Kaarsen tussen groene planten

Kaarsen zijn het hele jaar door echte sfeermakers in en rond je huis. In de zomer zet je een stel lantaarns met kaarsen neer in de tuin. In de winter zet je de tafel vol met dinerkaarsen en schitteren er glinsterende stompkaarsen vanaf het dressoir. Je kunt natuurlijk kaarsen kopen, bijvoorbeeld bij Westwing. Maar je wist je dat je ze ook zelf kunt maken? Zelf kaarsen maken is niet alleen heel leuk om te doen, het is ook duurzaam!

Je kunt hier oude potjes, pakjes of bakjes voor gebruiken – die je waarschijnlijk anders zou weggooien. Ook kun je er oude kaarsen, kaarsresten of zelfs oud kaarsvet voor gebruiken. Goed idee toch? Maar hoe pak je dit nu aan? Bij Westwing hebben we niet alleen verstand van stijl en interieurdesign, we bieden ook veel tips voor het zelf maken van items. Ontdek hier onze tips voor het maken van kaarsen.

Wat heb je nodig om zelf kaarsen te maken?

Eigenlijk is zelf kaarsen maken niet moeilijk. Je hebt er wel een aantal zaken voor nodig. Allereerst, een mal. Dit kan een oud potje (van jam of mayonaise) zijn, een melkpak, een blik of een kopje of glas zijn. Vervolgens heb je natuurlijk kaarsvet nodig of oude kaarsen. Ontdek hieronder de complete lijst van benodigdheden om ze zelf te maken

 • Oude potjes
 • Oude melkpakken, blikjes of kokers
 • Oud kaarsvet
 • Een pan
 • Een pollepel
 • Lonten
 • Sateprikkers
 • Spelden
 • Plakband
 • Bakpapier

DIY: hoe werkt het?

Als je alle benodigdheden hebt klaargezet, kun je aan de slag gaan. Hoe je vervolgens exact te werk gaat beschrijven we hier.

 1. Maak een klein gaatje onderin het melkpak, blik of de koker.
 2. Rijg de lont door het gaatje en zorg dat de lont dikker is dan het gat.
 3. Bind het uiteinde van de lont vast aan de satéprikker en span de lont in het midden door het pak/blik. Dit doe je door de satéprikker dwars voor de opening te leggen.
 4. Trek de lont aan en zet vast met plakband.
 5. Nu gaan we beginnen met de kaarsen. Smelt de kaarsen of tabletten au bain-marie en blijf goed roeren tijdens het smelten. Het water moet hierbij niet koken! Dan wordt het kaarsvet te heet en kan het verbranden.
 6. Als het is gesmolten giet je het in de mal.
 7. Laat dit vervolgens heel goed stollen.
 8. Haal de kaars uit de mal door de verpakking (het melkpak, de koker of het blikje) kapot te knippen of stuk te scheuren.
 9. En klaar zijn jouw kaarsen!

Welk soort kaarsen kun je zelf maken?

Wat heel leuk is, is dat je met dit soort DIY kaarsen van alles kunt doen. Je kunt verschillende lagen maken in de kaars, diverse kleuren gebruiken, glitters er doorheen doen en bijzondere vormen maken.

Wat heb je nodig?

 1. Oude kopjes of glazen met een bijzondere vorm of print erin
 2. (oude) kaarsen
 3. Lonten
 4. Twee pannen

Zo ga je te werk

 1. Begin met het au bain-marie smelten van de kaarsen en haal de oude lonten uit het kaarsvet.
 2. Vervolgens kun je de lont in het potje of glas houden en het kaarsvet in het kopje gieten.
 3. Als het kaarsvet een beetje gestold is, kun je de lont loslaten. Op deze manier kun je ook verschillende laagjes of kleuren toevoegen (kies dan voor kaarsen in verschillende kleuren). Zorg dat de eerste laag (zo goed als) gestold is, voordat je de tweede laag, in een andere kleur, toevoegt. Anders gaan de kleuren door elkaar.

Kaars van natuurlijke materialen

Kaarsen van natuurlijke materialen zijn niet alleen veel beter voor je gezondheid, ze zorgen ook voor veel minder (90%) roetaanslag in huis. Hier ontdek je hoe je natuurlijke kaarsen, desgewenst in een bepaalde kleur of met een bepaalde geur, kunt maken.

 • Gebruik sojawas of koolzaadwas
 • Etherische olie (40 druppels – 100 gram was)
 • Kleurstof
 • Lontjes
 • Glazen of potjes
 • Pan
 • Houten lepel
 • Warmte vaste maatbeker

Zo doe je het:

 1. Stap

  Zorg dat de glazen of potjes handwarm zijn. Dit zorgt dat het eindresultaat mooier is, omdat de was langzamer afkoelt.

 2. Stap

  Meet de juiste hoeveelheid was (twee keer zoveel als in 1 potje past) af.

 3. Stap

  Zet de maatbeker in de pan met warm water.

 4. Stap

  Als de was volledig gesmolten is, kun je er desgewenst kleurstof bijdoen en goed roeren.

 5. Stap

  Wil je ook een geur toevoegen aan de kaarsen? Laat de was eerst afkoelen tot 55 graden en voeg vervolgens de etherische olie toe. Goed roeren.

 6. Stap

  Laat afkoelen tot 50 graden.

 7. Stap

  Zet de lontjes in de (warme) potjes of glazen en houdt vast.

 8. Stap

  Schenk de (warme) potjes of glazen langzaam vol.

 9. Stap

  Laat goed afkoelen en stollen.

Zelf kaarsen maken is een superleuke bezigheid. Je kunt dit ook samen met kinderen doen. Een leuke activiteit om te doen tijdens de kerstvakantie. Je kunt de kaarsen ook aan vrienden en familie geven als cadeautjes! Verpak ze mooi in kraftpapier met een lintje of touwtje eromheen, zo benadruk je het zelfgemaakte karakter van het cadeautje. Ga jij ook zelf kaarsen maken? Laat je inspireren door de tips & tricks van Westwing en ga aan de slag.