Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
muur verven in het grijs met een houten stoel

Wat ons betreft is een interieur pas compleet met wat kleur op de muur. Of dit nou een subtiele off-white tint is of een opvallende knalkleur. Want met geverfde muren zet je de eerste stap richting een sfeervol en huiselijk interieur. Het biedt de mogelijkheid om de basis neer te zetten van jouw persoonlijke stijl, die je verder gaat invullen met de meubels, accessoires en decoratie. Zonder deze basis klopt er simpelweg iets niet, en daarom is het des te belangrijk om in dit artikel dieper in te gaan op het hoe en waarom van een muur verven. Laat je inspireren door het stappenplan, onze tips en verschillende verfsoorten en -technieken. 

Muur schilderen in 3 stappen

 1. Muur inspecteren

  Voordat je van start kunt gaan, ga je de te schilderen muur of muren inspecteren. Zit er nu ook al verf op? Of is de muur nog onbehandeld? En zijn er oneffenheden en/of gaten aanwezig? De ondergrond dient in ieder geval vet- en stofvrij, vast en droog te zijn voordat je kunt starten met schilderen. 
 2. Omgeving voorbereiden

  Tijd om alle meubels aan de kant te schuiven zodat het grote verf feest kan beginnen! Dek de vloer en andere niet-verplaatsbare objecten af met beschermende folie en plak alle delen af die niet geverfd mogen worden met schilderstape.
 3. Verven maar!

  Alles afgeplakt en afgedekt? Dan kan het schilderen beginnen. Afhankelijk van het type muur, start je eventueel met een voorstrijkmiddel. Wanneer deze erop zit of dit überhaupt niet nodig is, kun je beginnen met verven. Doe dit bij voorkeur bij daglicht en zorg dat je voldoende verf in huis hebt. Zit de eerste laag erop? Verwijder dan de schilderstape wanneer deze nog nat is. Zo kun je met een natte doek eventuele spetters direct weghalen. 

Muren verven

Goed, nu je weet hoe je een muur kunt verven, blijft er nog een prangende vraag over. Namelijk: welke muur ga je verven? Hieronder geven we een aantal tips en delen we inspirerende ideeën over welke muur in huis je kunt kiezen. Ook lichten we nog specifiek een lange muur in de woonkamer uit.

Welke muur verven?

Op de vraag welke muur je het beste kunt verven zijn we het unaniem eens: elke muur. Maar als de vraag is welke van je geverfde muren je tot een accentmuur wil transformeren, ligt het antwoord iets genuanceerder. Ga je bijvoorbeeld voor een donkere kleur? Kies dan de wand waar het meeste licht op valt. Speelt lichtinval geen rol, dan kun je kiezen voor de muur die meteen in het oog springt wanneer je de ruimte binnenkomt. 

Bij een accentmuur in de woonkamer kun je ook nog rekening houden met waar de tv muur is. Naar deze muur zal je veel (naar de televisie) kijken, en grote kans dat je hier het liefst geniet van een rustig uitzicht. Kies in dit geval dus voor een van de andere wanden voor een accentmuur.

Lange muur woonkamer verven

Heb je een rechthoekige woonkamer met één, onafgebroken, lange muur? En twijfel je nu of je deze hele wand in dezelfde kleur schildert, of dat je het oppervlak opdeelt in verschillende kleuren? Snappen we, dat is ook een dilemma. 

Of je een lange wand in dezelfde kleur schildert of dat je verschillende kleuren kiest, is eigenlijk vooral afhankelijk van de functies van de ruimte. Stel je bijvoorbeeld voor dat het linkergedeelte van de ruimte het zitgedeelte is, in het middelste gedeelte de eettafel staat en helemaal rechts een open keuken. In dit geval telt de ruimte dus drie verschillende functies en kan het lonen om deze ‘sub-ruimtes’ te benadrukken door voor verschillende kleuren te kiezen. Zo kun je voor het zitgedeelte met de banken een andere kleur verf kiezen. Door deze ruimte visueel af te scheiden van het eet- en kookgedeelte, creëer je meer rust in je interieur.   

