Basilicum plant in pot

Misschien droom jij van een grote tuin waarin jij zelf kruiden, groente en fruit kunt verbouwen. Maar ook als jij middenin de stad woont kun je tuinieren! Een urban garden is zelfs heel populair op dit moment. Mensen ontdekken dat het veel voordelen heeft om je te omringen met natuur.

Bovendien speelt het duurzaamheidsaspect mee in de keuze voor het aanleggen van een stadstuin. Urban gardening is trouwens helemaal niet moeilijk. In een paar stappen kun jij, zelfs als je op grote hoogte woont en geen groene vingers hebt, een urban garden aanleggen. Ontdek hier alles over de urban garden en bekijk nog meer balkon inspiratie!

Waar bestaat een urban garden uit?

Urban gardening, wat is dat nu eigenlijk? Het antwoord op die vraag is eenvoudig. Een urban garden is een stedelijke tuin of moestuin. Hieronder vallen dus alle kleine tuinen rond, op of in stadse woningen. Hierbij kun je denken aan tuinen op balkons, daken van flatgebouwen en in binnenhofjes.

In deze tuintjes vind je kruiden, groenten én natuurlijk heel veel groen. Bepaalde plantensoorten, zogenaamde balkonplanten, zijn erg geschikt. Lees hier meer over in onze outdoorgids met balkonplanten.

Meer tuin inspiratie

Ben jij helemaal gek van je tuin en op zoek naar meer ideeën? Check dan de tips voor een tropische tuin, welke boomsoorten passen in jouw tuin of verlicht je tuin met een lantaarn. Op zoek naar nog meer dakterras inspiratie, hoe je balkonplanten laat groeien, inspiratie voor het inrichten van een klein balkon, of een Frans balkon, de mooiste balkon decoratie, of de laatste balkontrends van 2020? Je leest er hier alles over!

Waar komt urban gardening vandaan?

Urban gardening of stadstuinieren komt uit Amerika. Het komt voort uit de behoefte om op stedelijke plekken waar de omvang van de bevolking sterk toeneemt, de natuur dichterbij te halen. Daardoor werden er in grote Amerikaanse steden als Detroit, New York en Chicago stadstuinen gemaakt om op die manier toch van groen te kunnen genieten. Denk maar eens aan de High Line in New York. Deze verhoogde spoorweglijn in New York is nu dé stadstuin van Manhattan.

Sinds een paar jaar is deze trend ook in Nederland steeds populairder. Mensen kiezen ervoor om samen of alleen een stadstuin te beginnen. Een andere reden voor de toenemende populariteit van stadstuinen, is het wantrouwen tegenover de voedselindustrie. Mensen kiezen bewuster en willen bijvoorbeeld weten waar hun eten vandaan komt. Het eten zelf verbouwen is dan een goede optie.

Soorten urban gardens

In een urban garden kan alles worden verbouwd en je kunt de plantjes op verschillende manieren laten groeien. Wel draait het bij urban gardening niet alleen om het praktische en functionele aspect (zoveel mogelijk groente, fruit en kruiden kweken). Bij de urban garden speelt ook de uitstraling een rol. Urban gardens zien er vaak ook mooi en gezellig uit, waardoor je met jouw urban garden ook geniet van de natuur om je heen.

 • Een moestuin – Kies ervoor om je eigen groente te kweken in jouw urban gardening. Kies bijvoorbeeld voor aardbeien, tomaten en wortels. Ze smaken toch nét even lekkerder uit eigen tuin.
 • Een kruidentuin – Ga voor het kweken van de heerlijkste kruiden als bieslook, peterselie, basilicum en munt zodat je dagelijks kunt koken met jouw eigen kruiden.
 • Een urban garden vol sierbloemen – De urban garden hoeft niet alleen met eetbare planten en bloemen te worden gevuld. Ook sierbloemen en planten mogen hier een plekje krijgen. Kies er bijvoorbeeld voor om hier verschillende sierbloemen te kweken zodat jij wekelijks je eigen boeket plukbloemen op tafel kunt zetten én je ook vanuit huis van de natuur kunt genieten.

Stappenplan voor het aanleggen van je eigen urban garden

Voor het aanleggen van een urban garden heb je niet veel nodig. Een of twee vierkante meter is voldoende. Je kunt kiezen voor een grote bak waarin je alle plantjes plaatst, maar je kunt je groenten, bloemen en kruiden ook in verschillende kleinere potten zetten. Ontdek de verschillende opties hieronder!

 • Grote moestuinbak op je balkon of dakterras. Maak zelf een grote houten bak (of koop er een) en stort deze vol met goede (pot)grond. Hierin kun je vervolgens groente, fruit en kruiden kweken.
 • Verschillende potten naast of boven elkaar in een plantenrek of -kast. Dit wordt ook wel verticaal tuinieren genoemd. Dit kun je heel goed doen op je balkon.
 • Plantenbakken aan de balkonreling. Ideaal voor kleine balkons, want zo nemen de plantjes niet veel ruimte in.
 • Kweek kruiden in een plantenbak op de vensterbank of op het aanrecht.
 • Tot slot kun je je urban garden ook stijlvol inrichten door balkonmeubels en decoratie toe te passen indien je daar ruimte voor hebt. Ontdek ook onze stijlgids met balkon ideeën voor de leukste tips.

In 5 stappen naar jouw urban garden

Als je wilt beginnen met een urban garden kun je het beste in stappen werken. Bedenk bijvoorbeeld waarvoor je jouw stadstuin graag wilt gebruiken, welk budget je hebt en of je er alleen of samen met anderen mee aan de slag gaat.

 1. Waar moet jouw urban garden komen? Heb je een plek op je balkon, dakterras of voortuin?
 2. Ga je zelf een urban garden aanleggen of vraag je ook de buren om mee te helpen?
 3. Hoe groot is de beschikbare ruimte? En afhankelijk daarvan; ga je de planten in een grote bak plaatsen of kies je voor verschillende potten? Ook kun je de planten in verschillende kratten zetten, dat ziet er bovendien erg gezellig uit.
 4. Wat wil je graag verbouwen? Zijn dat groene planten, kleurrijke (pluk)bloemen, kruiden, groente of fruit?
 5. En dan aan de slag! Maak de bakken klaar voor gebruik, haal de juiste grond en voeding voor je planten, kies je zaden of plantjes uit en planten maar. Geef voldoende water en zorg voor een plek met voldoende zon.
 6. En dan.. wachten, onkruid wieden, oogsten en eten!

Tip! Ook jute zakken, houten pallets, oude melkpakken, potten en blikken kunnen zeer geschikt zijn voor het kweken van groenten of kruiden!

Inspiratie voor een urban garden van onze interieur experts

Duurzame urban garden

De natuur is van groot belang voor jou en voor de generaties na jou. Hieronder hebben wij een aantal voordelen verzameld van het kiezen voor groen!

 • Groen bevordert de lichamelijke en geestelijke gezondheid
 • Groen bevordert de schone lucht
 • Je weet waar de groente, het fruit of de kruiden vandaan komen
 • Zelf verbouwde groente en fruit zijn duurzaam en stoten geen co2 uit
 • Een urban garden is een goede voedingsbron voor insecten
 • Het werken aan een stadstuin heeft een ontspannende werking

Ben jij klaar voor het aanleggen van een urban garden? Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je urban garden aan te leggen en te voorzien van de mooiste accessoires en decoratie.