Kleurrijke rijtjeshuizen met erker

Je ziet het nauwelijks meer in moderne huizen, maar des te vaker in oude gebouwen: de erker. Deze steekt prachtig uit aan de gevel van het huis en geeft elk gebouw net dat beetje extra. Maar wat nog beter is, is dat het de woning stijl geeft en bovendien zorgt voor een flinke hoeveelheid extra ruimte binnenin. Ruimte die prachtig kan worden benut en ingericht. Bij Westwing tonen we je de mooiste ideeën voor een stijlvol interieur en hebben we de juiste tips en tricks voor de erker voor je klaarliggen. Ontdek de veelzijdigheid van de erker inrichten en geniet van deze bijzondere leefruimte!

De belangrijkste vragen rond de erker inrichten

Als het gaat om de juiste inrichting voor een erker, komen er in het begin meestal een paar belangrijke vragen op. Voordat we je inspiratie geven voor de inrichting van de erker, lichten we de drie belangrijkste vragen toe:

Een erker is een overdekte en meestal gemetselde veranda op huizen die is voorzien van ramen. De erker bevindt zich meestal aan de voorkant of op de hoek van een gebouw. Vaak kan de erker zich uitstrekken over meerdere verdiepingen, waarbij hij geen directe verbinding tussen de verdiepingen heeft, maar op elke woonverdieping als uitbreiding dient.
De erker verschijnt voor het eerst in de Middeleeuwen, waar men hem kon bewonderen bij kastelen, paleizen en kapellen. Meestal had hij twee belangrijke functies. Enerzijds bevond het altaar in kerken en kapellen zich vaak in een extra kapelerker. Aan de andere kant is de erker ontwikkeld uit de schietgaten. Het was dus de plaats van waaruit mensen schoten en vochten tijdens gevechten. De reden hiervoor was dat een erker een bepaalde vorm van bescherming mogelijk maakte, hij was overdekt en van opzij beschermd, maar tegelijkertijd was hij open genoeg om de oorlogen voort te zetten.
Tegenwoordig gaat het er in een erker vrediger aan toe. In onze moderne tijd dient de erker als decoratief element van een huisgevel en als extra leefruimte die comfortabel en mooi kan worden ingericht.
Zeer gelijkwaardige vormen als erkers komen ook in andere culturen en landen voor. Architectonisch van bijzondere waarde zijn de volgende vormen van de erker: de Maschrabiyya, het Bay Window en het Oriel Window.
De Maschrabiyya kan vooral in islamitische landen als erker worden gevonden. Het lijkt erg op de normale erker en heeft de typerende vorm die uit de gevel steekt, maar is meestal omgeven door houten roosters. Deze vorm van de erker heeft geen glas, waardoor de lucht goed kan circuleren. Dit is natuurlijk een doorslaggevend voordeel in een warm klimaat.
De Bay Window komt voornamelijk voor in Anglo-Amerikaanse landen – en in tegenstelling tot de Europese erker, vormt het nog steeds het stadsbeeld daar vandaag de dag. Vooral in steden als San Francisco vind je deze erker bij veel huizen.
Het Oriel Window is een speciale vorm van de Bay Window en loopt normaal gesproken niet door tot de grond, maar is slechts een ‘window oriel’. Dat betekent: vanuit het raam loopt de ruimte door naar buiten, terwijl onder het raam de muur vrij normaal loopt. Zulke erkervormen worden vaak gebruikt als raamzitjes.

Erker inrichten – de mooiste decoratie-ideeën

Het ontwerpen van de erker kan heel leuk zijn – als je weet hoe je deze het meest stijlvol voor de dag laat komen! Wij laten je zien hoe een erker inrichten juist werkt en een hoogtepunt wordt in jouw woon- en eetkamer.

Erker in de woonkamer

Een erker inrichten in de woonkamer kan heerlijk gevuld worden met een bank en zo een feel good plek worden. Hiervoor is het belangrijk om de exacte afmetingen van de kerk als basis te nemen voordat je een bank koopt en vervolgens een geschikt zitmeubel uitkiest. Het is bijzonder mooi als de erker en de bank in hun respectievelijke vormen gelijk zijn. Een hoekige erker ziet er geweldig uit met een klassieke bank en rechte lijnen. Een ovale erker daarentegen wordt visueel geaccentueerd door een bank met een gebogen rugleuning.

Wie een vrij smalle erker wil inrichten, kan de erker gebruiken als raamzitje. Hier voor hoef je alleen maar de passende zitkussens voor in de vensterbank te kopen en de vensterbank zo comfortabel mogelijk in te richten. Zo’n prachtig raamzitje is de ideale plek om te dromen en naar buiten te kijken.

Erker in de eetkamer

Wanneer de erker zich in de keuken of eetkamer bevindt, biedt hij meestal het ideale oppervlak voor de tafel. Een erker met eetkamer-hoekbank werkt het beste – hij benut de ruimte optimaal en benadrukt tegelijkertijd het bijzondere karakter van de erker. Bij de inrichting kan het nodig zijn om de eettafel aan te passen aan de afmetingen van de erker.

De inspanning is de moeite waard, want je creëert een gezellige nis in je eetkamer of keuken waar je heel gezellig kunt dineren.

Vier voordelen van een erker:

 1. Extra leefruimte

  Natuurlijk verlengt elke erker de leefruimte met een stuk. En in tegenstelling tot het balkon is deze ruimte ook overdekt en kan daarom ook in de winter een superfijne zitplek zijn.

 2. Meer licht

  Een erker brengt veel meer licht in een appartement door de vele ramen. Erkerkamers zijn altijd bijzonder licht – ze zien er open en vriendelijk uit en kunnen in hun positieve sfeer worden ondersteund door de juiste inrichting.

 3. Geweldig uitzicht

  Vanaf een erker kijkt men niet alleen naar één kant uit, maar heb je een prachtig uitzicht naar alle kanten. Zo heb je een prachtig uitzicht zonder dat je hoeft te bevriezen op een balkon.

 4. Decoratie voor de buitenmuur

  Je ziet dit voordeel niet als je in een erker zit. Maar een erker is een bijzonder hoogtepunt voor elke gevel. Het geeft elke buitenmuur een onmiskenbare uitstraling – en een spoor van geschiedenis.

Tips voor erker inrichten

Om van de erker een stijlvolle plek van ontspanning in huis te maken, is de bijpassende erker-decoratie natuurlijk een belangrijke factor. Begin met het selecteren van gordijnen voor de erker die voor privacy zorgen en beschermen tegen nieuwsgierige ogen. Tegelijkertijd creëren ze meer gezelligheid in de ruimte en dragen ze bij aan een knusse sfeer. Als je een bankje in je erker hebt, kun je er de ideale plek van maken om te lezen en te ontspannen. Veel kussens, plaids en een decoratief vloerkleed zorgen voor een extra portie comfort. In de erkers kunnen kaarsen of lichtkettingen met Kerstmis een bijzonder gevoel geven.

Tip voor outdoor fans:
Hang een hangmat op in de erker! Zo kun je het hele jaar door een vakantiegevoel oproepen en de zoete dromen over een vakantie aan zee toelaten.

Bij Westwing willen we dat je je absoluut thuis voelt in alle delen van je huis. Daarom zijn onze stijlexperts altijd op zoek naar de beste tips en trends voor je meubels die bij jou en je woonstijl passen. Laat je inspireren tot nieuwe woondromen met erkers!