De vrouw schikt het servet

De tafelschikking. Het klinkt misschien als een onbelangrijk element van het plannen van een diner of feestje. Toch is de tafelschikking best bepalend voor de sfeer. Doordat jij als gastheer of -vrouw de tafelschikking maakt, zorg je ervoor dat iedereen een leuke gesprekspartner heeft. Je moet dus van tevoren goed nadenken over de tafelschikking. Welke tafelgenoten zouden een goede klik kunnen hebben? Wie kunnen er beter niet naast elkaar zitten? Etcetera.

Door een goede tafelindeling te maken, kunnen er verrassende gesprekken en vriendschappen ontstaan. Je maakt plaatskaartjes, zodat de gasten weten waar ze plaats kunnen nemen. Deze plaatskaartjes kunnen bovendien een leuke tafeldecoratie vormen. Een goede tafelschikking met mooie plaatskaartjes is daarom musthaves voor elk eetfestijn. Of het nu voor Kerstmis is of voor een gewoon etentje met vrienden. Wij geven je tips over hoe je een tafelschikking kunt maken voor alle gelegenheden.

Wat is een tafelschikking?

Even terug naar de basis. Wat is een tafelschikking precies? De tafelschikking is de volgorde waarop gasten tijdens een formele of informele bijeenkomst aan tafel plaatsnemen. De formele etiquette voor het maken van een tafelschikking, is dat bij een gezelschap van meer dan 6 mensen, een tafelschikking nodig is.

Voor officiële bijeenkomst zoals een staatsbezoek gelden officiële protocollen. De gastheer of gastvrouw zit aan het hoofd, de belangrijkste gasten zitten bij hem of haar in de buurt rekening houdend met hun functie, leeftijd én de vraag hoe lang ze de gastheer of gastvrouw al kennen. Bij zo’n gelegenheid is er vaak een ceremoniemeester die de gasten vertelt waar ze plaats kunnen nemen. Bij onofficiële bijeenkomsten, feestjes of diners kun je zelf creatief omgaan met de tafelschikking.

Volgens de etiquette of uit de losse pols?

Hoe jij je tafel wilt dekken en je tafelschikking wilt maken is helemaal aan jou. Als je het formeel wilt aanpakken dien je met de eerder besproken etiquette rekening te houden. Hierbij dek je ook de tafel volgens de etiquette regels met een onderbord, bordje voor brood, bestek voor voor-, hoofd-, nagerecht. Een soeplepel, waterglas, wijnglas en servet. Alles heeft hierbij zijn vaste plek. Er gelden hierbij ook nog regels voor de afstand van de zitplaatsen en dus de plek waar het bord op tafel staat.

Ook dienen kandelaars niet op ooghoogte te staan en ook hoge bloemstukken zijn not done. In de praktijk zal je vaker een ontspannen diner geven, waarbij deze officiële etiquette regels genegeerd kunnen worden. Het gaat er tenslotte om dat alle gasten een leuke avond hebben!

Tafelschikking voor elke gelegenheid: do’s & dont’s

Van het kerstdiner tot de communie en van een paasbrunch tot een gewone verjaardag, voor elke gelegenheid kun je kiezen voor een passende tafelschikking. Een paar do’s & dont’s vind je hieronder!

 • No – Zet mensen die geen gemeenschappelijke interesses hebben niet naast elkaar.
 • Don’t – Zet ook geen mensen naast elkaar die iets goed te maken hebben.
 • Yes – Laat gasten na de tweede gang bijvoorbeeld wisselen van zitplek.
 • Do – Zet mannen en vrouwen om en om waar mogelijk.
 • Yes – Laat mensen hun eigen servet en glas meenemen.

De finishing touch voor elke eettafel

Stel je voor dat je wordt uitgenodigd voor een etentje met vrienden. Ter plaatse wordt je begroet door heerlijke aroma’s uit de keuken en een prachtige tafelversiering. Maar verrassender is nog: je hebt je eigen naamkaartje bij je bord staan! Dan voel je je toch gelijk welkom? Zo’n leuk detail maakt de tafel direct extra feestelijk.

