beige zitzak met roze kussens en houten schutting

Jouw buitenverblijf is net zo persoonlijk en privé als binnenshuis. Hier wil je volledig jezelf kunnen zijn en je niet opgelaten willen voelen over eventuele gluurders. Een aangrenzende tuin van de buren scherm je dus graag af met een goede schutting. Heb je net een nieuwe tuin en moet je deze nog helemaal aanleggen? Dan is het fijn om eerst de mogelijkheden door te nemen. We geven je daarom een aantal tips voor het maken van jouw eigen tuinafscheiding. Heb je al een schutting in de tuin, maar beginnen die als muren op je af te komen? Niet erg! We hebben de leukste ideeën voor het opvrolijken van de schutting voor je geselecteerd en op een rij gezet. Laat je inspireren door al deze (ook goedkope) schutting ideeën en geniet binnenkort van jouw prachtige tuin.

Schutting ideeën: voor ieder wat wils

Of je nu veel of iets minder te spenderen hebt, het is voor iedereen mogelijk een mooie tuinafscheiding te maken. En ook nog eens helemaal volgens jouw stijl en smaak. We zetten verschillende leuke ideeën voor een schutting op een rij.

Idee 1: een houten tuinafscheiding met verticale of horizontale planken

Een schutting van hout is geliefd bij velen en de meest gebruikte manier om een tuin mee te begrenzen. Maar bedenk of je de houten latten horizontaal of verticaal plaatst. Een horizontaal gebouwde tuinafscheiding maakt een tuin optisch groter en biedt speling wat het bepalen van de hoogte betreft. Aan een horizontaal gemaakte schutting kun je ook gemakkelijk plantenbakken hangen. Heb je echt een postzegeltuin? Ga dan voor verticaal en laat er veel planten tegenaan groeien.

Idee 2: een groene tuinafscheiding

Ook dit is een klassieker. Maak van stevige, winterharde hagen een tuinafscheiding. Dit is over het algemeen wel iets kostbaarder. Ga voor een buxus- of berkenhaag, een flinke rij coniferen of laurierstruiken. Deze blijven allemaal groen en kunnen ook voor een bestaande schutting worden geplaatst.

Idee 3: strakkere schutting ideeën

Voor degenen die meer van modern en strak houden, is het een goed idee te gaan voor een stenen of betonnen tuinafscheiding: lekker metselen dus! Met een lik witte of zwarte verf maak je het helemaal af. Of ga voor de zogenaamde schanskorf. Dat geeft een mediterrane touch aan jouw strakke tuin. Een schanskorf is een metalen korf-constructie waarachter je stenen kunt stapelen, grotere boomstronkstukken of een mix van verschillende materialen (denk aan een combinatie met dennenappels en schelpen).

Is je schutting wel erg kaal of gewoon toe aan een leuke upgrade? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve sale – met kortingen tot 70%! – om jouw nu nog saaie tuinafscheiding te decoreren met stijlvolle tuinaccessoires.

Goedkope schutting ideeën

Ook met een kleiner budget zijn er genoeg manieren om een leuke tuinafscheiding te creëren. Hieronder vind je onze 3 favoriete goedkope schutting ideeën:

 • Heel hip en gezellig: een Ibizastijl schutting gemaakt van bamboe- of wilgenmatten. Dat is sterk, goedkoop en geeft een bohemian touch aan de tuin. Je kunt ook bamboeplanten (in potten) gebruiken als tuinafscheiding in plaats van de bamboematten.
 • Hou je juist van meer clean? Plaats dan een stuk golfplaat als tuinafscheiding en verf deze zwart of lichtgrijs. Ook bij golfplaat kun je weer bedenken of je verticaal of horizontaal beter vindt staan.
 • Verzamel een aantal houten pallets (bij het grofvuil staan ze vaak, of je kunt ze vragen bij groothandels die er verder niets mee doen). Anders kun je ze ook kopen bij de bouwmarkt voor een klein bedrag, en zet deze rechtop naast en op elkaar. Kies zelf of je de onderkant van de pallet naar voren zet of de bovenkant. Laat je de onderkant van de pallet naar de buitenkant wijzen, dan heb je de mogelijkheid om plantenbakjes of andere accessoires op de balkjes te plaatsen. Laat je de bovenkant van de pallets naar voren wijzen, dan creëer je juist weer een strakkere tuinafscheiding. Hou het authentiek of verf de pallets in jouw favoriete kleur.

Meestgestelde vragen over een goedkope tuinafscheiding

Decoratie- ideeën voor de bestaande schutting in de tuin

Loop je je al te lang te irriteren aan het saaie uitzicht op die kale houten, of stenen tuinafscheiding? Lees dan even onze decoratie-tips! Hiermee kun je op een heel eenvoudige manier de boel opvrolijken.

 1. Fruitkistjes en hangplanten

  Deze optie is het gemakkelijkst wanneer je een schutting met horizontale latten hebt. Plaats over het gehele oppervlak verschillende gevulde plantenbakken of monteer fruitkistjes tegen de schutting waar je plantjes in kunt zetten. Voor een natuurlijke look kun je de fruitkistjes ook vullen met haardhout (leuk voor als er een vuurkorf bij je in de tuin kan).
 2. Spiegel

  Over optisch vergroten gesproken. Hang een grote spiegel aan de schutting (of verschillende kleinere). Hiermee haal je nog veel meer tuin in de tuin. Reflecteren maar! Maak het in de avond nog mooier door de spiegel met kleine lichtjes te omringen.
 3. Kapstokje

  Hang een kapstok aan de schutting waar je leuke accessoires aan kunt hangen (bijvoorbeeld jouw tuinschep en –harkje) en op kunt zetten (een kapstok met een ligplankje aan de bovenkant is de leukste optie).
 4. Kinderkeuken

  Heb je kleine kinderen die graag in een zandbak spelen? Plaats de zandbak tegen de schutting en hang aan de schutting een houten aanrecht en haakjes voor bestek. Zo kunnen er nog eens taarten worden gebakken!
 5. Klimplanten of gras

  Ga aan de slag met verschillende klimplanten en plaats deze verspreid over het oppervlak. Je kunt ze na enige begeleiding naar boven, lekker hun gang laten gaan voor een natuurlijke tuin, of je begeleidt ze in een strakkere vorm en houdt het snoeien goed bij. Aan jou de keuze!

Kom je er niet helemaal uit? Maak een geschikte combinatie van bovenstaande opties!

Leuke ideeën voor de schutting én tuin

De schutting staat, maar misschien moet de rest van jouw tuin ook nog onder handen worden genomen. Dan heb je aan ons een goede. We helpen je op weg met een tuinontwerp. Zet je wensen op een rij en kijk wat mogelijk is. Wat heeft jouw voorkeur qua grondbedekking? Gras of tegels? We leggen je uit hoe je het beste gras kunt zaaien, hoe je tegels of een heel terras aan kunt leggen. Een beplantingsplan? Hebben we ook voor je liggen. Net als het creëren van een Japanse tuin (volgens de nieuwste tuintrend), het bouwen van een bijenhotel of het aanleggen van de voortuin en het opvullen of creëren van een border.

Veel plezier met het maken en/of decoreren van jouw schutting! Wil je meer tips over je tuin aanleggen en inrichten? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om met de juiste accessoires en tuinmeubelen een prachtige tuin te maken.