Naamkaartjes header kerstmis 2020

Naamkaartjes hebben twee functies: ze versieren de feestelijk gedekte tafel en ze laten de gasten weten waar ze moeten zitten, oftewel, ze hebben invloed op de tafelschikking. Zet de kaartjes met daarop de naam van de gast bij elk bord. Jij als gastheer of –vrouw hebt invloed op de tafelindeling. Denk goed na over de tafelschikking en zorg ervoor dat iedereen een leuke gesprekspartner heeft. Welke gasten zullen een goede klik hebben met elkaar? Deze zet je vanzelfsprekend bij elkaar.

Door de juiste tafelindeling te maken, ontstaan er verrassende en leuke gesprekken. Het is leuk om de tafelschikking na elke gang te veranderen zodat je met diverse mensen kunt praten. Dat maakt het (kerst)diner nog gezelliger. Wij vertellen in dit artikel hoe je de leukste naamkaartjes maakt.

De finishing touch voor de tafelaankleding

Je voelt je meteen welkom als je een naamkaartje bij je bord ziet staan. Bovendien is het een leuk detail dat de tafel direct wat feestelijker maakt. Je kunt blanco kaartjes shoppen, maar nog leuker is het om ze zelf te maken. Daarmee maak je de tafelschikking uniek en persoonlijk. Wil je het simpel houden? Vouw dan een stukje karton doormidden, schrijf hier op je allermooist de namen op. Of maak de naamkaartjes extra bijzonder met mooie prints, kleuren en texturen.

Ideeën om naamkaartjes zelf te maken

Een leuke en stijlvolle manier om een naamkaartje te integreren in de tafelschikking, is door ‘m in een servetring te verpakken of aan een (wijn)glas te bevestigen. Kijk maar:

 1. Omwikkelt met touw

  Wikkel lontwol of sisaltouw om een opgerolde servet. Maak met een perforator een gaatje in het naamkaartje en rijg aan het touw of de wol. Eventueel kun je ook een gedroogde bloem of een takje hulst of eucalyptus meestrikken voor een leuk effect.

 2. Als wc-rol

  Knip lege wc-rollen in ringen van vijf centimeter. Schilder de ringen in de kleuren van de tafelaankleding. Schrijf hierna de namen van de gasten erop. Ook leuk: plak op de kartonnen servetring een mooi stukje stof en schrijf met textielstift de namen van de gasten.

 3. Vol hartjes

  Knip een hartje uit karton. Knip dan een kleine inkeping aan de onderkant. Hierdoor kan je het hartje om de rand van een (wijn)glas schuiven. Net zoals een citroenschijfje. Schrijf op elk hartje de naam van de gast.

 4. Met krijtbordverf

  Heb je nog een paar oude wijnglazen staan? Verf ze dan met krijtbordverf. Deze verfsoort is verkrijgbaar in veel kleuren. Plak de voet en steel af met schilderstape en verf de kelk. Laat de wijnglazen op hun kop drogen. Als het is opgedroogd, schrijf je de naam van de gast op het glas met krijt.

 5. Op een papieren servet

  Een leuk idee om een saai servet op te pimpen. Stempel met letterstempels de namen van je gasten op het servet.

 6. Met scrabblesteentjes

  Zet een mooi waxinelichthoudertje op de borden en steek gezellig de kaarsjes aan. Leg rondom de waxinelichthouder scrabblestenen in de letters van de gast.

 7. Als gevouwen figuren

  Vouw een stevig stuk papier dubbel. Knip hier voor de helft een blad, hertje, dennenboom, kerstster of kerstklokje uit. Vouw het papier open en schrijf met gouden of zilveren pen de naam van de gast op.

 8. Als zoetigheid

  Leuk idee voor een kinderfeestje: bak cupcakes en schrijf de naam van de kinderen er met een decoratiestift op. Zet op elk bord een cupcake.

 9. Op een houten rondje

  Wil je het helemaal goed aanpakken? Dan kan je ronde houten naamkaartjes online laten bedrukken. Houd wel rekening met een levertijd van ongeveer drie dagen. Bestel ze dus ruim van tevoren, zo voorkom je kerststress.

En zo zijn er nog veel meer varianten om leuke naamkaartjes te maken. Laat je fantasie en creativiteit de vrije loop. Zelfgemaakte naamkaartjes geven de tafelschikking een persoonlijke touch. Je kunt het ontwerp of de vorm van de kaartjes helemaal aanpassen aan de tafeldecoratie en kleur en print van het servies en tafellinnen.

Naamkaartjes en menukaarten horen bij elkaar

Naast naamkaartjes zijn menukaarten ook heel leuk om te maken en leuk om de tafel mee te versieren. Voor een mooi geheel stem je de stijl van de menukaarten af op de stijl van de naamkaartjes. Je kunt voor één menukaart gaan, maar het is ook stijlvol om op elk bord een menukaartje te leggen. Zo kan iedereen op zijn gemak nalezen wat er wordt geserveerd.

Schrijf de menukaarten zelf als je een mooi handschrift hebt. Anders kun je de menukaarten laten bedrukken. Natuurlijk heeft zo’n menukaart alleen zin als je van plan bent meerdere gangen te serveren. Denk aan een amuse, voorafje, hoofdgerecht en een lekker toetje.

Naamkaartjes als cadeautjes voor de gasten

Het is extra leuk om de gasten een klein presentje mee naar huis te geven. Zo denken ze nog vaak terug aan dat gezellige (kerst)diner.

 1. Kerstbal als cadeau
  Om in de kerstsferen te blijven: hang het naamkaartje aan een kerstbal of –ornament. Deze kunnen de gasten mee naar huis nemen.
 2. Bonbon als cadeau
  Vouw van karton kleine vierkante doosjes waarin je een lekkere bonbon stopt. Schrijf op het doosje de naam van de gast. Zo heeft je gast een leuke en lekkere traktatie van de avond.

Stijlvol en chique naamkaartjeshouders

In de naamkaartjeshouders kun je het naamkaartje klemmen zodat deze rechtop blijft staan. Zet de houdertjes op een zichtbare plek, zo zien je gasten in één oogopslag waar ze moeten zitten.

Rust in de tent

Die naamkaartjes zien er niet alleen feestelijk uit. Ze geven jou als gastvrouw of –heer ook wat rust. De gasten hoeven jou namelijk niet meer te vragen waar ze moeten zitten. En met de juiste tafelschikking zitten de gasten in goed gezelschap, waardoor jij ze niet hoeft te entertainen. Zo heb jij alle tijd om je te concentreren op het eten.

Op zoek naar nog meer inspiratie?

Weten wat de nieuwste trends zijn met betrekking tot knutselen met kerst, kerstservetten vouwen, kerstballen, kerststukjes, kerstversiering, kerstcadeautjes en kersttafel dekken? Klik dan snel verder!

Laat je inspireren door de nieuwste tafeldek-ideeën voor jouw kerstdiner. Van servetringen tot servetten, naamkaartjeshouders, servies, wijnglazen, tafellinnen en kerstdecoratie.

Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om de tafel te dekken en op te leuken met prachtig servies en feestelijke decoratie die helemaal bij de stijl van jouw kersttafel past.