire schuttingen van hout en betonnen palen, zijn er genoeg andere tuinafscheidingen die een superleuk en knus effect geven aan je tuin.

Bekijk de verschillende mogelijkheden voor het afschermen van je tuin.

 1. Schanskorven

  Eerst werden deze metalen rekken alleen gevuld met stenen, nu worden ze ook gevuld met boomschors, schelpen, boomstronken en dennenappels. Kies de vulling die bij jouw tuin past. Schanskorven zijn onderhoudsvriendelijk en duurzaam.

 2. Bamboe

  Een schutting gemaakt van bamboe is enorm duurzaam omdat bamboe lang mee gaat en supersterk is. Bovendien geeft deze houtsoort een warme, natuurlijke touch aan je tuin.

 3. Haag

  De oude, vertrouwde haag geeft je tuin een mooie, groene uitstraling. Ga voor een beukenhaag, buxushaag, coniferenhaag, laurierhaag of taxushaag.

 4. Steen

  Heb je een stenen tuinafscheiding? Stuc de muur dan en schilder wit of ecru om je tuin een Mediterrane touch te geven. Een muur in grijstint past weer bij een moderne tuin.

 5. Hout

  Wil je een houten schutting? Ga dan voor hardhout of hout dat is geïmpregneerd. Dit hout gaat jarenlang mee waardoor je geen omkijken meer hebt naar de tuinafscheiding. Het FSC-logo maakt duidelijk dat je verantwoord geproduceerd hout koopt.

 6. Geluidswerend

  Bedek de schutting aan beide kanten met kokos of bamboe. Of laat de schutting begroeien met klimop: dit geeft je tuin meteen een frisse, groene look. Een extra laagje om de schutting zorgt ervoor dat je omgevingsgeluiden veel minder hard hoort.

 7. Metaal en staal

  Een tuinafscheiding van aluminium of smeedijzer is nog steeds populair. Het voordeel van deze materialen is dat ze bij elke tuinstijl passen. Smeedijzeren hekwerken zie je veel in landelijke en klassieke tuinen. Aluminium schuttingen zie je vaak in moderne tuinen. Zowel aluminium als smeedijzer zijn enorm duurzaam. Nog een duurzame tuinafscheiding is een schutting gemaakt van cortenstaal. Cortenstaal is enorm hip. Het staal heeft een speciale behandeling gehad, waardoor het metaal egaal roestig van kleur wordt. Hierdoor vergaat het niet. Het duurt even voordat de roestlaag is gevormd. Juist deze roestlaag beschermt het onderliggende metaal tegen corrosie. Het nadeel van cortenstaal? Het is prijzig.

 8. Gevlochten

  Een gevlochten hek van wilgentenen of hazelaar takken is goedkoop, duurzaam en milieuvriendelijk. Daarnaast geeft het je tuin een mooie, natuurlijke uitstraling.

 9. Doorkijkjes

  Mochten jij en je buren het leuk vinden, kun je in de schutting doorkijkjes maken. Dit zorgt voor meer lichtinval en geeft een vrij gevoel.

 10. Shutters

  Shutters voor in huis ken je vast wel. Maar deze houten schermen met beweegbare lamellen bestaan ook voor in de tuin. Heel stijlvol en modern!

Nog meer tuinafscherming

Wil je de inkijk van bovenaf beperken? Ga dan voor deze opties:

 • Schaduwdoek: Maak deze vast aan de schutting en schuur. Een schaduwdoek geeft namelijk meer privacy en zorgt voor schaduw. Win-win!
 • Pergola: Plaats een pergola over het terras en laat er klimplanten tegenaan groeien, zoals blauwe sierdruif of Japanse kamperfoelie. Ook leuk: bevestig aan de bovenkant en zijkant voile gordijnen. Dit helpt tegen inkijk van alle kanten. Het voile laat licht door, dus je zit heerlijk licht maar wel beschut. Bovendien geeft het je tuin een boho-chique knipoog.
 • Terrasoverkapping: Een terrasoverkapping gemaakt van een doek biedt privacy en beschermt in de zomer tegen de zon. Daarnaast geeft het je zithoek een knusse uitstraling.

