Grote hanglamp in oude woning eetkamer

Om je eettafel goed te verlichten, is een eetkamer lamp essentieel. Prachtig gemonteerd boven de ronde tafel zijn hanglampen ideaal. Je houten eettafel met lekkernijen krijgt nét even wat meer sfeer tijdens het diner met vrienden of familie. Wat is er dan mooier dan samen met het gezin van een maaltijd te genieten na een stressvolle werkdag? De juiste verlichting is hier een must. Creëer een aangename sfeer en kies een perfect gevormde eetkamer hanglamp die de sfeer zeer stijlvol en knus maakt.

Welke eetkamer hanglamp past het beste bij jouw eettafel? En hoe wordt het een hoogtepunt in je eetkamer? De belangrijkste tips vind je hier in onze gids. Onze interieurspecialisten vertellen je welke hanglamp in de eetkamer een bijzonder grote indruk maakt en waar je altijd op moet letten bij het gebruik van een eetkamerlamp. Wij wensen je veel leesplezier!

Welke eetkamer lamp voor welke eettafel?

Een sfeervolle verlichting van de eettafel draagt in belangrijke mate bij aan een gezellige ronde met een heerlijk diner. De optimale eetkamer lamp biedt een gerichte verlichting, die de eettafel in het middelpunt plaatst. Hanglampen zijn hier uitstekend, omdat ze naar beneden schijnen en zo de eettafel in het licht onderdompelen zonder te verblinden.

Voor ronde eettafels tot een lengte van 160 cm adviseren onze interieurspecialisten een enkele hanglamp die centraal boven de eettafel wordt geplaatst. Als je een langere of rechthoekige tafel hebt, zorgt één enkele hanglamp voor een nogal ongelijkmatig licht. Daarom zijn twee of meer lichtbronnen boven zo’n de eettafel ideaal.

Welke eetkamer lamp voor welke interieurstijl?

Er zijn hanglampen voor de eettafel in overvloed. Geen wonder dat je als leek vaak overweldigd wordt en niet weet welke lamp bijzonder mooi is in je eetkamer. Pompeuze kroonluchters, die vanaf het begin een glamoureuze charme uitstralen, zijn bijzonder geschikt voor een nostalgische stijl met een vintage karakter.

Maar ook een mannelijke glamourlook wordt perfect geënsceneerd met een kroonluchter. Massief metalen eetkamer hanglampen gecombineerd met hout zorgen samen voor een stijlvol contrast met het ruwe industrieel chique stijltje. De eenvoudige Scandi-stijl wordt gecompleteerd met puur glazen hanglampen. Wie de voorkeur geeft aan een modern interieur in een strakke stijl, zal enthousiast zijn over de strakke eetkamer lampen met een glanzende metalen look.

Bestaat de perfecte lamp voor de eetkamer? Wij kunnen alleen maar zeggen: ja, natuurlijk! Voor elke tafel is er wel een bijpassende lamp te vinden. Verschillende kleuren, variaties en vormen vanlampen kunnen voor verwarring en frustratie zorgen bij de zoektocht naar de ideale lamp voor de eetkamer. We get that! Wij schijnen daarom wat licht op dit duistere proces met behulp van deze gids over eetkamer lampen.

Welk licht is perfect voor de eetkamer?

eetkamer-lampen-industrieel

Een romantisch diner bij kaarslicht onder halogeen spotjes? Vergeet het maar! In de eetkamer moet het licht niet te donker zijn, maar ook niet te fel. Uiteindelijk wil je wel kunnen zien wat er op je bord ligt, zonder het gevoel te krijgen dat je in de schijnwerpers staat. Het vinden van de perfecte balans is dus de uitdaging. Je zit sowieso goed met warm, wit licht!

De vuistregel voor de eetkamer: de perfecte sfeer creëer je met behulp van drie verschillende lichtbronnen bestaande uit hoofd -, accent- en sfeerverlichting.

eetkamer-lampen-tekstbeschrijving

Combineer eetkamer lampen altijd met andere lichtbronnen in dezelfde ruimte, bijvoorbeeld met een wand- of vloerlamp. Zo profiteer je pas echt van gebalanceerd sfeerlicht in de eetkamer. Bovendien is het geweldig als de lampen boven de tafel een dimmer hebben. Zo kun je zelf de intensiteit van het licht bepalen – dim het licht na een heerlijk diner en je gasten blijven sowieso nog hangen voor een extra glaasje wijn!

