Een traditioneel Engels interieur: van de typische woonkamer tot de English tea room
Een rustieke uitstraling, tijdloze inrichting en een knusse sfeer: dat is de korte samenvatting van de Engelse stijl. Alhoewel de naam iets anders suggereert, blijft deze stijl al lang niet meer binnen zijn eigen landsgrenzen. Een Engels interieur is namelijk wereldwijd geliefd onder vele interieurliefhebbers. Bovendien gaat de cottage stijl uit van kleinere ruimtes. En aangezien de woonruimtes in ons kleine kikkerlandje vaak van bescheiden formaat zijn, is deze stijl ook nog eens super geschikt voor de gemiddelde Nederlandse woning. Zelf een soortgelijke look in je interieur integreren? Laat je dan inspireren door onze interieurspecialisten die je helemaal bijpraten op het gebied van de traditionele cottage stijl.

Een rustieke uitstraling, tijdloze inrichting en een knusse sfeer: dat is de korte samenvatting van de Engelse stijl. Alhoewel de naam iets anders suggereert, blijft deze stijl al lang niet meer binnen zijn eigen landsgrenzen. Een Engels interieur is namelijk wereldwijd geliefd onder vele interieurliefhebbers. Bovendien gaat de cottage stijl uit van kleinere ruimtes. En aangezien de woonruimtes in ons kleine kikkerlandje vaak van bescheiden formaat zijn, is deze stijl ook nog eens super geschikt voor de gemiddelde Nederlandse woning. Zelf een soortgelijke look in je interieur integreren? Laat je dan inspireren door onze interieurspecialisten die je helemaal bijpraten op het gebied van de traditionele cottage stijl.
Wat is een Engelse stijl?
De cottage stijl bloeide op halverwege de 19e eeuw. Na het Victoriaanse tijdperk–waarin conservatieve (stijl)regels nog de bovenhand hadden–was het Engelse volk toe aan warmte, comfort en ruimte voor eigen invulling. Een nieuwe woonstijl werd geboren, en is tot op de dag van vandaag nog steeds ongekend populair.
De Engelse stijl kenmerkt zich door authenticiteit, nostalgie en klassieke elementen. Ook speelt comfort speelt een grote rol. Dit wordt bereikt door fijne meubels, denken aan plofbanken, riante fauteuils en grote tafels.
Voor de gemiddelde minimalist is deze stijl een ver-uit-hun-bed-show. Het interieur doet namelijk druk en bijna eclectisch aan door het gebruik van verschillende kleuren, patronen, materialen en decoraties. Toch is er een duidelijke rode draad in deze interieurstijl waardoor er eenheid kan worden gecreëerd. De combinatie van alle interieurelementen samen is namelijk tijdloos. Door de mix van antieke en eigentijdse designelementen, kun je aan de inrichting eigenlijk niet aflezen welk jaartal het is.



Het geheim van een Engels interieur
Om thuis ook de look en feel van een knus huis op het Engelse platteland te integreren, zijn er een paar dingen waar je op kunt letten. Wij delen hieronder een aantal kernwoorden die samen de sleutel tot de cottage stijl vormen.
- Rustiek
- Knus
- Warm
- Comfortabel
- Uitnodigend
- Klassiek
- Karakteristiek
- Tijdloos
Materialen in een Engelse inrichting
In deze interieurstijl spelen een aantal materialen de hoofdrol. Denk aan hout–vaak donker van kleur en het liefst antiek. Beschikt jouw woning over originele houten balken? Lucky you! Voor een ‘cottage toepassing’ behoud je de natuurlijke kleur en blijf je weg bij verf. Andere terugkerende materialen zijn riet en donker rotan, steen, smeedijzer, tin, aardewerk, klei en keramiek. Ook onmisbaar in dit comfortabele interieur, is aaibaar textiel. Denk aan katoen, chenille, linnen, jute, corduroy, leer en wol. Bovendien is het belangrijk om voor hoogwaardige materialen te kiezen. Kwantiteit mag dan wel een grote rol in deze stijl spelen, maar op kwaliteit dient er niet ingeleverd te worden. Het zijn juist die hoogwaardige materialen die ervoor zorgen dat de meubels en accessoires de tand des tijds doorstaan en jarenlang mee kunnen.