Tips voor het maken van een tafelschikking voor een bruiloft

Wanneer je een tafelschikking maakt voor een diner tijdens een bruiloft, dan dien je op tijd te beginnen met het maken van de tafelschikking. Bij een bruiloft zijn vaak veel gasten en gelukkige is er meestal een ceremoniemeester die de gasten kan helpen om hun plek te vinden. Ontdek onderstaand stappenplan zodat je niets over het hoofd ziet!

 • Als je tijdig begint met het maken van de tafelschikking, zal dit minder stress opleveren. Maak in elk geval een basisopstelling, dan kun je later altijd nog dingen aanpassen.
 • Je kunt je gastenlijst indelen op categorie. Denk hierbij aan jouw gezin, het gezin van je partner, je eigen vrienden, de vrienden van je partner, familie van jou en familie van je partner. Als je dat hebt gedaan wordt het maken van een tafelindeling eenvoudiger.
 • Je kunt de gasten ook indelen op ‘type’. Zo krijg je rustige, drukke en bijvoorbeeld stille types. Of formeel, gezellig en kat-uit-de-boom-kijkend. Deze categorisering helpt eveneens bij het verdelen van de gasten over de tafel(s).
 • Je kunt ook op papier een grove indeling maken door de tafels te tekenen op papier. Houd rekening met hoeveel mensen er aan een tafel kunnen zitten en hoe groot de tafels zijn. Door post-its te gebruiken, kun je gemakkelijk nog dingen wijzigen in de tafelschikking. Je kunt dit natuurlijk ook digitaal doen.
 • Het bruidspaar zit meestal aan de zogenaamde hoofdtafel. Meestal zit je dan met je rug naar de muur zodat je goed de zaal in kunt kijken.
 • Vaak zit de bruid links van de bruidegom en hun ouders tegenover elkaar.
 • Zorg ervoor dat je tafelschikking voor iedereen prettig is.
 • Zorg ervoor dat mensen die alleen komen op een fijne plek zitten, bijvoorbeeld naast iemand die ze kennen.
 • Wil je zelf graag kunnen wisselen van plek? Zorg er dan voor dat je aan elke tafel een stoel of twee stoelen vrij houdt.
 • Maak een kindertafel, zodat ze hier lekker samen kunnen eten en na het eten iets anders kunnen gaan doen of vermaakt worden.
 • Maak naamkaartjes die passen bij het thema van je bruiloft.

Plaatskaarten voor de tafelschikking

Er zijn diverse leuke opties voor het maken van plaatskaartjes voor de tafelschikking. Leg de kaartjes bijvoorbeeld op het bord of hang ze aan de stoel. Je kunt ook een klein cadeautje op of naast het bord leggen waar ook het naamkaartje in verwerkt is. De plaatskaartjes dienen meestal ook als tafeldecoratie. Als je plaatskaartjes wilt maken voor de kersttafel, dan kun je het kaartje combineren met een mooi kersttakje. Maar ook voor een gewone verjaardag kan het leuk zijn om plaatskaartjes neer te zetten als tafelversiering. Hieronder enkele ideeën.

 • Kies voor palmbladeren tijdens een Hawaii feest.
 • Winterbruiloft? Kies voor dennentakjes, houten decoraties of een kerstbal waarop de namen staan
 • Zet een klein kaartje met de naam erop en een boodschap in het wijnglas.

Organiseer je een feestje, ga je trouwen, of staat er een gewoon diner met wat vrienden op de planning? Het maken van een tafelschikking is altijd een goed idee en de bijbehorende plaatskaartjes kunnen bovendien voor een decoratief accent op de gedekte tafel zorgen.

Op zoek naar nog meer inspiratie?

Kies je voor een strakke tafelschikking volgens de etiquette? Of ga je zelf creatief nadenken of de indeling? Bij Westwing vind je alles voor een stijlvol gedekte tafel. Voor elke stijl en elke gelegenheid kun je bij ons terecht! Registreer je snel en geniet van alle voordelen en promoties!