Welke lampen zijn het mooist voor boven de eettafel?

eetkamer-lampen-hanglampen

Wij bevelen hanglampen aan! Waarom? Hanglampen zorgen namelijk voor die gezellige sfeer rondom de tafel en dat is precies wat je wilt bereiken. De verlichting is optimaal, want de hele tafel wordt verlicht zonder dat de mensen aan tafel worden verblind. Plus: hanglampen zorgen voor een moderne look!

tekstbeschrijving-eetkamer-lampen-2

Hou je meer van een opvallende look en heb je voldoende ruimte in de eetkamer? Dan moet je echt een luxe kroonluchter overwegen! Met zo’n statement piece boven de tafel heeft je eetkamer weinig andere deco nodig. Liefhebbers van de industriële look zijn weg van de gloeilampen trend, die tegenwoordig ook te verkrijgen zijn als hanglampen. Wij moeten toegeven dat zo’n stoere look ook relaxt en sfeervol kan zijn. Mits je natuurlijk voor warm licht gaat!

eetkamer-lampen-tafellamp-afbeelding

Tip! Staat je tafel bij het raam of onder een schuin dak? Dan kun je de tafel ook verlichten met een hangende vloerlamp. Trendy én functioneel voor het verlichten van je eetkamer!

Zorg ervoor dat de lampenkap recht boven de tafel hangt en het blikveld van de mensen aan tafel niet verhinderd. Kies voor een wat slanker design, zodat de lamp niet veel plek inneemt en niet in de weg staat.

De ideale match – welke eetkamer lamp past bij welke tafel?

eetkamer-lampen-matchen-met-tafel

De uitdrukking ‘soort zoekt soort’ is hier zeker van toepassing. Oftewel, lampen en tafels met dezelfde vorm passen het beste bij elkaar. Waarom is dat? Lampen die de vorm hebben van de tafel, verlichten als het ware ook dezelfde vorm. Hierdoor is de verlichting optimaal.

eetkamer-lampen-ronde-tafel

Tip! Bij een ronde tafel passen ronde lampen het beste. Ronde modellen ogen stijlvol en modern, waardoor je een harmonieus geheel krijgt.

eetkamer-lampen-vierkante-tafel

Tip! Bij rechthoekige tafels zijn langere lampenmodellen het mooist. Wat ook heel goed werkt zijn een aantal kleinere hanglampen naast elkaar.

Als het om de algehele styling gaat, moet je natuurlijk kijken naar de stijl van je huis en hoe de vormen van de lampen daarbij passen. Pas op met te veel mixen en matchen van vormen. Variaties zijn superleuk, maar zorg er wel voor dat het een samenhangend geheel blijft. Heb je een uitschuifbare tafel? Let er dan op dat de lamp het uitschuifbare gedeelte ook voldoende verlicht. Straks zit één van je gasten in het donker tijdens een sfeervol diner – dat zou ongezellig zijn!

Hoeveel lampen kun je boven een eettafel hangen?

hoeveelheid-eetkamer-lampen-boven-tafel

Eén, twee of drie? Dat ligt helemaal aan jezelf, jouw smaak en de lichtbehoefte. Als je een aantal hanglampen op een rij naast elkaar hangt is ons advies om te kiezen voor een oneven aantal. Dat ziet er consistenter uit dan een even nummer. Voor rechthoekige tafels langer dan twee meter kun je voor drie tot vijf kleine hanglampen kiezen. De ruimte tussen de lampen is afhankelijk van de tafellengte. Als je de ruimte tussen drie lampen wilt bepalen, dan moet je de lengte van de tafel altijd delen door vier. Voor vijf lampen deel je de lengte van de tafel door zes. Nu ken je de geheime formule!

eetkamer-lampen-tekst-3

Voor ronde tafels is een laag hangende lamp met een grote lampenkap een echte aanrader. Als je een serene look wilt is een groepje van kleinere hanglampen van verschillende hoogtes perfect. Hanglampen moeten altijd in het midden hangen, omdat ze dan gelijkmatig het licht kunnen verspreiden. Let op: de lamp mag nooit groter zijn dan de tafel zelf.

Hoe hoog mogen de lampen boven de tafel hangen?

eetkamer-lampen-landelijk

We beginnen meteen met een vuistregel: de afstand tussen de lamp en de tafel moet op z’n minst tussen de 60 en 80 cm zijn. Met zo’n afstand schijnt het licht perfect en lijken de tafel en de lamp het ideale paar. Let bij het ophangen van de lamp erop dat je degene tegenover je goed blijft zien als je aan tafel zit.

eetkamer-lampen-afstand-cm

Tip! Hoe lager je de hanglamp ophangt, hoe huiselijker en gezelliger de kamer lijkt.

Als de lamp té hoog hangt dan zie je de lichtbron van de lamp en wordt het wat lastiger om lekker rustig te dineren. Daarom bevelen wij lampenmodellen aan, waarbij de lichtbron wordt verzwakt door een lampenkap of een lamplicht diffuser. Overigens wordt de eetkamer vaak ook gebruikt voor andere dingen, zoals het maken van huiswerk door de kinderen of voor spelletjesavonden. Is dit ook bij jou het geval? Ga dan voor flexibele lampen, waarbij je de hoogtes kunt verstellen op basis van de situatie.

eetkamer-lampen-tekstbeschrijving-4

Er is nog één ding die we kwijt willen: licht is heel verschillend en eetkamer lampen zijn meer dan alleen een mooie verschijning. Goed erover nadenken is dus belangrijk. Met de juiste lamp creëer je namelijk de perfecte sfeer en kun je genieten van de gezelligste en meest romantische diners.

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de eetkamer.