Wit mediterraans dakterreas met rotan hangstoel

Heb jij een fijn dakterras waar je kunt zitten tijdens zonnige dagen? Wat heerlijk. Dat biedt veel mogelijkheden. Je kunt het dakterras gebruiken voor ontspannen uren in de buitenlucht, maar je kunt hier ook groente verbouwen, een barbecue neerzetten en lekker tuinieren.

Wat jouw wensen zijn en wat jouw stijl is wij natuurlijk niet, maar we kunnen je wel helpen om van jouw terras jouw perfecte plekje te maken door je heel veel tips en ideeën te geven. Lees hier alles over het inrichten van jouw dakterras.

Stappenplan voor het inrichten van het ultieme dakterras

Het belangrijkste dat je moet weten voordat je begint met het aanpakken van je dakterras, is wat de functie van deze plek moet zijn. Wil je hier gezellig samen kunnen komen met vrienden en familie? Dan heb je meer ruimte nodig dan wanneer je samen met je geliefde van deze spot gebruik gaat maken. Of wil jij graag lekker tuinieren en groente kweken op deze plek? Dan maak je andere keuzes dan wanneer je hier vooral lekker in de zon wilt luieren. Maar er zijn meer zaken die vooraf duidelijk moeten worden. Ontdek ons stappenplan hieronder!

Nog meer inspiratie voor buiten

Misschien heb je wel wat meer ruimte en heb je een tuin. Dan kunnen de volgende artikelen met tips wellicht van pas komen. Ontdek hoe je de perfecte tuinset kiest, lees het stappenplan voor de aanleg van een moestuin of maak je eigen vogelhuisje. Op zoek naar hoe je balkonplanten in je urban jungle laat groeien, inspiratie voor het inrichten van een klein balkon, of een Frans balkon, de mooiste balkon decoratie, of de laatste balkontrends van 2020? Je leest er hier alles over! Laat je inspireren!

In 5 stappen naar een perfect dakterras

  1. Welke functie moet jouw dakterras hebben? Wil je hier vooral alleen een boekje kunnen lezen en kunnen genieten van de zon? Of wil je juist graag uitgebreid kunnen tafelen en barbecueën met vrienden?
  2. Welke mensen moeten er gebruik kunnen maken van jouw dakterras?
  3. Welk draagvermogen heeft het dak? En met welk soort ondergrond of vloer heb je te maken?
  4. Let op de wind en de zon. Op een dakterras heb je meestal geen beschutting, dus niet elke plant is zondermeer geschikt voor plaatsing op een dakterras.
  5. Zorg dat je privacy creëert op je dakterras. Kies bijvoorbeeld voor een terrashek of andere omheining. Hierover lees je verderop in dit artikel meer.

Belangrijke punten voor een dakterras

Bij het aanleggen van een dakterras zijn een aantal zaken van groot belang. Zo is de privacy iets waar je goed over moet nadenken. Een dakterras is open en je zal hier een omheining moeten en willen maken om voor een intieme sfeer te zorgen. Kies bijvoorbeeld voor een houten schutting, terrashek, of omheining van bamboe.

Daarnaast speelt de wind een rol. Omdat het dakterras zich op het gebouw bevindt, zal je hier eerder last hebben van wind. De omheining of afscherming zal hier dus ook tegen moeten kunnen. Tot slot kan het verstandig zijn om na te denken over de zon.

Het kan fijn zijn om op een bepaalde manier wat schaduw te creëren op je dakterras. Kies bijvoorbeeld voor een pergola zodat je hier in de zomer voor een flinke hoeveelheid schaduw kunt zorgen. Je kunt natuurlijk ook voor een of meerdere parasols kiezen of voor een zonnezeil of tuindoek.

Ideeën en inspiratie van onze interieurexperts

Wat is er nu fijner dan in de warme maanden van het jaar heerlijk buiten zijn? Ontspan met het gezin of nodig je vrienden uit voor een barbecue op het dakterras. Wat in elk geval fijn is om te hebben op je dakterras zijn passende meubels, voldoende beschutting (zoals hierboven beschreven), lekker veel groen én sfeervolle accessoires. In onze stijlgids voor balkon ideeën lees je heel veel over alles dat je nodig zou kunnen hebben op je balkon of dakterras.

Dit mag absoluut niet ontbreken op jou dakterras

  • Een goede en mooie vloer. Belangrijk als eerste stap hierbij is het nagaan wat het draagvermogen is van de vloer. Niet elk dak is geschikt voor zware loungemeubels bijvoorbeeld. Vervolgens kies je voor een vloer die past bij jouw stijl en wensen. Ook kun je kiezen voor een outdoor vloerkleed om de sfeer compleet te maken.
  • Planten in gezellige plantenbakken of potten. Je kunt er ook voor kiezen om de hoogte in te werken. Dat wordt ook wel verticaal tuinieren genoemd. Hierbij plaats je plantenrekken of kasten waarin je planten, of natuurlijk kruiden, bloemen en groente of fruitsoorten, neerzet in verschillende potten. Ook kun je hierbij denken aan rekken aan de wand of schutting waaraan plantjes hangen. Bij de keuzen voor je planten moet je rekening houden met de zon en de wind. Sommige planten zijn bijvoorbeeld erg geschikt voor balkons, maar niet per definitie ook voor dakterrassen.
  • Praktische, functionele en stijlvolle buitenmeubels zijn onmisbaar. Ga na hoeveel ruimte je hebt en hoeveel ruimte je wilt besteden aan de meubels. Je kunt ook heel goed kiezen voor meubels die je kunt inklappen zodat ze geen ruimte innemen wanneer je ze niet gebruikt. Kies in elk geval voor een stevige tafel en enkele stoelen. Je kunt ook denken aan een bistroset, een hangmat of hangstoel of een zitzak. Meubels van bamboe zijn lekker licht en eenvoudig te verplaatsen.
  • Om het plaatje compleet te maken kies je voor bijpassende accessoires. Denk hierbij aan zachte kussens waardoor je comfortabel kunt zitten. Maar ook geschikte lampen, lantaarns en tafeldecoratie mogen niet ontbreken.
  • Geen must maar wel heel leuk: een vuurkorf of terrashaard op je dakterras! Hiermee kun je ook als de zon onder is knus zitten op je dakterras en genieten van een gezellige avond in de buitenlucht zonder het koud te krijgen.

Urban garden op je dakterras

Wil je van jouw dakterras het liefst een groene oase maken? Dat kan! En het is helemaal niet moeilijk. Geïnspireerd door de groene stadstuinen in grote steden over de wereld is urban gardening op het moment ook in Nederland populair aan het worden.

Omring jezelf met heel veel groen en zet je dakterras vol met prachtige grassen, planten, zomerbloeiers en plukbloemen zodat je elke dag kunt genieten van de natuur. Bovendien kun je hier ook kruiden, groente en fruit kweken! Zo kun jij je groene vingers laten wapperen en helemaal tot rust komen tijdens een dagje tuinieren.

Zorg wel dat je tere planten de juiste bescherming geeft zodat ze echt kans hebben van slagen. Lees meer over de urban garden in ons artikel over urban gardening.

Wil jij ook aan de slag gaan met jouw dakterras? Hopelijk hebben onze dakterras ideeën en tips je kunnen inspireren tot het inrichten en stylen van je dakterras zodat jij deze zomer heerlijk kunt genieten van je stadse buitenruimte. Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je dakterras stijlvol in te richten.