schoen zetten

Hoor je trippelende paardenvoeten op het dak? Het zou zomaar Sinterklaas kunnen zijn die schoentjes aan het vullen is door het hele land. Je schoen zetten tijdens Sinterklaas is een eeuwenoude traditie waar kleine kinderen – en volwassenen – zich elk jaar weer op verheugen. Maar waar komt deze traditie vandaan? En wat komt er allemaal bij kijken? We duiken in de geschiedenis en geven tips om het schoen zetten nog leuker te maken. Wat dacht je van het maken van je eigen schoentje?

Wanneer schoen zetten?

Kun jij je nog de spanning herinneren wanneer de sint arriveerde in het land? Dit is meestal ook de dag dat de schoen weer voor het eerst gezet wordt. Sinterklaas arriveert altijd op een zaterdag ergens mid-november. Natuurlijk kun je ook wachten tot de sint jouw woonplaats bezoekt. Waar komt de traditie van schoen zetten eigenlijk vandaan? Dat lees je hieronder.

Geschiedenis schoen zetten Sinterklaas

Zodra de Sint voet aan land zet, beginnen alle kinderharten sneller te kloppen. Dezelfde avond nog staan er door het hele land schoenen voor de open haard; gevuld met iets lekkers voor het paard en – als het even meezit – een mooie schoentekening voor de Sint. En dan maar hopen dat de Sint niet stilletjes aan je huisje voorbij rijdt. Groot en klein verheugen zich elk jaar weer op deze gezellige traditie. Maar waar komt het vandaan?

Uit archiefbeelden blijkt dat we al in de vijftiende eeuw onze schoen zetten. Dat werd toen nog in de kerk gedaan, op 5 december. De rijken gooiden vervolgens iets in elke schoen en de volgende dag werd de opbrengst verdeeld onder de armen. Twee eeuwen later werden de schoenen niet in de kerk gezet, maar thuis voor de open haard. Vanaf dat moment werd er ook iets in de schoen gedaan voor het paard zoals hooi, haver en wortels. De schoen wordt bij de haard gezet, zodat de Sint en zijn Pieten via het dak naar binnen kunnen.

Wat mag je niet vergeten bij het schoen zetten voor Sinterklaas?

Schoen zetten is een traditie voor jong en oud. Voor de open haard staan vaak niet alleen kleine kinderschoenen, maar ook volwassen maten. Want stiekem hopen we allemaal op iets leuks in onze schoen. Maar daar moet je wel iets voor doen natuurlijk. Zonder mooie tekening en een wortel voor het paard, weet je zeker dat de Sint je schoen overslaat.

  1. Schoentekening. Voor wat, hoort wat. In ruil voor een leuk schoencadeautje, ontvangt de Sint graag een tekening. Laat de kids daarom van tevoren een mooie tekening maken en stop deze opgerold in de schoen.
  2. Verlanglijstje. Om er zeker van te zijn dat de Sint voor pakjesavond de juiste cadeaus koopt, is het aan te raden om je kinderen een verlanglijstje te laten maken. Doe dit verlanglijstje in de schoen. Tip! Je kunt ook zelf een schoentje maken voor Sinterklaas. Verderop vind je een ontwerp dat je kunt printen en zelf kunt versieren.
  3. Iets voor het paard. Die arme Amerigo moet elke nacht heel wat daken beklimmen. Om hem een steuntje in de rug te geven, knabbelt hij graag aan een wortel. Leg daarom een winterpeen in elke schoen en zet een bakje water voor het paard neer.
  4. Liedje zingen. Traditioneel gezien wordt er ook nog een sinterklaaslied gezongen voor de open haard. En dan het liefst zo hard mogelijk, zodat de Sint het hoort.

Nu kan het wachten beginnen. Wanneer de traditie goed is uitgevoerd, is de kans heel groot dat je de volgende dag iets in je schoen(tje) vindt.

Tips voor hulpsinterklaas

Zoals je weet heeft de sint af en toe wat hulp nodig. Alle schoenen vullen in één nacht is gewoonweg onmogelijk. Om een goede hulpsinterklaas te kunnen zijn, hebben we een paar tips voor je:

  • Afgeknabbelde wortel – Haal de wortel helemaal weg of neem er een grote hap van zodat het net lijkt alsof het paard eraan geknabbeld heeft.
  • Strooigoed – Vergeet niet om wat strooigoed achter te laten. Het liefst in en om de schoenen.
  • Gedicht – Pieten laten vaak een persoonlijk gedicht achter voor elk kind. Die taak ligt nu bij jou. In dit artikel leggen we uit hoe je een gedicht maakt.
  • Water – Mors wat water op de grond om duidelijk te maken dat het paard ervan gedronken heeft.
  • Tekening en verlanglijstje verstoppen – vergeet niet om de tekening en het verlanglijstje uit de schoen(en) te halen en goed te verstoppen.

Dé leukste schoencadeaus vind je op Westwing:

DIY – tips om het schoen zetten nóg leuker te maken!

Om het schoen zetten nog net ietsjes leuker te maken, kun je aan de slag gaan met het knutselen van je eigen schoen! We hebben een ontwerp voor je gemaakt dat je eenvoudig kunt printen en vouwen. Je kunt het beste eerste de schoen inkleuren en de naam invullen. Daarna kun je met een schaar de schoen uitknippen en de vouwrandjes omvouwen en lijmen. Het schoen zetten voor Sinterklaas kan beginnen!

DIY – Schoentje maken voor Sinterklaas

Daarnaast kunnen jullie ook aan de slag gaan met het maken van een aftelkalender voor Sinterklaas! Om het jullie iets makkelijker te maken hebben we een ontwerp voor jullie gemaakt, wat jullie eventueel zelf nog kunnen versieren en inkleuren! Je kunt deze kalender tevens gebruiken om aan te geven wanneer je kind een schoen mag zetten. Zo voorkom je namelijk heel wat teleurstelling! Laat je kind de vakjes kleuren wanneer het schoentje gezet mag worden.

DIY – Aftelkalender voor Sinterklaas

5x veelgestelde vragen over het schoen zetten

Als jonge ouders heb je misschien heel veel vragen over het schoen zetten. In bovenstaande alinea’s hebben we je al wat handige tips gegeven, maar misschien heb je nog steeds wat vragen. Daarom hebben we een lijst gemaakt met veelgestelde vragen. Grote kans dat jouw vraag er ook tussenstaat:

Westwing – shop je schoencadeaus online

Dan nog een laatste tip: zorg dat je je schoencadeaus vroeg in huis haalt. Net zoals met een feestje organiseren is een goede voorbereiding het halve werk. Het kan namelijk zomaar zijn dat je kinderen spontaan bedenken dat ze hun schoen willen zetten. Daar moet je natuurlijk wel op voorbereid zijn. Veel plezier bij het schoen zetten! Heb je nog tips nodig voor een Sinterklaas cadeau? In ons artikel lees je 10 ideeën voor elk type kind.

Ben je op zoek naar leuke schoen- en sinterklaascadeaus voor jong en oud? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste cadeautjes!