Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
sinterklaascadeautjes en wortels

Jong en oud verheugt zich elk jaar weer op pakjesavond. Gezellig met z’n allen op de bank voor de open haard en dan maar afwachten totdat de goedheiligman aanklopt én cadeaus meebrengt. Om deze gezelligste avond van het jaar zo lang mogelijk te laten duren, zijn Sinterklaas spelletjes onmisbaar. Hiermee voorkom je dat de cadeaus in no time zijn uitgepakt. Wij hebben de leukste spelletjes voor je verzameld, waaronder onze grote favoriet: de sinterklaas bingo. Je kunt de Westwing Sinterklaas bingokaarten hieronder downloaden en printen.

Sinterklaas spelletjes pakjesavond

Sinterklaasavond gaat niet alleen om het uitpakken van de cadeaus, maar ook om de gezelligheid. Het begint traditioneel met een uitgebreide gourmetschotel waarnaar de spanning steeds hoger oploopt. Heeft de Sint jouw verlanglijstje wel ontvangen? En ben je wel lief geweest dit jaar? Wanneer er dan eindelijk op de deur wordt gebonsd, volgt er opluchting. Ook dit jaar is de sint niet stilletjes aan je huisje voorbij gereden.

Vervolgens worden alle cadeaus uit de jutezakken gehaald en verdeeld over het vloerkleed. En dan is het lastig om het geduld van de kinderen (en volwassenen) nog langer te bewaren. Dat ongeduld kan er zomaar voor zorgen dat de cadeautjes in een snel tempo worden uitgepakt, waardoor een uur later geen ingepakt cadeau meer te vinden is. Dé oplossing voor dit probleem: een Sinterklaas spel.

Hiermee houd je jong en oud een paar uurtjes zoet. Wij geven een paar tips voor leuke Sinterklaas spelletjes om pakjesavond nog gezelliger te maken.

Let op: niet elk spelletjes is geschikt om ook met jonge kinderen te spelen.

Onze favoriet onder de Sinterklaas spellen: de Sinterklaas bingo

Dit ouderwetse spel zorgt altijd voor een hoop gezelligheid! Leuk om met een groep vrienden, huisgenoten of met je familie te doen.

Wat hebben jullie nodig?

 • Bingospel
 • Bingokaarten
 • 3 algemene cadeaus per persoon

Je kunt ook de Westwing bingokaarten (voor 4 personen) hieronder eenvoudig downloaden en uitprinten. Knip de nummertjes 1-20 uit en stop ze vervolgens in een grote schaal of kom, en trek per ronde nummertjes uit deze schaal. De spelregels voor de Sinterklaas bingo vind je hieronder.

Hoe werkt de Sinterklaas bingo?

 1. Algemene cadeautjes

  Vraag iedereen om drie algemene cadeaus mee te nemen. Geef aan wat het budget per cadeau is.
  Tip! Hou het budget lekker laag, zo blijft het toegankelijk voor iedereen.
 2. Op de bingotafel

  Zet alle cadeaus op de bingotafel. Je kunt ervoor kiezen om alle cadeaus ingepakt te laten zodat niemand weet wat hij/zij van de bingotafel pakt of je zet ze oningepakt op de tafel.
 3. Kaarten uitdelen

  Deel de bingokaarten uit aan alle aanwezigen.
 4. Bingo!

  Nu kan het spel beginnen. Als bingomaster draai jij aan het rad! Wanneer iemand een rij vol heeft, mag hij/zij een cadeau uitkiezen van de bingotafel. Valse bingo? Liedje zingen!
 5. Kaart vol?

  Wanneer iemand z’n hele kaart vol heeft, mag hij een cadeau ruilen met iemand uit de groep. Zo geef je deze winnaar de kans om zijn meest geliefde cadeau in z’n bezit te krijgen.

Nog 2x ideeën voor Sinterklaas spellen

Ontdek hieronder nog 2 tips voor Sinterklaas spellen tijdens pakjesavond.

1. Het dobbelspel

Een hilarisch cadeauspel waar nog maanden over nagepraat wordt: het Sinterklaas dobbelspel. Studenten doen het graag, maar ook in families en vriendengroepen is dit een terugkerende favoriet. Hoe speel je het Sinterklaas dobbelspel? Wij leggen het je uit.

Sinterklaascadeaus kopen onder de 15 euro

Spreek van tevoren een budget af per cadeau. Bijvoorbeeld 15 euro. Om het spel extra spannend te maken, is het leuk om iedereen drie verschillende cadeaus te laten kopen: een grappig cadeau, een handig cadeau en een nutteloos cadeau. Bijvoorbeeld een grappige mok, een leuke gadget en een USB-koffiekopverwarmer.

