Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
Ronde eettafel met roze stoelen en gouden spiegel

Wil je de woonkamer een nieuwe look geven? Begin dan met het maken van een kleurenpalet. Hierop leg je de kleuren vast die je op de muren en in de aankleding van je interieur wilt gaan gebruiken. Door de kleuren zorgvuldig op elkaar af te stemmen voordat je aan de metamorfose begint, voorkom je dat het eindresultaat tegenvalt. Maar hoe begin je? En welke kleuren passen het beste bij jou en je huis? In dit artikel laten we je stap voor stap zien hoe je een kleurenpalet samenstelt en geven we voorbeelden van inspirerende kleurcombinaties. Tot slot: wist je dat je met kleuren je gemoedsrust kunt beïnvloeden? Zo is er één kleur bij uitstek geschikt voor je slaapkamer. Welke dat is, lees je in dit artikel!

Kleurenpalet interieur: hoe begin je?

Stap 1: Basiskleur bepalen

Een kleurenpalet maken begint met het bepalen van de basiskleur. Deze kleur wordt het meest dominant in de ruimte. Een veel gekozen basiskleur is wit of RAL9010, maar ook greige en zelfs antraciet zijn mooie basiskleuren. Welke basiskleur voor jouw interieur het beste is, hangt onder andere af van de lichtinval, de grootte en functie van de ruimte (slapen, werken, ontspannen etc.). Verderop in het artikel helpen we je bij het kiezen van de juiste (basis)kleuren voor jouw kleurenpalet.

Stap 2: Accentkleur(en) kiezen

Wanneer de basiskleur is bepaald, is de volgende stap het bepalen van de accentkleur(en). Hiermee geef jij karakter aan de ruimte. Een accentkleur is een opvallende kleur die mooi contrasteert met de basiskleur. Het hoeft geen felle kleur te zijn (mag natuurlijk wel), ook een zachte pasteltint kan zorgen voor een opvallend accent. Welke accentkleur je kiest, is heel persoonlijk. Soms helpt het om even een kijkje in je kledingkast te nemen. Welke kleur zie je vaak terug? Deze lievelingskleur zou zomaar de nieuwe accentkleur van je interieur kunnen worden! Je kunt ook kiezen voor meerdere accentkleuren. Tip: beperk je tot maximaal drie accentkleuren om te voorkomen dat de ruimte straks te druk oogt. 

Stap 3: Neutrale kleuren kiezen

Neutrale kleuren zijn onmisbaar om het kleurenpalet in balans te brengen. Wanneer je de basiskleur en accentkleur(en) hebt bepaald, is het tijd om er een of meerdere neutrale kleuren aan toe te voegen. Een neutrale kleur is de verbindende factor tussen de basiskleur en accentkleuren. Vaak halen neutrale tinten de scherpe kantjes van de basiskleur en accentkleuren af. Bijvoorbeeld: is wit de basiskleur en heb je gekozen voor groene accenten, dan is beige een mooie toevoeging. Deze natuurtint maakt het contrast tussen wit en groen minder hard en zorgt daardoor voor wat meer warmte en sfeer. 

Tip: gebruik kleurstaaltjes van de bouwmarkt, een kleurenkaart of scheur jouw favoriete kleuren uit interieurmagazines en maak daarmee verschillende kleurcombinaties. Door eindeloos te schuiven, kom je uiteindelijk tot het mooiste resultaat!

Een kleurenpalet maken: tips bij het kiezen van de juiste kleuren

Tip 1: kleurfamilie kiezen

Om er zeker van te zijn dat de kleuren in je interieur bij elkaar passen, is het mooi om verschillende kleuren te kiezen die tot dezelfde kleurfamilie behoren. Een familie bestaat uit verschillende kleuren in dezelfde kleurtonen. Wij zetten de belangrijkste kleurfamilies op een rij:

  • Natuurlijke kleuren: tot dit kleurenspectrum behoren alle aardetinten die je ook in de natuur tegenkomt. Dit zijn vaak warme kleuren met een zacht karakter, zoals zand, terracotta, antraciet, beige, maar ook warm oranje, mosterdgeel, donkerrood en grijsgroen.
  • Felle kleuren: deze kleurenkaart bestaat voornamelijk uit primaire kleuren – rood, geel en blauw – en mengelingen daarvan, zoals paars, oranje en groen. Deze kleuren zijn sterk contrasterend, levendig, opvallend en koel. Wanneer je kiest voor deze kleurfamilie is het van belang dat je de kleuren subtiel toepast om te voorkomen dat het te druk wordt.
  • Pastelkleuren: de laatste jaren is deze familie, dankzij de Scandi stijl, steeds populairder geworden. Pasteltinten zijn zachte, lichte kleuren zoals oud roze, turquoise, lichtgeel en mint. De pastelfamilie geeft je huis een jong en fris karakter. De kleuren gaan mooi samen met eikenhout en andere natuurlijke materialen.