Soorten verf en verftechnieken

Wat betreft verfsoorten en -technieken is de keuze reuze. Hieronder vertellen we meer over de verschillende soorten verf waar je uit kunt kiezen en de technieken die je kunt toepassen.

Verfsoorten

Ben je gek op glanzende materialen en oppervlakken? Of mag het van jou het liefst zo mat mogelijk? Welke voorkeur je ook hebt, voor elke wens is een verfsoort te vinden. Hieronder sommen we een aantal verfsoorten op (inclusief belangrijkste eigenschappen).

 • Kalkverfdeze matte verfsoort is milieuvriendelijk en zorgt voor een dromerig, poederachtig effect op de muren. Fun fact: kalkverf is de oudste verf ter wereld!
 • Krijtverf – met deze eveneens matte verf ogen je muren fluweelzacht. Dit geeft een dramatisch en intens effect wanneer je donkere kleuren gebruikt, maar zorgt voor een zachte en warme uitstraling bij lichtere kleuren. Oh en ondanks zijn naam doet vermoeden, is krijtverf niet om op te krijten.
 • Schoolbordverf – deze verfsoort is dus wel geschikt om te krijten en daardoor zeer geschikt om vlakken op de muur te schilderen in de kinderkamer, het kantoor of de keuken (altijd je boodschappenlijstjes of dat lekkere recept in zicht). Ook komt deze verf in tal van kleuren, dus niet alleen die klassieke donkere kleur.
 • Betonlook verf – voor betonlook muren kun je te werk gaan met behang, maar er bestaat ook betonlook verf. Afhankelijk van hoe je deze structuurverf aanbrengt (uitgebreid uitsmeren of grof uitsmeren over de muur) kun je zelf bepalen hoe verfijnt het eindresultaat eruit komt te zien.

Natuurlijk zijn er nog veel meer verfsoorten. Denk aan latex-, zijdeglans-, magneet-, hoogglans-, acryl- en grondverf.

Verftechnieken

De verfsoort gevonden die past bij jouw favoriete stijl? Dan ben je er nog niet. Want ook de techniek waarmee je de verf op de muur brengt heeft invloed op de uiteindelijke uitstraling. Zo kun je met een blokkwast een authentieke twist aan een muur geven. Deze kwast zal namelijk subtiele strepen achterlaten op de muur wat zorgt voor een speels effect. Wanneer je juist houdt van strak, strakker, strakst, dan blijft een roller je beste vriend. En bovendien, wanneer je grote oppervlakken gaat verven dat zal dit altijd het snelste gaan met een roller. 

Naast een kwast of een roller kun je ook experimenteren met technieken zoals een ombre-effect, lambrisering look, sjablonen of geometrische vormen op de muur. 

Uitgelicht: optisch effect muur verven

Naast decoratief, kun je met verf ook een optisch effect creëren. Zo kun je de ruimte breder, dieper, smaller, hoger of lichter doen lijken. 

Kies bijvoorbeeld voor heldere en warme kleuren wanneer je een donkere kamer lichter wil maken. Tegenovergesteld kunnen donkere kleuren juist voor een knus effect zorgen. 

Wanneer je een grote kamer met hoge plafonds knusser wil maken, dan kun je overwegen om ook het plafond mee te schilderen–of in een donkerdere tint dan de muren te verven. 

Als je de ruimte juist hoger wil laten lijken, dan schilder je het plafond in een lichtere kleur dan de muren. Ook kun je kiezen voor een lambrisering die je op tweederde hoogte van de muur aanbrengt. 

Een langwerpige ruimte optisch vierkanter maken doe je door de korte muren donkerder te schilderen en de rest juist licht(er) te houden. Een smalle hal minder diep maken? Schilder dan de achterwand in een diepe, donkere kleur. 

Wil je de muren in jouw huis ook een verfbeurt geven? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste items om jouw muren mee af te stylen.