Kleuren stijl natuurtinten woonkamer

Wil je de woonkamer een nieuwe kleur geven, maar zie je door de kleuren het bos niet meer? Vraag je jezelf ook wel eens af welke kleuren passen bij mij thuis? Voor kleuradvies over de verschillende keuzes in de brede kleurenkaart zit je goed bij Westwing. Een kleurkeuze is iets heel persoonlijks, gebaseerd op je persoonlijkheid, behoeften en de sfeer die je wilt creëren. Elke kleur heeft zo haar eigen karaktertrekken. De ene kleur spreekt je daardoor meer aan dan de ander. Wij laten je stap voor stap in dit artikel zien hoe je tot een passende kleurkeuze komt op basis van jouw eigen stijl.

Stap voor stap uit de kleurkaart kiezen

Stap 1: warme of felle kleuren?

Om alvast heel veel kleuren te kunnen elimineren uit de kleurenwaaier, is het slim om eerst te bepalen of je voor een warme of felle kleur wilt gaan. Dit kan natuurlijk per kamer verschillen. Warme kleuren, zoals beige, okergeel, taupe en oud roze zorgen voor huiselijkheid, gezelligheid en een knusse sfeer. Deze kleuren laten een ruimte in het algemeen iets kleiner ogen. Felle kleuren, zoals wit, blauw en groen zorgen voor een levendige sfeer en laten een ruimte juist optisch groter lijken.

Waar felle kleuren zorgen voor energie, zorgen warme kleuren juist voor ontspanning. Een werkkamer heeft baat bij koele kleuren, dit bevordert de productiviteit. In een slaapkamer wil je vooral rust, daar zijn warme kleuren mooi. De woonkamer is de centrale ontmoetingsplek van het huis. Hier wil je ’s ochtends energie krijgen en ’s avonds ontspannen op de bank. Hier is een combinatie van warme en felle kleuren het mooist. Goed nieuws: een kleurenspectrum heeft vaak een warme en een koude kant. Zo kan je makkelijk een eigen lauwwarme kleurmix maken.

Stap 2: kleurenspectrum kiezen

De volgende stap is het bepalen van de kleurfamilie uit de kleurenwaaier. Een familie bestaat uit verschillende kleuren in dezelfde kleurtonen. Wij zetten de belangrijkste kleurfamilies op een rij:

  • Natuurlijke kleuren: tot dit kleurenspectrum behoren alle aardetinten kleuren die je ook in de natuur tegenkomt. Dit zijn vaak warme kleuren met een zacht karakter, zoals zand, terracotta, antraciet, beige, maar ook warm oranje, mosterdgeel, donkerrood en grijsgroen.
  • Felle kleuren: deze familie bestaat voornamelijk uit primaire kleuren zoals; blauw, paars en zwart. Deze kleuren zijn sterk contrasterend, levendig, opvallend en koel. Wanneer je kiest voor deze kleurenkaart is het van belang dat je de kleuren subtiel toepast om te voorkomen dat het te druk wordt.
  • Pastelkleuren: de laatste jaren is deze familie steeds populairder geworden dankzij de Scandi stijl. Pasteltinten zijn zachte, zoete, lichte kleuren zoals oud roze, turquoise, geel, living coral en mint. De pastelfamilie geeft je huis een jong en fris karakter. De kleuren gaan mooi samen met eikenhout en andere natuurlijke materialen.

Stap 3: dominante kleur kiezen

Wanneer je het kleurenspectrum gekozen hebt, kan je bepalen welke kleur je het meest aanspreekt uit de kleurenwaaier. Dit wordt de dominante kleur, ofwel je huiskleur. Met deze kleur kan je een accentmuur creëren als de centrale blikvanger van de ruimte. De rest van de ruimte kleed je dan aan met dezelfde accentkleur in verschillende nuances. Ook de andere kleuren uit de familie kan je als accessoires toepassen in de ruimte. Deze kleuren zijn immers allemaal familie van elkaar!

Maak een moodboard volgens de kleurenkaart

Om er zeker van te zijn dat je een mooie kleurmix maakt, is het aan te raden om per ruimte een moodboard te maken waarop je alle kleuren en materialen verzameld. Haal kleurstalen bij de bouwmarkt, knip kleine stukjes stof uit en probeer ook van de andere materialen een sample te bemachtigen zodat je alles bij elkaar op een bord kunt plakken. Je kunt daar ook plaatsjes op plakken van inspirerende interieurs die je op internet of in een magazine hebt gevonden. Dit geeft een goed beeld van het eindresultaat.

De betekenis van trendy interieurkleuren van de kleurenkaart

Elke kleur creëert net een andere sfeer. Een kleur kan een emotie oproepen of versterken. Dit hangt ook af van de kracht die de kleur van de kleurenwaaier uitstraalt. Zachte tinten hebben over het algemeen minder invloed op de gemoedstoestand dan donkere of opvallende kleuren. Wij hebben het emotionele effect van trendy interieurkleuren voor je op een rijtje gezet:

  • Blauw: blauw is de kleur van de zee. Een kalme kleur die rust uitstraalt en die je scherp houdt. Deze kleur is dan ook bij uitstek geschikt voor de werkkamer.
  • Groen: groen is al jaren een trendkleur in het interieur. Niet zo vreemd, want de kleur heeft een directe associatie met de natuur. Het is een positieve, pure kleur die zorgt voor een ontspannen sfeer. Ideaal voor de slaapkamer!
  • Wit: Dat is toch geen kleur? Nee, maar toch wordt er vaak bewust gekozen om de muren wit te schilderen. Wit staat voor vrijheid, vrede en rust. Wit geeft een ruimte een licht en luchtig karakter. Toch heeft wit wel wat warmte nodig om niet te kil over te komen. Met witte muren zorg je ervoor dat alle zorgvuldig gekozen meubels en accessoires nog meer opvallen.
  • Bruin: steeds vaker geven we ons interieur een natuurlijke uitstraling met bruin als basis. Deze kleur kent vele nuances in de kleurenwaaier waardoor de kleur ook heel subtiel toegepast kan worden. Bruin staat voor het buitenleven en voor de aarde. Zeker in een stoer, mannelijk interieur zie je deze kleur vaak terug.

Bij Westwing vind je meubels en accessoires in alle kleursamenstellingen zodat je invulling kan geven aan het kleurenpalet van jouw huis. Is je moodboard gemaakt met de mooiste kleuren van de kleurenkaart? Shop dan vandaag je nieuwe interieur bij Westwing!