Tip! Nieuwe items kopen van kwalitatieve materialen kan best prijzig zijn. Gelukkig zijn er genoeg opties om je woonruimte betaalbaar in te richten met hoogwaardige meubels en accessoires. Hoe? Door marktplaats en andere tweedehandssites af te struinen en kringloop- en antiekzaken te bezoeken. Vergeet ook niet even de zolder van je (groot)ouders af te speuren naar persoonlijke en karakteristieke vondsten.
Engels interieur: kleuren
Kleuren zijn neutraal en zacht, en hebben een serene uitstraling. Zo worden aardse kleuren met pasteltinten gecombineerd. Denk bijvoorbeeld aan een palet van grijs, bruin, taupe, beige, ecru, zachtgeel, mosgroen, saliegroen, lila, zachtroze, aubergine, en blauw. Opvallend is dat zwart niet veel voorkomt in deze interieurstijl.
Meubelen Engelse stijl
Voor de meubels in een dit interieurtype geldt dat ze zowel praktisch als elegant moeten zijn. Dit heeft te maken met de vaak beperkt beschikbare ruimte. Meubels dienen dus zorgvuldig te worden uitgezocht. Zo wil je een praktische en functionele ruimte, zonder in te leveren op stijl en comfort.
Vintage vondsten en comfortabele meubels passen naadloos in deze stijl. Denk aan traditionele kroonluchters, oude chesterfield banken, en een antiek houten kast en eetkamerset. Ook dragen gelaagd textiel en antieke kunst bij aan die typisch Engelse charme.
5x cottage stijl woonruimtes
-
Hal
Een bankje bevestigd aan een wandpaneel is een vast onderdeel in de Engelse ‘mudroom’. Deze kamer–vaak in de hal–is een plek waar bij binnenkomst vieze laarzen uit worden gedaan en de wax jas aan de kapstok wordt opgehangen. Decoreer de hal verder met antieke kunst, een houten sidetable, rustiek vloerkleed voor een warm en uitnodigend gevoel. -
Woonkamer
In de woonkamer overheerst een rustiek en knus gevoel. Denk aan een knisperend haardvuur, dekentje erbij en wegkruipen op die comfortabele bank. Wat leesvoer nodig? Tover dan kleine hoekjes in de woonkamer om tot een romantische minibibliotheek. Plaats een kleine boekenkast of bevestig simpelweg wat planken aan de muur waar je alle klassiekers kunt uitstallen–van Jane Austen tot J.K. Rowling. -
Tuin
Niet alleen het interieur, maar ook het exterieur (buiten dus) is geliefd onder velen. De Engelse tuinstijl bestaat uit slingerende paden, romantische doorkijkjes, veel groen en natuurlijk een smeedijzeren prieel met klimrozen. -
Tea room
De meest voor de voor de hand liggende equivalent van de tearoom is de Nederlandse keukentafel. Style de tafel met een antieke servies set, bijvoorbeeld witte kopjes en schoteltjes beschilderd met rozen. Verder mag een etagère voor de high-tea natuurlijk niet ontbreken. -
Slaapkamer
Kies voor een romantisch spijlenbed met zacht beddengoed om letterlijk bij weg te dromen. Voor wat extra comfort voeg je nog wat sierkussens toe en een aaibaar plaid.



Engels interieur
Om aan de Engelse charme te voldoen is een doorleefde uitstraling van de ruimtes essentieel. Niks strak en minimalistisch, maar omarm rommel en lichte chaos. Is dit niet jouw ‘cup of tea’? Neem dan eens een kijkje bij de Japanse badkamer of een Australisch beach interieur. Als een kleurrijk interieur meer jouw ding is, zijn de Portugese keuken of Spaanse hal misschien meer jouw ding. Spreekt de knusheid van de cottage stijl je wel aan, maar wil je liever een iets strakker geheel? Dan zijn een Schots rustiek interieur of een warm Oostenrijks interieur misschien wel wat voor jou.
Ook van jouw interieur een tijdloze woonruimte maken? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal deze charmante stijl in je interieur te integreren.