Tuinafscheiding: verticaal of horizontaal?

De planken van een houten schutting kun je zowel horizontaal als verticaal bevestigen. Als je de planken horizontaal bevestigt, zie je geen schuttingpalen meer, lijkt je tuin optisch groter en het geeft een strakke, luxe uitstraling aan je tuin. Bij een horizontale schutting heb je immers minder hout nodig, minder last van inkijk en weinig zaagwerk.

Regels voor het plaatsen van een schutting

Voordat je een schutting gaat plaatsen, is het belangrijk om deze regels van het Juridisch Loket door te lezen:

 • Je moet samen met je buren zorgen voor een erfafscheiding, zoals een schutting, muur of haag. Staat deze erfafscheiding precies op de erfgrens? Dan is de schutting van jou en de buren samen. Staat hij op jouw grond of die van de buren? Dan de schutting van de eigenaar van de grond.
 • Een schutting, muur of hek naast en achter het huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Voor het huis is de maximale hoogte daarentegen 1 meter.
 • Voor een heg geldt geen maximale hoogte. Alleen mogen bomen en heggen niet te dicht bij de erfgrens staan.
 • Controleer de exacte regelgeving voor de zekerheid bij jouw gemeente. Mogelijk gelden er in jouw gemeente andere of extra regels. Deze staan echter in het bestemmingsplan.

Tuinafscheiding opleuken

Vind je het hekwerk niet meer zo mooi, maar wil je het niet vervangen? Deze decoratie-ideeën fleuren de schutting op:

 • Plant bomen langs de schutting. Dit maakt je tuin meteen een stuk groener.
 • Heb je een stenen muurtje of houten hek? Schilder ‘m wit, grijs of ecru of kies voor een kek kleurtje. Dit geeft je tuin meteen een zomerse, tropische vibe.
 • Simpel, maar met een groots effect: hang plantenbakken op aan de schutting. Plant hierin hangplanten, zoals campanula, ijzerhard, petunia en fuchsia. Zo verandert je schutting in een bloemenzee.
 • Plant langs de schutting een klimplant, zoals passiebloem of hedra. Je moet even geduld hebben, maar na een paar jaar is er niets meer van de schutting te zien.
 • Hang fruitkistjes op aan de schutting. Zet hierin bloempotjes en tuindecoratie, zoals lantaarns. Dit staat vooral leuk bij een landelijke tuin. Ook heel leuk: stapel er houten blokken in. Dit geeft je tuin een warme, knusse touch.
 • Hang lichtslingers of lampionnen op aan het hek. Dit maakt de schutting meteen sfeervoller.
 • Bevestig aan de schutting een insectenhotel of vogelhuisje om meer vogeltjes en insecten naar je tuin te lokken. Plaats het insectenhotel op een warme plekje uit de wind, richting het zuiden.
 • Hang een aantal spiegels op aan de schutting. Dit laat je tuin groter lijken.
 • Landelijk en sfeervol: bevestig oude raamkozijnen aan de schutting ter decoratie. Deze vind je vaak op de stort of in kringloopwinkels.
 • Niet alleen leuk in de woonkamer, ook in de tuin: een rotan wandkleed. Dit geeft je tuin een heerlijk Balinees sfeertje.

Tuinafscheiding op je balkon

Bekleed het glazen balkonhek met bamboe of rieten matten en maak vast met tie-wraps. Zo zit je al iets meer beschut. Hang eventueel een zonneluifel op voor nog meer privacy. Ook handig: zet een parasol op en kantel deze. Zo hebben de overburen geen zicht op je balkon en creëer je een intieme plek.

Nog een idee: er bestaan plantenbakken die op houten schermen zijn vastgemaakt, deze kun je tegen het hek van je balkon zetten voor een natuurlijke afscherming. Maak het gezellig met hoge planten (hallo, meer beschutting), goed gevulde bloempotten, lichtslingers en lantaarns.

Wil je een nieuwe tuinafscheiding? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om met de juiste accessoires voor schuttingen een prachtige tuin te creëren!