Tip 2: warme of koude kleuren?

Om alvast heel veel kleuren te kunnen elimineren uit de kleurencirkel, is het slim om eerst te bepalen of je voor een warme of koude kleur wilt gaan. Dit kan natuurlijk per kamer verschillen en is afhankelijk van verschillende factoren: de lichtinval, de stijl van het interieur en de functie van de ruimte. Waar lichte kleuren zorgen voor energie, zorgen warme kleuren juist voor ontspanning. Een werkkamer heeft baat bij koele kleuren, deze bevorderen de productiviteit. In een slaapkamer wil je vooral rust, daar zijn warme kleuren mooi. Je kunt ook voor een contrasterend kleurenpalet gaan door warme en koude kleuren met elkaar te combineren.

Tip 3: lichte of donkere kleuren?

Over het algemeen bepaalt de lichtinval in huis en de grootte van de ruimte of je beter voor lichte of donkere kleuren kunt kiezen. Een kamer op het noorden of oosten heeft vaak baat bij lichte kleuren, een kamer op het zuiden of westen kan – naar wens – best een donkere basiskleur gebruiken. Daarbij: lichte kleuren laten een kleine ruimte groter lijken, donkere kleuren laten een grote ruimte knusser ogen. Uiteraard kan je ook kiezen voor lichte basiskleuren en wat donkerdere accentkleuren. Deze contrasten brengen spanning in je interieur.

Kleurenpalet voorbeelden voor een trendy interieur

Heb je wat hulp nodig bij het samenstellen van jouw kleurenpalet? Onze interieurexperts geven een paar inspirerende voorbeelden:

  1. Kleurenpalet blauw

    Als er één kleur vele nuances heeft, dan is het wel blauw. Van pastelblauw tot kobaltblauw. En het mooie is: alle blauwtinten laten zich perfect met elkaar combineren. Maar ook andere kleuren gaan mooi samen met blauw. Zo is kobaltblauw prachtig in combinatie met goud of brons en aardse tinten zoals bruin, cognac en champagnekleuren. Met deze bruintinten geef je een kleurenpalet met blauw als basis meer warmte waardoor je een harmonieus geheel creëert.
  2. Kleurenpalet groen

    Liefhebber van de natuurlijke look? Kies dan voor een kleurenpalet met groen. Een natuurlijk kleurenpalet creëer je bijvoorbeeld met crème als basiskleur, olijfgroen als accentkleur en greige en beige als neutrale kleuren. Groen kan ook op een meer klassieke manier in een kleurenpalet worden verwerkt. Kies dan voor smaragdgroen als accentkleur óf – wie durft – als dominante basiskleur en combineer dit met goud, oudroze en bruin. 
  3. Kleurenpalet pastel

    Zoet, zoeter, zoetst! Een kleurenpalet in pastel geeft je interieur een lieflijke en zachte uitstraling. Je kunt kiezen voor één pasteltint in verschillende kleurtonen, maar ook een contrasterend kleurenpalet met verschillende pastellen is prachtig. Door pastelgroen, pastelroze, pastelgeel en pastelblauw met elkaar te combineren krijgt je interieur een levendige look. 

De betekenis van kleuren op de kleurenkaart

Elke kleur creëert net een andere sfeer. Een kleur kan een emotie oproepen of versterken. Wij hebben het emotionele effect van trendy interieurkleuren voor je op een rijtje gezet:

  • Blauw: blauw is de kleur van de zee. Een kalme kleur die rust uitstraalt en die je scherp houdt. Deze kleur is dan ook bij uitstek geschikt voor de werkkamer.
  • Groen: groen is al jaren een trendkleur in het interieur. Niet zo vreemd, want de kleur heeft een directe associatie met de natuur. Het is een positieve, pure kleur die zorgt voor een ontspannen sfeer. Ideaal voor de slaapkamer!
  • Wit: Wit is toch geen kleur? Nee, maar toch wordt er vaak bewust gekozen om de muren wit te schilderen. Wit staat voor vrijheid, vrede en rust. Wit geeft een ruimte een licht en luchtig karakter. Toch heeft wit wel wat warmte nodig om niet te kil over te komen. Met witte muren zorg je ervoor dat alle zorgvuldig gekozen meubels en accessoires nog meer opvallen.
  • Bruin: steeds vaker geven we ons interieur een natuurlijke uitstraling met bruin als basis. Deze kleur kent vele nuances in de kleurenwaaier waardoor de kleur ook heel subtiel toegepast kan worden. Bruin staat voor het buitenleven en voor de aarde. Zeker in een stoer, mannelijk interieur zie je deze kleur vaak terug.