Zo maak je een gezellige en knusse leeshoek bij jou thuis

Lezen: je even in een andere wereld wanen met een goed boek. Even ontsnappen aan de werkelijkheid. Lezen werkt niet alleen ontspannend, het vermindert ook stress en verbetert ons geheugen. Lees jij graag? Dan mag een fijne leeshoek in huis natuurlijk niet ontbreken. Hier kun je op een ontspannen manier de tijd nemen om je favoriete boeken te lezen.

Voorbereidingen

Voordat je aan de slag gaat met het maken van je leeshoek is het van belang om te kijken naar de plek in huis. Hoe groot is je woonruimte? Kun je een aparte hoek of kamer gebruiken voor je leeshoek? Woon je klein? Gebruik eventueel je werkkamer waarin je een aparte hoek maakt. Een andere mogelijkheid is het creëren van een leeshoek in de woonkamer. Creëer hier een gezellig hoekje waar je rustig kunt zitten. Een ding is zeker, een leeshoek kun je in elke woning creëren. Vervolgens kun je aan de slag met de inrichting.

Wat mag er niet ontbreken in je leeshoek?

Wat heb je voor een gezellige hoek om rustig te kunnen lezen allemaal nodig? Ontdek het hieronder.

 1. Boekenkast of -plank

  Een opbergplek voor je boeken mag natuurlijk niet ontbreken. Dit vormt de basis voor jouw leeshoek. Ga voor een kast die je tegen de muur kunt zetten of kies juist een boekenkast die je gebruikt als wandafscheiding of roomdivider. Dit kan erg handig zijn wanneer je geen aparte ruimte tot je beschikking hebt, maar wel een knus hoekje wilt creëren in de woonkamer. De boeken kunnen ook op losse planken aan de muur worden neergezet.

  Het is ook leuk om een multifunctionele boekenkast te kiezen die bestaat uit vakken en lades. Op die manier houd je het overzichtelijk, want de losse papieren kun je opbergen in de lades.

 2. Bank of fauteuil

  Een comfortabele bank of fauteuil: de plek om ontspannen te lezen. Ga voor een relaxplek waar je lekker in weg kunt zakken en je benen omhoog kunt leggen. Kies een stoel die goed past bij jouw wensen, bij je houding en bij jouw lengte. Het zitcomfort van een fauteuil is net wat beter dan een bank omdat je lichaam voldoende ondersteund kan worden. Heb je weinig plek voor een fauteuil of (extra) bank? Denk dan aan een dik vloerkleed met zit- en sierkussens. Misschien heb je wel ruimte voor een kleine fauteuil in combinatie met een vloerkleed. Met een vloerkleed kun je warmte aan de ruimte toevoegen en daarnaast creëer je op die manier een aparte leeshoek.

 3. Voetenbank

  Een voetenbankje is ideaal voor bij een fauteuil of bank. Hier kun je je voeten opleggen en lekker achteroverleunen. Daarnaast is een voetenbank ook handig om een dienblad op te zetten met een kopje koffie of thee.

 4. Verlichting

  Iets dat je zeker niet mag vergeten, is goede verlichting. Zonder goed licht ga je knijpen met je ogen en dat is niet goed. Dit kan hoofdpijn opleveren en is ook niet goed voor je ogen. Zorg er dus voor dat je een combinatie maakt van sfeerlicht én gericht licht in de vorm van een leeslamp. Mix wandlampjes (eventueel dimbaar) en grote plafondlampen met een schemerlamp en een fel leeslampje om gericht te gebruiken.

 5. Bijzettafel

  Bijzettafeltjes hebben ook een belangrijke functie in de leeshoek. Hier kun je een stapel boeken of tijdschriften op neerleggen. Daarnaast is het makkelijk om even wat drinken of iets anders op te leggen. Zorg ervoor dat de bijzettafel zich binnen handbereik bevindt. Ook handig om hier een tafellamp, hapje, drankje of kaars op te zetten.

Decoratie voor je gezellige leeshoek

Om het extra gezellig en knus te maken in je leeshoek, kies je voor passende decoratie. Denk hierbij aan het volgende:

 • Vloerkleden of vachtjes
 • Een (wollen) plaid
 • Decoratieve kussens
 • Decoratieve accessoires zoals kandelaars met kaarsen, een geurkaars of vaasje met bloemen zorgen voor een knusse en ontspannende sfeer.
 • Denk aan planten. Planten zien er niet alleen heel sfeervol uit, ze zorgen ook voor frisse lucht en veel zuurstof.
 • Kies sfeervolle gordijnen van natuurlijke materialen. Gordijnen zorgen voor sfeer en warmte in de ruimte. 
 • Gebruik een air diffuser met etherische olie voor een fijne geur in je leeshoek.

Wil je je leeshoek nog verder aankleden met mooie decoratieve items? Denk dan aan het toevoegen van fotolijstjes, schilderijen en andere wanddecoratie in de vorm van Wall Art of Wall Prints. Vergeet ook niet om wat manden neer te zetten zodat je hier tijdschriften in kunt opbergen. Met verschillende boeken en tijdschriften kan het snel rommelig ogen. Door te kiezen voor de juiste opbergmogelijkheden voorkom je dat je leeshoek te rommelig wordt.

Bijzondere leeshoek: net even anders dan anders

Heb je geen aparte ruimte beschikbaar en is de woonkamer ook te klein voor een aparte leeshoek? Maak een klein leeshoekje onder de trap! Deze ruimte wordt vaak niet volledig benut, maar biedt wel meer dan voldoende ruimte voor een klein boekenkastje, een kleed en een gezellige stoel.

De slaapkamer

Je kunt ook kiezen om een leeshoek in de slaapkamer te maken. Hier heb je vaak nog wel wat ruimte over die je niet volledig kunt benutten. Een comfortabele fauteuil en een boekenkast of mooie stapel met boeken kan hier perfect een plekje krijgen. Kies voor een boekenplank in plaats van een boekenkast om ruimte te besparen. Ideaal om voor het slapen gaan even te lezen. Op die manier is de kans groot dat je snel in slaap valt. Wil je meer weten over beter slapen? Doe dan wat vaker ontspanningsoefeningen of ademhalingsoefeningen voor het slapen gaan.

Een hangmat als leesplek

Wil je iets helemaal anders? Ga dan voor een hangmat in plaats van een bank of fauteuil.

Deze neemt wellicht wat meer ruimte in, maar daarentegen kun je hem ook eenvoudig even weghalen wanneer je de leeshoek niet gebruikt. Ook leuk om in de zomer buiten te gebruiken om een knus hoekje te creëren.

Een leeshoek op de overloop

Een plek die vaak ook niet volledig benut wordt, is de overloop. Mocht je hier ruimte over hebben kan dit ook een hele leuke plek zijn om een leeshoek te creëren. Zorg wel dat het netjes blijft, want vaak wordt de overloop ook wel eens als opslagplek gebruikt. Hoe opgeruimder, hoe beter.
Vindt nog veel meer mooie meubels voor jouw leeshoek bij Westwing. Word snel lid!