Inloopkast met spiegels en poef in het midden

Wil je een garderobe die genoeg ruimte biedt voor al je kleding? Comfortabel, ruim, schoon en stijlvol. De ideale kast voor hem en haar. Onze interieurspecialisten vertellen je hoe de perfecte garderobe eruit ziet. En hoe je met een paar tips en trucs direct orde kunt scheppen! Je kledingkast opruimen hoeft niet vervelend te zijn. Met een uitgekiend opruimsysteem geef je je hele kledingkast een duurzame opgeruimde look. Hoe dit werkt wordt in deze gids uitgelegd. Veel plezier!

Word een opruimprofessional!

Ken je dat? Je doet de deuren van je kledingkast open en je hele garderobe valt eruit. De kast zit tot de nok toe gevuld met kleding waarvan je meer dan de helft nooit meer draagt. Tijd voor verandering! Met onze eenvoudige trucs houd je je garderobe langdurig opgeruimd en netjes.

Je kledingkast opruimen in een paar stappen

 1. Zorg dat je kledingkast gescheiden compartimenten heeft. Die compartimenten kan je ook creëren met manden en bakken. Zodat elk kledingsoort een eigen plek krijgt.
 2. Neem afscheid van alles wat je al lang niet meer gedragen hebt en niet meer zal dragen. Hier helpt de 1-jaar-regel: wat je een jaar niet gedragen hebt, gooi of geef je weg.
 3. De truc met de omgekeerde kleerhangers laat ook zien wat je al lang niet meer hebt gedragen. Hang alle kleding aan hangers en draai de haken allemaal dezelfde kant op. Als je een kledingstuk gedragen hebt, hang je ‘m terug en draai je de haak in de tegenovergestelde richting. Zo kan je in één oogopslag zien wat je de laatste tijd geen enkele keer hebt gedragen.
 4. Sorteer op seizoen. Seizoensgebonden kleding moet zichtbaar en gemakkelijk te pakken zijn.
 5. Besluiteloos over het wel of niet weggooien van sommige kleding? Sorteer de kleding in een doos en leg ze onder het bed of in de kelder. Als je het kledingstuk na een jaar niet hebt gemist, kan je het weg doen.

Aangename geur in de kledingkast

In deze video laten we zien hoe je zelf een geurzakje kunt maken zodat je een aangename geur in je kledingkast hebt:

Trend: Capsule Wardrobe

Een Capsule Wardrobe is een minimalistische garderobe met een paar geselecteerde stukken die elkaar aanvullen en op verschillende manieren gecombineerd kunnen worden. Keyitems in deze garderode zijn een perfect passende witte blouse, jeans en een trenchcoat.

Belangrijke vragen die je je tijdens het opruimen van je kledingkast moet stellen:

Als je je kledingkast op orde hebt, moet je natuurlijk niet de gesorteerde kleren in de prullenbak gooien. Goed bewaard gebleven stukken kunnen verkocht worden op de rommelmarkt of online beurzen voor een klein bedrag. Je kunt ook oude kleren doneren of weggeven. Iemand anders zal blij zijn met jouw kleding.
De halfjaarlijkse wisseling van het seizoen is het perfecte moment om de kast grondig schoon te maken. Als de winterkleding moet wijken voor zomerkleding, kan dit gecombineerd worden met een opruimbeurt. Dit geeft je een overzicht van wat je in je bezit hebt en welke kleding je eventueel moet kopen.
Kleding die duidelijk te klein is of materialen die al volledig versleten of zelfs kapot zijn, verdienen uiteraard geen plek in de kledingkast. Tenzij je goed bent met de naaimachine!

Zo creëer je een opgeruimde kledingkast

Gouden kledingrek met roze en rode kleding
 • Feit 1: Dozen bieden ideale opbergruimte. Ze zijn verkrijgbaar in linnen, karton, acryl en polypropyleen. Zomer- en winterkleding kan perfect worden opgeborgen in rekken of op de zolder tot je het weer nodig hebt.
 • Feit 2: Metalen of rotan manden zijn handig en stijlvol. Van truien en pyjama’s tot beddengoed, je kunt hier alles in opbergen. Rotan geeft je garderobe een discrete vintage look. Metaal geeft je garderobe een eenvoudige en moderne uitstraling.
 • Feit 3: Laden of dozen zijn ideaal voor sokken, ondergoed, petten en andere accessoires.
 • Feit 4: Accessoires zoals tassen en riemen passen op kleerhangers en kunnen naast blouses worden opgehangen. Dit bespaart ruimte in je garderobe.
 • Feit 5: Zeepjes verpakt in kartonnen doosjes zorgen voor een frisse en hygiënische geur in je kledingkast. Net zoals hangende geurzakjes met lavendel.
 • Feit 6: Maak van een extra vak in je garderobe een showcase voor je kostbaarste bezit – je schoenen!

De perfecte kledingkast voor hem

‘Zijn’ kledingkast ziet er natuurlijk iets anders uit dan die van jou. Ook hierbij is het handig om met verschillende compartimenten te werken. Wij laten zien hoe de perfecte garderobe voor mannen eruit zien:

 1. Roedes voor overhemden en jassen

  Deze kledingstukken moeten voldoende ruimte hebben zodat ze niet kreukelen. Zorg dus voor lange roedes.

 2. Sorteer op kleur!

  Schik overhemden en pakken van licht naar donker en creëer een praktisch overzicht.

 3. Vak voor schoenen

  Schoenen maken de man. Hou een vak vrij voor de nette schoenen zodat ze schoon blijven.

 4. Vak voor broeken

  Een vak of een deel van de kast mag alleen voor broeken worden gebruikt. Broekhangers zijn hier perfect voor.

 5. Laden of dozen

  Ze zijn vooral nuttig voor kleinere kledingstukken zoals sokken of ondergoed.

 6. Stropdassenrekken

  De stropdashouders kunnen eenvoudig aan de kastdeuren of de zijwanden van een kast worden bevestigd. Hierdoor creëer je overzicht.

Bij Westwing vind je alles om jouw ideale walk-in-closet te creëren! Met de juiste opbergaccessoires wordt je kledingkast opruimen een leuke klus!