Salontafel decoratie met vazen, kaarsen, dienbladen

De salontafel is niet meer weg te denken uit onze interieurs. Hij neemt een centrale plek in, in de woonkamer. De salontafel is een ideaal, praktisch hulpje in de zithoek waarop je jouw hapje, drankje en een boek of krant kunt neerleggen. Maar wist je dat je de salontafel ook heel stijlvol kan stylen? Namelijk met salontafel decoratie. Op die manier maak je van je salontafel een eyecatcher in jouw huis. De salontafel is dus al lang niet meer alleen maar functioneel. Ze kunnen met mooie tafeldecoratie écht iets toevoegen aan je interieur. Hoe je dat doet? Dat lees je hier!

Salontafel decoratie – wat zet je op je tafeltje?

De salontafel heeft weer een heel andere functie dan de eettafel. Er is natuurlijk wat overlap, maar eettafel decoratie wordt meestal gevormd door een combinatie tussen functionele stukken en decoratieve items. Deze tafel dek je vaak met servies, een tafelkleed, naamkaartjes en glaswerk voor een diner of brunch. Al deze zaken heb je voor de salontafel niet nodig. Salontafel decoratie heeft voornamelijk tot doel om sfeer te creëren.

 • Kandelaars met kaarsen – Met kaarsen creëer je sfeer. Simple as that! Geen woonkamer kan zonder kaarsen. Laat lange kaarsen stralen in mooie kandelaars, zet een stel stoere stompkaarsen neer of ga voor enkele metallic windlichten met waxinelichtjes.
 • Schalen – In mooie schalen kun je drijfkaarsen leggen. Maar je kunt de schalen ook als decoratieve objecten bij elkaar zetten. Kies voor bijzondere schalen van aardewerk of glas.
 • Vazen met bloemen, droogbloemen of takken – Bijzondere, elegante of chique vazen ademen veel sfeer. Vul ze met wat jij mooi vindt. Van verse kleurrijke bloemen, enkele losse herfsttakken of mooie droogbloemen.
 • Bloempotten met plantjes – Dat groene planten een positief effect hebben op onze gemoedstoestand en gezondheid weten we. Houd jij wel van een natuurlijke sfeer in huis? Combineer een aantal kleine plantjes op je salontafel als decoratie. Wil je er niet te veel voor hoeven zorgen? Kies dan voor soorten die weinig aandacht nodig hebben zoals vetplanten, pannenkoekenplantjes en cactussen.
 • Een dienblad – Door met een dienblad te werken creëer je een geheel en zorg je ervoor dat je salontafel geen rommelige chaos wordt. Zet bijvoorbeeld kleine vaasjes of een aantal kandelaars bij elkaar op een mooi dienblad. Met een dienblad kun je ook een poef omtoveren tot salontafel.
 • Tijdschriften of koffietafelboeken – Fijne tijdschriften of koffietafelboeken zijn items die erg decoratief kunnen zijn. Presenteer je mooiste exemplaren op een stapeltje op je salontafel.

Interieurstijlen voor de salontafel

Je kunt de salontafel aankleden in een stijl die past bij de rest van je interieur. Ontdek hieronder enkele stijlen die je kunt toepassen.

 1. Minimalistisch

  In een minimalistisch interieur blijft de look sober. Het gebruik van veel accessoires is hier uit den boze. Kies voor een subtiele salontafel van wit marmer, slank hout of modern staal en plaats hier enkele een hoge kandelaar op, een glazen vaas met een tak en één van je favoriete boeken.

 2. Glamorous

  De glamour look is erg gebaat bij gouden details, chique accenten en een gevoel van luxe. Combineer een glazen salontafel met goud metalen frame met vazen vol weelderige bloemen, goudkleurige windlichten, chique boeken over modeontwerpers. De marmeren salontafel past ook perfect bij de glam stijl.

 3. Industrieel

  Voor een industriële look kun je heel goed kiezen voor een salontafel van een houten pallet met wieltjes eronder of een ander stoer houten of ruw metalen exemplaar. Combineer deze met stoere windlichten, een aardewerken vaas en een aantal koffietafelboeken.

 4. Bohemian

  Een boho stijltje wordt gekenmerkt door warme kleuren, mat gouden details en bijzondere prints. Kies voor een gehamerde, mat gouden salontafel op een warm okergeel vloerkleed. Vul het tafeltje met kaarsen en bijzondere koffietafelboeken.

 5. Landelijk

  In het landelijke interieur kiezen we voor natuurlijke materialen. Wol, linnen en hout passen hier goed bij. Natuurlijke kleuren worden gemixt met wit en lichte kleuren. Bovendien is de landelijke stijl erg gebaat bij veel accessoires. De salontafel in landelijke stijl kan gedecoreerd worden met vaasjes met bloemen, kaarsen, windlichten en kandelaars.

Thema’s voor salontafel decoratie

Naast een stijl kun je ook een thema, feest of seizoen als uitgangspunt voor de salontafel decoratie nemen. Van Kerst en Pasen, de herfst en de lente tot het Suikerfeest, het vormsel of een gewone verjaardag; elk van deze feesten en thema’s vragen om een specifieke tafeldecoratie. Naast je salontafel kun je ook de eettafel en het dressoir decoreren naar een passende stijl of thema.

Salontafel decoratie – houd het geheel rustig

Ben je bang dat je salontafel te vol en te druk wordt? Zorg er dan voor dat je rust creëert. Hoe je dat doet? Kies voor één of twee tinten die je combineert. Houd het ook bij één of twee materialen die goed bij elkaar passen. Kies je bijvoorbeeld voor wit en glas dan blijft de look licht en luchtig. Kies je voor hout dan blijft het geheel natuurlijk en warm. Leg of zet daarnaast de items netjes neer. Zet de kandelaar netjes bij elkaar. Maak een nette stapel van de koffietafelboeken. Gebruik een schaal of dienblad om decoratieve items te clusteren.

Combineer verschillende salontafels

Je kunt verschillende kleinere salontafels met elkaar combineren. Kies voor salontafels van verschillende hoogtes. Hierdoor wordt het geheel lekker speels. Houd het wel bij exemplaren in dezelfde stijl, materialen en kleuren om rust te bewaren. Het handige aan kiezen voor meerdere salontafels, is dat je ze eenvoudig kunt schuiven zodat al je gasten hun eigen plekje hebben voor een kopje of boek. Je kunt er dan voor kiezen om niet alle salontafels vol te zetten met decoratie, maar ook hier de items te clusteren. Een paar kleine plantjes op de ene, een vaasje met een kandelaar op een andere en een stapeltje koffietafelboeken op de laatste.

Ga je jouw salontafel aanpakken? Style je salontafel met salontafel decoratie in een stijl die past bij het seizoen of bij je interieurstijl. Bij Westwing vind je veel inspiratie en kun je de meubels, accessoires en decoratieve items shoppen die bij jou passen.

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je salontafel te stijlen.