Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
boek emt kaarsen en flesjes etherische olie op bed - Zelf luchtverfrisser maken

Geur is een van de belangrijkste zintuigen. Het waarschuwt ons wanneer er gevaar is, bijvoorbeeld bij brand of een gaslek, maar het laat ons ook ontspannen en terugverlangen naar een andere plek en tijd. Neem bijvoorbeeld de geur van cederhout. Grote kans dat het je aan vroeger doet denken wanneer je dit ruikt, bijvoorbeeld aan het huis van je opa en oma. En zo roept elke geur een andere associatie op. Door geur te verspreiden in je interieur creëer je een aangename, huiselijke ambiance. Er zijn verschillende manieren om geur te verspreiden: potpourri, geurzakjes, geurkaarsen, wierook, etherische olie en luchtverfrisser. In dit artikel laten we je zien hoe makkelijk én leuk het is om je eigen luchtverfrisser zelf te maken.

Wat doet geur met je interieur?

Wist je dat je met geur het ultieme thuisgevoel kunt creëren? Juist daarom is het belangrijk dat je in de welkomsthal een huiselijk interieurparfum verspreidt zodat jij en je gasten zich direct thuis voelen. Maar ook op andere plekken in huis kan een frisse geur niet ontbreken, zoals in het toilet, de badkamer, woonkamer en slaapkamer.

Een goedkope spuitbus met luchtverfrisser leegspuiten in een ruimte is geen aanrader. De geur is vaak te sterk en bovendien is het slecht voor het milieu én je gezondheid. In plaats daarvan kan je beter zelf een luchtverfrisser maken. Dat kan op allerlei manieren, in dit artikel geven we je een paar DIY-tips en ideetjes.

DIY zelf natuurlijke luchtverfrisser maken

Je kunt op allerlei manieren je eigen natuurlijke luchtverfrisser maken. Dit is de meest goedkope, milieuvriendelijke en gezonde manier om je huis lekker te laten ruiken. Het enige wat jij moet bepalen, is welke geur je voor welke ruimte kiest. In de slaapkamer wil je misschien een andere geur dan in de woon- of badkamer.

In onderstaande DIY-tips geven we voorbeelden van geuren, maar je mag natuurlijk helemaal zelf bepalen welke favoriete geuren je gebruikt voor jouw zelfgemaakte interieurparfum.

Kamerparfum zelf maken met vruchten en kruiden

Hiervoor heb je fruit, kruiden, (geurende) planten, een pan en/of jampotje en water nodig. Maak je eigen geurmix door bijvoorbeeld schijfjes sinaasappel te combineren met kruidnagel, steranijs en kaneel. Gooi alles in een pan met een laagje water en verwarm dit op laag vuur. De geur die vrijkomt, laat je opnieuw verliefd worden op je huis!

Je kunt ook de ingrediënten in een glazen schaal of potje doen (het glas moet sterk genoeg zijn voor warm water) en dat aanvullen met warm water. De warmte zorgt ervoor dat de geur door je interieur wordt verspreid.

Let op: zelf luchtverfrisser maken met wasverzachter en warm water raden we af. De dampen die dan vrijkomen zijn schadelijk voor de gezondheid.

Interieurparfum zelf maken met soda en etherische olie

Ga op zoek naar een decoratief glazen potje zoals een weckpot of jampot en vul deze met een laagje soda. Voeg hier een paar druppels etherische olie aan toe in een geur naar keuze. Roer dit geheel door elkaar en voilà, je hebt een heerlijk ruikende luchtverfrisser! Sluit het potje af met een deksel met gaatjes of een stukje stof met elastiek. Zet in elke ruimte van het huis zo’n potje kamerparfum.

Schoonmaaksoda neutraliseert onaangename geurtjes en de etherische olie verspreidt tegelijkertijd een fijne geur. Soda kan je ook gebruiken om je schoenen schoon te maken (en lekker te laten ruiken) en om je vitrages weer wit te krijgen in de was. Wist je dat je ook een schaaltje soda in de koelkast kunt zetten wanneer deze niet fris ruikt?

Zelf potpourri maken

Potpourri is een heerlijk ruikende én decoratieve luchtverfrisser voor in de woon-, bad- of slaapkamer. Potpourri is een mengsel van gedroogde bloemen, kruiden, specerijen, vruchten en andere natuurlijke ingrediënten die een heerlijke geur verspreiden.

Wist je dat je dit gewoon zelf kunt maken? Laat de ingrediënten eerst een paar weken drogen in een donkere, goed geventileerde ruimte en voeg er daarna etherische olie aan toe. Zet in elke ruimte van het huis een schaaltje potpourri.

Een geurrijk bosje bloemen als interieurparfum

Heb je een mooie bos bloemen gekregen van je geliefde of date? Zonde om die na een week weg te gooien! Wanneer het bosje is uitgebloeid maar nog niet verwelkt, hang je het ondersteboven in een droge, goed geventileerde ruimte. Na een paar weken zijn de bloemen gedroogd.

Besprenkel ze vervolgens met jouw favoriete etherische olie en hang het bosje bijvoorbeeld ondersteboven aan de spiegel in de badkamer. Je badkamer fleurt er niet alleen van op, het ruikt ook nog eens heerlijk!

Zelf luchtverfrisser maken van planten

Sommige planten verspreiden een heerlijke, rustgevende of juist energieke geur. Denk aan lavendel, jasmijn, munt, rozemarijn, tijm en ga zo maar door. Wanneer je een natuurlijke luchtverfrisser zelf wil maken, kan je dus het best een snoeischaar ter hand nemen en in je tuin op zoek gaan naar een geurende plant. Knip bijvoorbeeld een bosje lavendel af en hang dit ondersteboven in het (gasten)toilet.

Jasmijn is een heerlijke geur voor in de slaapkamer omdat dit een rustgevende uitwerking heeft waardoor je lekker slaapt. Hang daarom een bosje jasmijn boven je bed. Ook een bosje eucalyptus werkt goed als kamerparfum en ziet er ook nog eens fraai uit!

Tips om je kasten lekker te laten ruiken

Hoe fijn is het om een kast open te trekken en omarmd te worden door een heerlijke geur? In een afgesloten kast kunnen frisgewassen handdoeken en kleren na verloop van tijd muf gaan ruiken. Om over de schoenenkast maar te zwijgen… Met deze tips zorg je ervoor dat je kleding-, linnen- en schoenenkast altijd lekker ruiken:

  • Leg zeepjes tussen je kleding, ondergoed en handdoeken.
  • Leg een zak zelfgemaakte potpourri in de kleding-, linnen- en schoenenkast.
  • Hang een geurzakje in je kledingkast of leg het tussen je linnengoed. Een geurzakje kan je zelf maken door bijvoorbeeld gedroogde lavendel of rozenblaadjes in een organza of linnen zakje te doen.

Welke geuren kies je voor je interieurparfum?

Nu je weet hoe je zelf luchtverfrisser kunt maken, hoef je alleen je hoofd nog te breken over de geuren die je kiest. Alhoewel geur smaakgebonden is, zijn er wel een paar typische geuren die passen bij een specifiek seizoen.

In de lente en zomer zijn geuren als lavendel, citroen, munt, mimosa en rozenblaadjes heerlijk. In de herfst en winter kies je voor meer kruidige geuren zoals kaneelstokjes, kruidnagel, vanille, anijs, nootmuskaat en dennen. Experimenteer er gerust op los en creëer zo je eigen unieke interieurparfum!

Wij wensen je heel veel succes én plezier met het zelf maken van je luchtverfrisser!