Witte keuken met houten tafel en gouden lampen boven kookeiland

Een rustig ontbijt op de zondagmorgen, een gezellige borrel met vrienden op vrijdagmiddag of een dagelijks diner met de familie; de woonkeuken is voor veel mensen de plek om de dag door te nemen, gezellig te kletsen of zelfs om nog even wat werk te doen. Ook als je van koken houdt is een woonkeuken ideaal. Het voordeel van een woonkeuken is dat je terwijl je kookt ook van de gezelligheid kunt genieten. Je bevindt je terwijl je kookt namelijk in dezelfde ruimte als je gasten. De naam zegt eigenlijk al genoeg, het is een keuken waarin écht geleefd wordt! Ontdek onze keuken ideeën hier!

Woonkeuken stylen: 5 vragen

Als je kiest voor een woonkeuken dan kun je vast en zeker wat hulp gebruiken. Hoe groot is de ruimte, welke stijl wil je doorvoeren in je woonkeuken, hoeveel mensen moeten hier kunnen leven? Het is verstandig om jezelf, voordat je van start gaat, de volgende 5 vragen te stellen.

Waar komt je woonkeuken en hoe groot is de ruimte die je beschikbaar hebt voor de woonkeuken?

Heb jij veel of weinig ruimte beschikbaar voor je woonkeuken? Voor kleine keuken hebben wij tips en keuken ideeën voor het inrichten. Hierover lees je later meer. Zorg in elk geval dat je de beschikbare ruimte zeer goed opmeet alvorens in gesprek te gaan met een keukenboer of adviseur.

Wat is de stijl die jij wilt doorvoeren in je woonkeuken?

Voer je de interieurstijl van de rest van je huis door in je keuken? Dat kan voor eenheid zorgen. Woon jij bijvoorbeeld modern, geef je keuken dan ook een moderne look. Maar het kan ook mooi zijn om juist een creatieve, eclectische stijl toe te passen zodat een bijzonder contrast ontstaat.

Hoeveel mensen wonen er in huis? Wat is de gezinssamenstelling?

Is jouw huis een familiehuis? Heb je (kleine) kinderen of pubers rondlopen? Of woon je alleen met je geliefde? Indien je kleine kinderen hebt, zijn er factoren waarmee je rekening dient te houden. Waar plaats je de oven bijvoorbeeld zodat de kleintjes zich hier niet aan kunnen branden? Daarnaast is het slim om ervoor te zorgen dat je keuken echt tegen een stootje kan! Kies bijvoorbeeld niet voor een tafel of vloer waar niets op gemorst mag worden. Kies voor een praktische keuken. Zo hoef je je niet te storen aan blijvende schade of vlekken.

Ontvang je vaak bezoek?

Is het bij jou altijd een drukte van belang met vrienden en familie over de vloer? Zorg er dan zeker voor dat je voldoende zitplekken hebt. Je kunt ook een aantal extra stoelen, die je niet dagelijks nodig hebt, een plekje geven in een kast zodat je ze alleen erbij kunt schuiven wanneer je ze nodig hebt.

Wat wil jij vooral doen in de woonkeuken?

Ben je vaak uitgebreid aan het koken? Dan besteed je waarschijnlijk meer aandacht aan de keukenuitrusting. Een goede grote oven, een fornuis met voldoende pitten, een grote robuuste tafel met veel stoelen eromheen, prettig licht om bij te werken en dineren. Houd je niet zo van koken en nodig je liever je vrienden uit voor een gezellige borrel? Dan is een hoge bar met barkrukken misschien meer geschikt.

Witte keuken met industriële stijlelementen in zwart, metaal en marmer
woonkeuken

Tips voor het inrichten van een kleine woonkeuken

Heb jij een kleine ruimte beschikbaar voor de woonkeuken? Geen punt! Ook dan kun je voor een woonkeuken kiezen. Een woonkeuken neemt wel meer ruimte in dan een gewone keuken. Hieronder 5 tips voor het inrichten van een kleine woonkeuken.

 • Creëer een open sfeer, dit zorgt voor licht en lucht in de ruimte:

Kies indien mogelijk een plek in de buurt van een raam, hierdoor lijkt de ruimte optisch groter. Ook de keuze voor lichte tinten zorgt ervoor dat de ruimte groter lijkt.

 • Zorg voor een mooie diepte:

Veel mensen zijn bang voor het gebruik van donkere kleuren in een kleine keuken. Door een mix te maken van donkere en lichtere tinten creëer je diepte en daarmee een gevoel van ruimte en sfeer.

 • Plaats een element midden in de ruimte:

Dit klinkt misschien onlogisch als je een ruimte groter wil laten lijken, maar dit werkt wel. Door een keukenblok in het midden te plaatsen geef je sfeer aan de keuken en het zorgt ervoor dat er doorloop ruimte rond het keukenblok aanwezig blijft wat het ruimtelijke gevoel benadrukt.

 • Creëer rust

Nog een slimme tip voor kleine woonkeukens; probeer veel bergruimte te creëren. Zorg ervoor dat alles dat je niet hoeft te zien, niet ziet. Hierdoor ontstaat optisch veel rust. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat je minder kleuren gebruikt of binnen een kleurenpalet blijft. Kies bijvoorbeeld voor zwart-wit, neutrale tinten, of wit en pastel.

Welk keukenblad of welke keuken achterwand kies je?

Voor je keukenblad heb je de keuze uit diverse opties. Hout is een optie, wat een zeer natuurlijke uitstraling heeft. Daarnaast is natuursteen of graniet een veel gebruikt materiaal voor het keukenblad. Ook keukenbladen van kunststof, keramiek en cement komen voor.

