Close up foto van een kinderkamer met een ladekast en krukje

Kinderen hebben niet veel ruimte nodig om gelukkig te zijn. Een kleuterkamer kan er ook supergezellig en knuffelig uitzien zolang je de ruimte optimaal gebruikt! Daarom moet je een goede plan maken voordat je begint met het inrichten. Door kindvriendelijke meubels met opbergruimte, woonaccessoires en harmonieuze kleuren te combineren creëer je  een aangename atmosfeer waarvan jouw kindje zal genieten. Met onze styling tips kan je van een kleine kamertje een kinderparadijs maken!

De kleine kamers of woningen leiden de geest naar het doel, de grote leiden de geest af van het doel.

Leonardo da Vinci

Dit zijn de must-haves voor een kleuterkamer!

  • Een bed met opbergruimte: Hier kan je kiezen tussen een hoogslaper met bureau of een bed met lades eronder
  • Wandplanken: Gebruik niet alleen de opbergmogelijkheden van de vloer, maar ook van de wanden.
  • Inklapbare meubelstukken zoals stoelen en tafels: zo maak je snel meer ruimte om te spelen!
Panda, witte stoel en roie kast in kleuterkamer of kinderkamer

Optimaal gebruik van de ruimte met functioneel meubilair

Een comfortabel bed voor jouw kind is natuurlijk een must. Door een hoogslaper voor de kamer te kiezen maak je optimaal gebruik van de ruimte. Daarnaast biedt ook een bed met lades een slimme opbergmogelijkheid. Beddengoed, speelgoed en andere kleine objecten vinden daar hun plaats. Een klaptafel is ook heel praktisch. Het wordt aan de wand bevestigd en makkelijk uitgeklapt wanneer dat nodig is. Vergeet de hoeken ook niet! Ze worden snel in een opslagruimte omgezet met behulp van hoekplanken en kleine kasten.

Er zijn verschillende varianten hiervoor – je kan een beschermplaat of een hekje aan het bed bevestigen. Daarnaast is ook een vlakke turn-matras een goede idee om je kind te beschermen tegen het vallen uit het bed. Deze kan ook gebruikt worden voor het spelen.

Een gezellige atmosfeer creëren

Een kleuterkamer moet voornamelijk een aangename sfeer en vrolijke stemming aanmoedigen. Daarom moet de aandacht besteden worden aan details, vooral in kleine ruimtes! De kamer dient de creativiteit van het kind te stimuleren en tegelijkertijd een ontspannen invloed te hebben. Hiervoor zorgt het creëren van een mooie speelplaats, met de juiste combinatie van harmonieuze kleuren en leuke woonaccessoires.  Maak van de kamer een plek waar jouw kleintje zich altijd veilig en comfortabel zal voelen!

Slim kleurenontwerp en kindvriendelijke materialen

Kleuren hebben een grote invloed op de werking in een kamer. Ze kunnen, bijvoorbeeld, een kleine kamertje veel groter doen lijken. Niet alleen de witte, maar ook de gekleurde wanden kunnen de ruimte visueel vergroten. Als je beslist om meerdere kleuren te gebruiken, zorg ervoor dat je de ruimte niet overbelast met te veel nuances en motieven. Kies een hoofdkleur voor de kamer en voeg mooie decoratieve objecten toe! Wanneer je de muren wil versieren, zijn de muurstickers en wand tattoos de perfecte keuze. 

De meubels in een kleuterkamer moeten veel kunnen weerstaan. Daarom is het een goede idee om robuuste, massief houten meubelstukken te kiezen. Ze bieden niet alleen de kwaliteit en duurzaamheid, maar zorgen ook voor de veiligheid van jouw kind!

De juiste decoratie en verlichting

Bij de inrichting van een kleuterkamer heb je niet veel decoratieve objecten nodig. Denk aan de frase less is more! Een paar details zoals kleurrijke kussens, dekens, kisten en mandjes geven de ruimte een speels en gezellig tintje. Met een mooie decoratie kan elke kamer omgetoverd worden tot een kinderparadijs!

Praktische tip: Stevige dozen en kisten met kleurrijke patronen en prints zetten niet alleen de mooie, vrolijke kleuraccenten. Ze zorgen ook snel voor orde en kunnen worden omgebouwd tot een tafel of stoel met een kussentje daarop.

Dimbare plafondverlichting met een speelse lampenkap is de perfecte keuze voor een kleuterkamer. Daarmee krijg je de mogelijkheid om de helderheid flexibel aan te passen. Een stopcontact lampje is misschien klein, maar kan ‘s nachts veel voor jouw kindje betekenen. Het zorgt ervoor dat jouw kleuter zich veilig en beschermd voelt en makkelijk in slaap valt. Ben je nog niet uitgekeken op ideeën en laat je je graag inspireren? Neem eens een kijkje op WestwingNow voor meer decoratie en interieur inspiratie!