Topmerken tot -70%! Registreer nu!

Plaatskaartje in een zilveren kaartjeshouder in de vorm van een olifant

Je vraagt je misschien af: Wat is een plaatskaartje? Dit is een naamkaartje dat je bij elk bord zet met daarop de naam van de gast. Zo weet iedereen waar hij of zij moet plaatsnemen. Doordat jij als gastheer of -vrouw de tafelindeling maakt, zorg je ervoor dat iedereen een leuke gesprekspartner heeft. Je moet dus van tevoren goed nadenken over de tafelschikking. Welke tafelgenoten zouden een goede klik kunnen hebben? Wie kunnen er beter niet naast elkaar zitten? Etcetera. Door een tafelindeling te maken kunnen er verrassende gesprekken – en vriendschappen – ontstaan. Plaatskaartjes zijn daarom musthaves voor elk eetfestijn.

Of het nu voor Kerstmis is of voor een gewoon etentje met vrienden. Wij geven je tips over hoe je leuke plaatskaartjes voor kerst en andere gelegenheden kunt maken en hoe je de tafel decoreert met deze leuke kaartjes.

De finishing touch voor elke eettafel

Stel je voor dat je wordt uitgenodigd voor een etentje met vrienden. Ter plaatse wordt je begroet door heerlijke aroma’s uit de keuken en een prachtige tafelversiering. Maar verrassender is nog: je hebt je eigen naamkaartje bij je bord staan! Dan voel je je toch gelijk welkom? Zo’n leuk detail maakt de tafel gelijk extra feestelijk.

Je kunt blanco plaatskaartjes kant-en-klaar kopen, maar je kunt ze ook zelf maken! Daarmee maak je de tafel echt uniek. Keep it simple door een stuk karton door midden te vouwen of maak de plaatskaartjes extra bijzonder door ze bijvoorbeeld in een servetring te verpakken. Wij leggen je hieronder uit hoe je dat doet.

Een plaatskaartje als servetring – zo eenvoudig is het…

Als je de tafel een unieke look wilt geven, is het het leukst om de plaatskaartjes zelf te maken. Wij geven je wat tips:

  1. Variant 1

    Een zelfgemaakte servetring als plaatskaartje ziet er bijzonder stijlvol uit. Wikkel bijvoorbeeld wol of tuintouw om een opgerolde servet en hang er een naamkaartje aan. Ook leuk: knip een lege wc-rol in ringen van zo’n 5 cm. Schilder de ringen in een kleur naar keuze en schrijf de naam van de gast erop of plak er een mooi stukje textiel omheen en schrijf met textiel de naam van de gast erop.

  2. Variant 2

    Knip een hartje uit karton en knip een kleine inkeping aan de onderkant van het hartje zodat je ‘m om de rand van een wijnglas kunt schuiven, net zoals een citroenschijfje. Schrijf op elk hartje de naam van de gast.

  3. Variant 3

    Kinderfeestje? Bak cupcakes en schrijf de naam van het kind er met een suikerstift op. Zet op elk bord een cupcake.

En zo zijn er nog heel veel meer varianten om zelf leuke plaatsnaamkaartjes te maken. Laat je fantasie de vrije loop!

Menukaart maken

Naast plaatsnaamkaartjes, zijn menukaartjes ook heel leuk om te maken en om de tafel mee te versieren. Stem de stijl van de menukaart af op de stijl van de plaatsnaamkaartjes. Je kunt voor één menukaart gaan maar je kunt ook op elk bord een menukaartje leggen. Heb je een mooi handschrift? Beschrijf de menukaarten dan zelf. Is je handschrift onleesbaar? Dan kan je de menukaarten het beste laten drukken. Ook leuk: gebruik stempels! Het leukste is natuurlijk wel om meerdere gangen te serveren, anders heeft zo’n menukaartje weinig zin. Denk aan een voorafje, gevolgd door een voorgerecht en een pittige soepje, daarna het hoofdgerecht en tot slot een zoet dessert.

Plaatskaartjes als geschenk voor gasten

Nog een leuke tip: vouw van karton kleine vierkante doosjes en doe een bonbon in elk doosje. Schrijf op het doosje de naam van de gast en zet op elk bord een doosje. Zo heeft je gast een leuke – en lekkere – herinnering om mee naar huis te nemen!

Plaatskaarthouders of naamkaarthoudertjes

Er zijn ook plaatskaarthoudertjes verkrijgbaar. Hierin kan je het naamkaartje klemmen zodat het rechtop blijft staan. Zet die naamkaarthoudertjes boven of op het bord, zo zien je gasten in één oogopslag waar zij moeten gaan zitten.

Pssst… Zulke plaatkaartjes zien er niet alleen leuk en feestelijk uit, ze geven jou als gastvrouw of -heer ook rust. Zij hoeven jou niet te vragen waar ze plaats moeten nemen zodat jij je alleen nog maar druk hoeft te maken over het eten. Hetzelfde geldt voor een menukaartje: je gasten weten precies wat er op het menu staat. Dat geeft rust voor jou en je gasten.