De spelregels

Het spel bestaat uit twee rondes. In de eerste ronde worden de cadeaus verdeeld, in de tweede ronde begint de strijd om de leukste cadeaus. De dobbelsteen is bepalend in het hele spel. Het aantal ogen op de dobbelsteen staat voor een bepaalde handeling (bijv. cadeau pakken, cadeaus naar links doorschuiven, cadeau ‘stelen’, cadeau ruilen, cadeau weggeven etc.). Je kunt zelf bepalen welke handeling met welk aantal ogen verbonden is.

In dit artikel vertellen we je alles over het grote Sinterklaas dobbelspel en geven we je kant-en-klare spelregels. Print deze uit en hang ze op, zodat er geen misverstanden over kunnen ontstaan.

2. Het Sinterklaas surprisespel

Een gedicht schrijven, surprises maken, cadeaus kopen… Pakjesavond brengt soms heel wat stress met zich mee. Maar surprises zorgen wel voor een hoop hilariteit. In plaats van lootjes trekken, kan je ervoor kiezen om iedereen een algemene surprise te laten maken (zonder gedicht, dat scheelt een hoop gedoe). Dat kan van alles zijn: een grabbelton met dubbele bodem, een alpaca surprise, een piñata, de stoomboot van sinterklaas, een kijkdoos etc.

Zorg er in elk geval voor dat niemand kan zien wat er in de surprise zit. Misschien is het kunstwerk wel gevuld met snoepjes, maar er kan ook iets vies als slimy of vla in zitten. Maak een alternatief dobbelspel om de surprises te verdelen.

Bijvoorbeeld: Gooi je 1? Dan mag je zelf een surprise uitzoeken. Gooi je 2? Dan mag je een surprise ruilen met iemand uit de groep. Gooi je 3? Dan moet iedereen zijn of haar surprises doorgeven naar rechts. Etc. Gooi je 6? Dan moet je de surprise openmaken die je op dat moment voor je hebt. En dan maar hopen dat je niet net die vieze surprise hebt…

Sinterklaas spelletjes voor buiten

Een frisse neus halen tijdens pakjesavond is geen slecht idee. En waarom zou je dan niet gelijk een leuk spelletje doen? Zeker voor de kids is dat hartstikke leuk. Leg van tevoren op de tuintafel een gedicht waarin staat dat Piet een paar cadeaus is kwijtgeraakt in de tuin. Hij heeft overal gezocht, maar kon ze nergens meer vinden. En daarom vraagt hij de kinderen om mee te helpen met zoeken.

Reken maar de kleintjes daar weer even zoet mee zijn! Kunnen de ouders even pauzeren.

Sinterklaas spelletjes en sinterklaas spel opdrachten voor in de klas

Sta je voor de klas? En ben je op zoek naar suggesties voor Sinterklaas spelletjes? We hebben er een paar tips voor je op een rij gezet:

 • Bordspel: maak met de kinderen een uniek Sinterklaas spel. Bijvoorbeeld ganzenbord of mens-erger-je-niet, alleen dan met Sinterklaas in de hoofdrol. Kruidnoten vormen de pionnetjes en wie als eerst binnen is, mag grabbelen in de (zelfgemaakte) sinterklaaston.
 • Memory: ook leuk: maak een groot memory Sinterklaas spel. Laat de kinderen twee ‘identieke’ Sinterklaasgerelateerde tekeningen maken of print plaatjes uit en plak deze op vierkant karton. De grootte van het spel bepaal je zelf (afhankelijk van de leeftijd van de kinderen).
 • Pietendiploma: een leuk sinterklaasspelletje voor peuters is pietengymnastiek. Al springend, balancerend, glijdend en cadeautjes gooiend moeten de kleintjes laten zien dat ze pietenproof zijn. Na afloop ontvangen ze een echt pietendiploma.

Alles voor Sinterklaasavond en de Sinterklaas spelletjes

Bij Westwing inspireren we je graag met de leukste cadeautips en ideeën voor sinterklaasavond. Zoek je nog cadeaus voor het Sinterklaas dobbelspel of een ander Sinterklaas spelletje? Bij Westwing vind je cadeautjes voor elk budget. En we leveren ze, net als de goedheilige man, voor je deur af. Makkelijk, toch? Heel veel plezier met het organiseren van dit feest!

Ben je al helemaal in de sinterklaassferen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele Sinterklaas deal!