Omdat de achterwand van de keuken eigenlijk gewoon de muur is van je woonkamer, is het slim om deze achterwand bewust te kiezen. Maar de achterwand moet wel tegen een spatten en  morsen kunnen. Hieronder een lijstje met diverse keuken achterwand ideeën.

 • Aluminium
 • Muurverf
 • Tegels
 • Kunststof
 • Glas
 • RVS
lichte keuken met marmer met groene wanden

De ideale indeling van een woonkeuken

In een woonkeuken is het fijn om de eettafel dichtbij de keuken te hebben. Dit is niet alleen heel praktisch, maar ook heel gezellig omdat je tijdens het koken gewoon mee kan luisteren en praten. Wat de perfecte indeling is voor jouw woonkeuken, hangt ook weer af van de beschikbare ruimte, de hoeveelheid licht en hoeveel mensen hier een plekje moeten vinden.

Wat heb je nodig voor een woonkeuken?
Voor creeëren van de ideale woonkeuken, zijn er een aantal dingen die je sowieso nodig hebt en dat is meer dan een keuken en een eettafel! Ontdek het lijstje hieronder:

 1. Een ruime eettafel

  Kies voor een exemplaar van hout, metaal of kunststof. Overweeg ook om voor een bar te kiezen in plaats van een tafel. Deze neemt minder ruimte in en kan wel heel gezellig zijn.

 2. Comfortabele stoelen die passen bij de eettafel.

  Eetkamerstoelen bestaan in heel veel soorten en maten. Ook de materialen beïnvloeden de sfeer die ze uitstralen. Kies voor houten stoelen, stoelen van rotan, kunststof of metaal.

 3. Een goed uitgeruste keuken!

  Jouw keuken dient aan jouw eisen te voldoen. Misschien wil je graag een oven, een groot fornuis, de juiste apparatuur, een groot werkblad, een aantal stevige snijplanken etc. Ga je voor een keukeneiland of plaats je de keuken tegen een wand?

 4. Een goede keuken achterwand

  Denk na over de achterwand die je plaatst, deze dient praktisch te zijn en goed te reinigen. Er zijn diverse keuken achterwand ideeën.

 5. Voldoende licht

  Hiermee bedoelen we licht waarbij je goed kunt koken, maar ook licht dat voor een fijne sfeer zorgt. Ga voor een combinatie van spots, hanglampen, wandlampen en kaarslicht.

 6. Een mooie servieskast

  Je kunt kiezen voor een klassieke, landelijke houten servieskast, maar ook strakke en moderne exemplaren zijn heel stijlvol.

 7. Voldoende servies

  Zorg er voor dat je voldoende glaswerk, mokken, bestek en tafellinnen hebt.

 8. Tot slot

  Sfeervolle decoratie en accessoires. Denk hierbij aan kaarsen, kandelaars, windlichten, vazen etc.

Witte keuken met houten tafel in landelijke stijl

Tips voor de ideale woonkeuken

Om de voor jou ideale woonkeuken te creëren denk je na over je wensen, maar ook over de stijl die past bij jou smaak en behoeften. Een stylist, designer of adviseur kan je helpen om de juiste afwegingen te maken. Lees hieronder meer over de diverse keuken ideeën voor verschillende stijlen die je kan doorvoeren in je woonkeuken.

4x stijlvolle keuken ideeën voor je woonkeuken

 1. Klassiek/landelijk
  Een knusse en landelijke sfeer in de keuken is populair. Veel mensen willen graag veel gezelligheid creëren in de woonkeuken. Voor een landelijke woonkeuken kies je voor lichte tinten in combinatie met warme en natuurlijke kleuren, veel (wit) hout, klassieke vitrinekasten voor je servies, een grote robuuste houten eettafel. Voor de details kun je kiezen voor items met een nostalgische look om de sfeer compleet te maken. Uiteraard kun je ervoor zorgen dat de landelijke keuken wel van alle moderne gemakken voorzien is.
 2. Modern
  De strakke, moderne woonkeuken draait om rechte vormen, gladde materialen waaronder kunststof, RVS, chroom en glas, maar ook hout kan hier voorkomen. Een idee is een moderne eethoek. De moderne keuken heeft vaak keukenkastjes zonder zichtbare handgrepen en is van alle moderne gemakken voorzien. Vaak hebben deze keukens alle apparaten die nodig zouden kunnen zijn. Veel zaken zijn ingebouwd waardoor optisch veel rust en een strakke look ontstaat.
 3. Industrieel
  De industriële woonkeuken wordt gekenmerkt door stoere bakstenen muren, ruwe materialen, warme details, maar ook moderne elementen. We zien vaak vloeren van beton of hout, wanden van baksteen, zichtbare leidingen of draden zijn geen uitzondering. Deze keuken heeft vaak grote stoere lampen en grof houten eettafels. Stoelen van metaal of leer benadrukken de robuuste stijl van de industriële keuken.
 4. Minimalistisch/Scandinavisch
  Deze woonkeuken is minimalistisch en lijkt in de basis op de moderne keuken. Handgrepen zijn weggewerkt, de afwerking is glad of natuurlijk met kastdeurtjes van hout. Ook licht speelt een grote rol in deze woonkeuken. Details van marmer of glas geven de Scandi look hier een luxe, chique twist.

Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt voor het inrichten van je woonkeuken! Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal meer! Hieronder geven je alvast een voorproefje op onze keuken collectie.